Home » Life & Style » Timp liber » Cine sunt Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi, cei 3 laureați Nobel 2021 pentru fizică

Cine sunt Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi, cei 3 laureați Nobel 2021 pentru fizică

Toader Mihai / 05.10.2021, 22:01
Cine sunt Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi, cei 3 laureați Nobel 2021 pentru fizică

Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi sunt cei trei oameni de știință care au primit marți premiul Nobel pentru fizică. Premiul Nobel pentru fizică în acest an a fost acordat cercetătorilor din SUA, Germania și Italia pentru activitatea lor care a dus la descifrarea sistemelor fizice complexe și a prezis schimbările climatice.

Cine sunt Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi

În vârstă de 90 de ani, Syukuro Manabe s-a născut în Japonia și deține cetățenia în Statele Unite. El a obținut doctoratul la Universitatea din Tokyo și a fost rectorul catedrei de meteorologie a Universității Princeton. Klaus Hasselmann (89 de ani) s-a născut în Hamburg, Germania. Acesta și-a luat doctoratul la Universitatea Gottingen și a predat la Institutul Max Planck pentru Meteorologie. Cei doi cercetători au fost citați pentru munca lor în ”modelarea fizică a climatului Pământului, cuantificând variabilitatea și predicând în mod fiabil încălzirea globală”.

Italianul Giorgio Parisi (73 de ani) a primit a doua jumătate a premiului pentru ”descoperirea interacțiunii tulburărilor și fluctuațiilor din sistemele fizice de la scările atomice la cele planetare”. Omul de știință italian s-a născut la Roma și a obținut diploma de doctorat în anul 1970 la Universitatea Sapienza din capitala Italiei.

Cercetări foarte importante ale celor trei laureați ai premiului Nobel pentru fizică

Încă din anii ’60, Syukuro Manabe a demonstrat cum creșterea cantității de dioxid de carbon din atmosferă ar crește temperaturile globale, punând bazele modelelor climatice actuale. După aproximativ 10 ani, Klaus Hasselmann a realizat un model care a legat vremea și clima, explicând motivul pentru care modelele climatice pot fi fiabile, în ciuda naturii aparent haotice a vremii. Totodată, el a creat modalități de a căuta semne specifice ale influenței oamenilor asupra climei.

Pe de altă parte, Giorgio Parisi  a dezvoltat un model fizic și matematic profund, care a făcut posibilă înțelegerea sistemelor complexe în domenii la fel de diferite precum matematica, biologia, necunoștința și învățarea automată.

”Este foarte urgent să luăm decizii foarte puternice și să mergem într-un ritm foarte puternic în abordarea schimbărilor climatice. Este clar pentru generațiile viitoare că trebuie să acționăm acum”, a declarat Parisi, potrivit France 24.

Cine sunt Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi
Cine sunt Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi / FOTO: Profimedia Images

Premiul Nobel vine alături de un cec în valoare de peste 1 milion de dolari

Câștigătorii au fost anunțați marți de Goran Hansson, secretarul general al Academiei Regale de Științe din Suedia și este obișnuit ca mai mulți oameni de știință care lucrează în domenii care au legătură să împartă premiul. Anul acesta, Premiul Nobel vine și cu o medalie de aur și un cec de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,14 milioane de dolari).

Potrivit comunicatului publicat de Comitetul Nobel, cei trei oameni de știință ”au pus bazele cunoașterii noastre despre clima Pământului și despre modul în care umanitatea îl influențează”.

Ieri, Comitetul Nobel a acordat premiul Nobel pentru medicină americanilor David Julius și Ardem Patapoutian, pentru descoperirile acestora despre modul în care corpul uman percepe temperatura și atingerea. În zilele următoare vor fi acordate premii și pentru munca remarcabilă din domeniile chimiei, literaturii, păcii și economiei.