Home » Life & Style » Timp liber » Diferența dintre hamsii și șprot. Mulți fac confuzia

Diferența dintre hamsii și șprot. Mulți fac confuzia

Alexandru Cazacu / 16.06.2022, 14:25
Diferența dintre hamsii și șprot. Mulți fac confuzia

Vara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar mulți dintre români aleg să își petreacă concediile pe litoralul românesc al Mării Negre. După cum bine știm, hamsiile se găsesc la tot pasul în stațiunile de la malul mării. Totuși, unele restaurante servesc șprot în loc de hamsii, deoarece mulți oameni confundă acești mici peștișori. În acest context, noi vă vom spune care este diferența dintre hamsii și șprot.

Ce diferență există între hamsii și șprot

După cum spuneam, deși în meniul unor comercianți apar hamsiile, în locul acestora clienții primesc șprot. Cele două specii de pește se aseamănă foarte mult, așa că nu sunt mulți cei care știu să facă diferența între ele. Așadar, haideți să vedem care este diferența dintre hamsii și șprot.

În primul rând, trebuie să menționăm că există o diferență mare de preț între cele două specii de pește. În caz că nu știați, șprotul este mai ieftin decât hamsia. Mai precis, un kilogram de hamsie ajunge la 20 de lei, în timp ce 1 kg de șprot costă doar 10 lei, potrivit celor de la shtiu.ro.

Dacă știi la ce dimensiuni ajung acești pești, poți foarte ușor să deosebești șprotul de hamsie. O hamsie matură poate ajunge chiar și la o lungime 20 de centimetri. În schimb, șprotul are o lungime cuprinsă între 8 și 16 cm.

Diferența dintre hamsii și șprot

Hamsiile sunt mai alungite, în timp ce șprotul are o structură mai plată. În plus, șprotul are și un conținut mai ridicat de grăsimi decât hamsiile. Șprotul are pe spate o culoare verde-albăstruie și este argintiu pe părți, iar hamsia este albastră.

O altă diferența dintre hamsii și șprot o reprezintă faptul că, șprotul este acoperit cu caduci și solzi relativ mari, iar gura este mică, oblică și îndreptată în sus, în schimb la hamsie colțurile gurii depășesc limitele ochilor, mai scrie sursa citată.

De asemenea, șprotul trăiește în bancuri foarte mari în Oceanul Atlantic, Marea Adriatică, Marea Mediteraneeană, dar şi în Marea Neagră. În ceea ce privește hamsiile, majoritatea speciilor trăiesc în apele marine, însă multe trăiesc și în apă salmastră. Cu toate acestea, o anumită specie din America de Sud se limitează doar la apă dulce.

Care este diferența dintre hamsii și șprot
Care este diferența dintre hamsii și șprot. Mulți oameni confundă cele două specii de pește

Cât costă o porție de hamsii pe litoral, în 2022

Acum că am aflat care este diferența dintre hamsii și șprot, haideți să vedem și cât costă o porție de hamsii, în 2022, pe litoral. Într-un local cunoscut din Agigea, o porție de 200 g de hamsii, servită alături de mujdei de usturoi și mămăligă, costă 36 de lei.

În Constanța, pe lângă Delfinariu, există mai multe locații unde se servesc hamsii. Aici prețul unei porții ajunge tot pe la 35 de lei. În meniul respectiv este inclus și mujdeiul de usturoi și mămăliguța, potrivit playtech.ro.

Se pare că prețurile menționate mai sus sunt printre cele mai mari. Cu toate acestea, în unele restaurante, o porție de 200 de grame de hamsii poate fi cumpărată chiar și la prețul de 25 de lei.