Home » Life & Style » Timp liber » De ce nu zâmbea nimeni niciodată în fotografiile vechi. Așa se explică totul

De ce nu zâmbea nimeni niciodată în fotografiile vechi. Așa se explică totul

Alexandru Cazacu / 19.12.2021, 14:23
De ce nu zâmbea nimeni niciodată în fotografiile vechi. Așa se explică totul

În zilele noastre, oamenii se pozează în nenumărate ipostaze, iar în majoritatea fotografiilor toți sunt fericiți și par să se distreze de minune. Cu siguranță, mulți dintre noi am observat că în pozele vechi toată lumea pare să fie foarte serioasă. Cu toate acestea, care o fi motivul pentru care nu zâmbea nimeni niciodată în fotografiile vechi? Hai să vedem care este explicația.

De ce nu zâmbea nimeni niciodată în fotografiile vechi

În anul 1836, Louis Daguerre a surprins o imagine în Paris (puteți vedea imaginea mai jos), care este considerată prima fotografie din istorie în care apar oameni. Potrivit experților, imaginea respectivă ne poate dezvălui motivul pentru care nimeni nu zâmbea niciodată în fotografiile vechi.

Louis Daguerre a fost unul dintre primii pioneri ai fotografiei, iar după cum spuneam, el a surprins pe o stradă din capitala Franței un bărbat care să nemișcat, în timp ce încălțămintea îi este curățată de către un alt bărbat. Aceștia se disting cel mai bine în imagine, însă după o analiză mai amănunțită, specialiștii au ajuns la concluzia că strada respectivă era foarte aglomerată în momentul când poza a fostă făcută.

Ei bine, pentru că ceilalți oameni și trăsurile care circulau pe stradă erau permanent în mișcare, nu au putut fi surprinși în imagine. Trebuie să menționăm faptul că la vremea aceea timpul de expunere într-o fotografie era mai mare de 15 minute.

De ce nu zâmbeau oamenii niciodată în fotografiile vechi
De ce nu zâmbea nimeni în fotografiile vechi. Fotografie a lui Louis Daguerre

Așadar, de aici vine și una dintre explicațiile pentru care oamenii din primele fotografii nu zâmbeau niciodată. Evident, este foarte greu să zâmbești 15 minute în continuu. Chiar și atunci când ne străduim, zâmbetul ar deveni după câteva minute o grimasă dureroasă.

O altă explicație pentru lipsa zâmbetelor din fotografiile vechi

Pe de altă parte, unii experții sunt de părere că adevăratul motiv pentru care oamenii nu zâmbeau în primele imagini este că fotografiile se realizau după obiceiurile preexistente în pictură (o formă de artă în care mulți găseau zâmbetele nepotrivite pentru portrete).

Deși unii oameni ar putut fi înfățișați cu zâmbete slabe, zâmbetele mai largi erau „asociate cu nebunia, desfrânarea, zgomotul, beția, tot felul de stări ale ființei care nu erau deosebit de decoroase”, spun experții. Imaginile din acele vremuri erau de obicei formale și destul de costisitoare, însă se merita, mai ales că acel portret ar fi putut fi singura imagine a unui om.

Indiferent dacă ați observat sau nu acest lucru, foarte rar veți găsi oameni zâmbind în fotografiile din secolele XIX și XX. Indivizii din fotografii arătau întotdeauna foarte serioși și sumbri, indiferent de starea lor sufletească și statutul social de atunci. În concluzie nu se știe dacă aceștia aveau această stare de spirit sau aspectul sumbru era o tendință a epocii.

Primele fotografii au fost făcute la sfârșitul anilor 1820, iar noul domeniu s-a dezvoltat în timp, devenind o formă de artă. Chiar dacă au existat câteva zâmbete în primele decenii ale fotografiei, a durat mult până când zâmbetele au început să devină expresia standard în poze.