Home » Life & Style » Timp liber » Cum să nu aluneci pe gheață, ca să scapi de entorse, luxații ori fracturi

Cum să nu aluneci pe gheață, ca să scapi de entorse, luxații ori fracturi

Ileana Mladinoiu / 13.12.2020, 12:45
Cum să nu aluneci pe gheață, ca să scapi de entorse, luxații ori fracturi

Orice anotimp are frumusețile lui specifice. Când ninge iarna și se așază zăpada, parcă vezi o pătură albă pufoasă, o panoramă pitorească. Și dacă mai faci și snowboard sau chiar săniuș înseamnă multă mișcare, după care vei savura o masă caldă pentru a-ți  recupera energia. Cu toate acestea, iarna are o gamă de inconveniente aduse de un „inamic” natural-gheața. Lucioasă ca o oglindă, gheața poate deveni un adevarat si nedorit patinoar pentru pietoni. O poți observa depusă odată cu treptele casei, apoi pe orice suprafață  pe care ești nevoit să mergi. În această situație, nu de puține ori ți se poate întâmpla să aluneci, să cazi și de aici inerentele probleme (entorse, luxații, fracturi).

Sfaturi ca să evitați alunecarea pe gheață

Primul sfat este să verificații periodic dacă sunt de așteptat temperaturi scăzute sau ninsoare, ca să puteți să vă adaptați îmbrăcămintea.

1.Alegeți cele mai bune încălțari

Când temperaturile scad, se poate forma gheață pe drum. Când și zăpada devine  alunecoasă, cel mai bine este să purtați încălțămintea potrivită.

Fanele tocurilor înalte ar trebui să se obișnuiască. Iarna nu este un sezon bun pentru a le purta în aer liber. Optați pentru încălțăminte groasă, călduroasă, cu toc plat. „Evitați tălpile flexibile care au o rezistență slabă la zăpadă și gheață, deoarece cresc riscul de alunecare”, avertizează pe site-ul său Spitalul de Chirurgie Specială din New York.  Cumpărați-vă de la un magazin cu articole sportive incaltaminte asemanatoare celei utilizate de alpinisti sau accesorii rezervate acestei probleme: crampoane cu vârfuri ascuțite ori dispozitive fixate cu arc de talpa ghetelor.

Se recomandă, de asemenea, să puneți pe tălpile încălțamintei preferate bucați de cauciuc special sau să purtați cizme, ghete cu talpă antiderapantă, cunoscute pentru a ține piept gheții. Bunicii noștri puneau șosete, porțiuni din dresuri, leucoplast sau sfoară groasă pe care o înfășurau în jurul încălțămintei de iarnă.

Cum sa nu aluneci pe gheata
Mersul pinguinului, unul dintre trucurile ce te ajută să mergi mai bine pe gheață

2. Adoptati mersul pinguinului

Pasi mici, dar siguri, cu picioarele cât mai apropiate unul de celălalt, păstrându-vă poziția verticală, mai ales la coborâre. O metodă simplă, dar care comportă concentrație maximă și puțin antrenament. Confruntându-vă cu un teren alunecos, este mai bine să renunțați la ego-ul vostru. Există o singură regulă. Păstrați-vă echilibrul!. Pentru aceasta, adoptarea mersului pinguinului este deosebit de eficientă. Metoda constă în deschiderea picioarelor spre exterior, menținând în același timp capul ridicat. Mersul cu pași mici, chiar și trăgând picioarele, ajută la prevenirea alunecării. Și îndoirea genunchilor este utilă, iar brațele nu trebuie ținute lipite de corp.

Vă puteți folosi de bastoane de mers, deși vi se pare ridicol. Mai bine ridicol, decât victima gheții.

3. Mergeți încet

Cea mai bună soluție pe terenul alunecos este să vă luați timp. “Accidentele se vor întâmpla mai ușor dacă vă grăbiți”, spune Spitalul de Chirurgie Specială menționat. În plus, mișcarea lentă vă dă posibilitatea să analizați terenul și capcanele pe care acesta le poate ascunde. De fapt, zăpada poate să mascheze, de exemplu, o treaptă sau porțiuni de gheață. Jgheaburile, unde se acumulează apă, sunt, de asemenea, zone cu risc.

4. Mergeți pe zone presărate cu sare sau nisip

Majoritatea orașelor împrăștie nisip sau sare pe cele mai aglomerate drumuri înainte de a ninge. Pietonii sunt puternic încurajați să meargă pe aceste secțiuni, mai degrabă decât cele care rămân acoperite de zăpadă. Acest tratament crește aderența pantofilor, limitând în același timp formarea de porțiuni de gheață.

„Planificați-vă călătoriile în avans, pentru a evita obstacolele și terenurile necunoscute”, sfătuiește Spitalul de Chirurgie Specială. A lua o scurtătură sau a traversa o zonă acoperită de zăpadă înseamnă să riscați să alunecați, să cădeți și să vă răniți.

5. Evitați ieșirile dacă nu aveți nevoie de ceva anume

Unii oameni sunt deosebit de vulnerabili atunci când cad. Este cazul copiilor mici, a femeilor însărcinate și a persoanelor în vârstă care sunt sfătuiți să nu iasă pe distanțe lungi.

Acest sfat este deosebit de important mai ales pentru vârstnicii al căror echilibru poate fi oscilant, determinat fiind și de luarea unor medicamente.