Home » Life & Style » Timp liber » Cine este Zheng Tao, înotătorul fără brațe care a câștigat 4 medalii de aur la Tokyo. Povestea impresionantă

Cine este Zheng Tao, înotătorul fără brațe care a câștigat 4 medalii de aur la Tokyo. Povestea impresionantă

Alexandru Cazacu / 04.09.2021, 14:13
Cine este Zheng Tao, înotătorul fără brațe care a câștigat 4 medalii de aur la Tokyo. Povestea impresionantă

La jocurile paralimpice de la Tokyo a participat și înotătorul chinez Zheng Tao. Acesta a câștigat inimile internauților din toată lumea, după ce a doborât mai multe recorduri. În ciuda faptului că nu are brațe, Tao a obținut la Tokyo nu mai puțin de patru medalii de aur. În continuare, veți afla povestea impresionantă a sportivului chinez.

Zheng Tao a câștigat patru medalii de aur la Tokyo

Luni, sportivul din provincia Yunnan a stabilit un record mondial în finala de 50 m spate, cu un timp de 31.42 secunde. După competiție, el a vorbit cu fiica sa de doi ani printr-un apel video, într-un moment emoționant care a fost difuzat în mediul online, înotătorul spunându-i copilului: ”Fiica mea, uită-te la mine, pot înota atât de repede, chiar dacă nu am brațe!”

Zheng Tao a obținut victorii la freestyle, spate și fluture, acestea fiind recorduri mondiale sau paralimpice. La finala de 50 m liber, de miercuri, sportivul chinez a stabilit un nou record. Rezultatul a fost sărbătorit pe rețelele sociale chineze, fiind medalia cu numărul 500, de când China concurează la Jocurile Paralimpice. Potrivit jurnaliștilor de la BBC, după ce a câștigat cursa, Zheng le-a spus reporterilor:

”Am ieșit fără regrete, deoarece aceasta este ultima mea cursă la Tokyo 2020. Însă cred că aceasta a fost una dintre cele mai bune curse ale mele din toate timpurile”.

Povestea lui Zheng Tao, înotătorul chinez fără brațe

Din cauză că nu are brațe, pentru startul acestei curse, Tao este nevoit să se ajute de un cearșaf de care se prinde cu gura înainte de a se împinge în spate. Se pare că sportivul chinez și-a pierdut brațele pe când era copil, după ce a fost electrocutat puternic. Pe rețelele de socializare, internauții s-au arătat uimiți de forța superioară a corpului lui Tao, numindu-l ”o adevărată inspirație” și ”o sursă de mândrie”.

Zheng Tao a început să practice înotul la vârsta de 13 ani, debutând în competițiile internaționale șase ani mai târziu, la Campionatul Mondial din Olanda. Nu a durat mult timp, iar Tao a obținut și primul său aur paralimpic la proba de 100 m spate, la Londra în 2012. De atunci, el a câștigat nu mai puțin de nouă medalii paralimpice.

Cine este Zheng Tao, înotătorul fără brațe care a câștigat patru medalii de aur la Tokyo
Cine este Zheng Tao, înotătorul fără brațe care a câștigat patru medalii de aur la Tokyo / Foto: Profimedia Images

Conform sursei citate, sportivul chinez Zheng Tao, din provincia Yunnan, s-a antrenat pentru Jocurile de la Tokyo înotând cel puțin 10 km în fiecare zi.

Zheng Tao, inspirație pentru milioane de oameni din întreaga lume

În anul 2012, Zheng Tao a fost numit una dintre primele zece personalități din provincia Yunnan, din Republica Populară Chineză. De asemene, înotătorul a primit medalia pentru tineret în țara sa.

Ba chiar mai mule de atât, se pare că performanța sportivului chinez de la Jocurile Paralimpice de la Rio de Janeiro din 2016, unde a câștigat aurul la proba de 100 m spate, ar fi inspirat romanul ”Murene” din 2019, al scriitorului francez Valentine Goby. De asemenea, se pare că la aceleași jocuri, Tao a suferit o accidentare la spate.