Home » Când, unde, cum » Florii 2022. Ce semnificație au crengile de palmier în Duminica Floriilor

Florii 2022. Ce semnificație au crengile de palmier în Duminica Floriilor

Alexandru Cazacu / 17.04.2022, 10:08
Florii 2022. Ce semnificație au crengile de palmier în Duminica Floriilor

Cu o săptămână înainte de Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile. Acesta este una dintre cele mai importante sărbători ortodoxe din an și marchează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim. Se spune că Mântuitorul a fost întâmpinat cu bucurie de mulțimea curioasă să-l vadă pe Mesia. Află în continuare ce semnificație au crengile de palmier în Duminica Floriilor.

Ce semnificație au crengile de palmier în Duminica Floriilor

La intrarea în cetatea Ierusalimului, Mântuitorul a fost întâmpinat cu flori și crengi de palmier. Ramurile acestui arbore erau foarte ușor de găsit în preajma cetății și aveau o semnificație deosebită pentru evrei la vremea respectivă. Vegetația Israelului de atunci era una destul de săracă, așa că palmierul, dafinul, măslinul, rodiul și vița de vie erau foarte importante pentru oameni.

Așa se face că, atât ramurile de palmier, cât și cele de măslin, erau foarte des folosite la ceremonialuri religioase și diferite festivități. Totodată, crengile acestor arbori făceau parte din tradițiile legate de Sărbătoarea Corturilor (Sukkot), când evreii aduceau un omagiu lui Dumnezeu, pentru sănătate, prosperitate și bucurie.

Ce reprezentau crengile de palmier în vechime

Atât pentru poporul evreu, cât și pentru alte popoare din bazinul mediteraneean, crengile de palmier reprezentau triumful, pacea, victoria și viața eternă. Pe lângă faptul că ramurile bogate ale acestui arbore ofereau umbră și răcoare oamenilor, acestea semnificau tinerețe, abundență, vigoare și sănătate.

Mântuitorul era așteptat cu nerăbdare și speranță de credincioșii în Ierusalim. La intrarea Sa în cetate, oamenii prezenți strigau cu bucurie „Osana”, adică „Salvează-ne! Mântuiește-ne, Doamne!”.

Așadar, era normal ca Iisus să fie întâmpinat de către evrei cu flori și crengi de palmier. Deși Hristos a intrat în Ierusalim călare pe un umil măgar, El era împăratul tuturor celor ce căutau izbăvirea și credința în Dumnezeu și care așteptau să se împlinească profeția Domnului.

Ce semnificație au crengile de palmier în Duminica Floriilor
Florii 2022. Ce semnificație au crengile de palmier în Duminica Floriilor

Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim

După cum spuneam și anterior, Mântuitorul a intrat în Ierusalim călare pe un asin și înconjurat de apostoli, chiar cu o săptămână înainte de patimile Sale. Mulțimea de oameni adunată, recunoscându-l ca pe adevăratul Mesia, l-a întâmpinat cu ramuri de palmier, flori și cântări de bucurie. Când l-au văzut, oamenii au început să strige: „Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine în numele lui Dumnezeu!”.

Ziua de Florii deschide ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului. De Florii, conform tradiției populare, oamenii merg la biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfințite de către preotul paroh. Acest obicei care amintește intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului, când a fost întâmpinat de popor cu flori, ramuri de măslin, crenguțe de palmier.

Crengile de palmier au fost înlocuite cu cele de salcie. Acestea sunt împărțite credincioșilor ce au participat la slujba de Florii. Ramurile de salcie sunt apoi aduse acasă și puse la icoane, la geamuri și la uși, pentru că se spune că acestea vor apăra casa de rele, necazuri și boli. De asemenea, crenguțele de salcie se agață și în pomi sau în vie.