Home » Life & Style » Timp liber » Misterul templierului adormit din Argeș. Ce au descoperit oamenii de știință pe trupul cavalerului

Misterul templierului adormit din Argeș. Ce au descoperit oamenii de știință pe trupul cavalerului

Alexandru Cazacu / 05.07.2021, 10:22
Misterul templierului adormit din Argeș. Ce au descoperit oamenii de știință pe trupul cavalerului

De-a lungul vremii, în jurul cetății Țării Românești, Curtea de Argeș, au luat naștere multe povești incredibile. Acest loc are o mulțime de legende și istorii spectaculoase, precum și misterul templierului adormit din Biserica Domnească. Ce au descoperit oamenii de știință pe trupul cavalerului, puteți afla mai departe.

Misterul templierului adormit din Biserica Domnească din Curtea de Argeș

La un moment dat, cavalerul a fost deshumat, iar specialiștii au rămas surprinși când au descoperit că acesta era perfect conservat. Cu toate că istoricii nu au reușit să afle identitatea acestuia, mulți sunt de părere că mormântul îl adăpostește fie pe Negru Vodă, Vlaicu Vodă, un cavaler teuton sau un templier. Pe de altă parte, deasupra mormântului se regăsesc unele imagini precum Fleur de Lis și Fecioara Maria însărcinată cu Isus, potrivit playtech.ro.

Biserica Domnească din Curtea de Argeș găzduiește nu mai puțin de 14 morminte voievodale, care au stârnit de-a lungul vremii multe controverse printre istorici. Lăcașul sfânt datează din secolul al XIV-lea și poartă azi hramul Sfântului Nicolae. La începutul secolului al XX-le, istoricii au încercat să identifice domnitorii care se odihnesc aici, descoperind o pictură cu Fecioara Maria însărcinată, un simbol rar întâlnit în creștinism.

De asemene, pe un alt perete istoricii au descoperit și crucea inversată a Sfântului Petru. Totodată, pe placa care acoperă unul dintre morminte se arăta o sculptură a unei cruci templiere, și Steaua lui David, simboluri care nu sunt specifice lumii medievale românești.

Ce au descoperit oamenii de știință pe trupul cavalerului

La prima deshumare a trupului cavalerului, oamenii de știință au rămas surprinși să vadă că acesta era perfect conservat. Așadar, specialiștii au ajuns la concluzia că trupul ar fi fost al unui inițiat. Îmbrăcămintea și accesoriile cavalerului au reprezentat de asemenea un motiv de uimire.

Mai exact, acesta purta o diademă cu mărgăritare pe cap, prinsă cu un lanț de aur. Totodată, cavalerul purta o tunică purpurie cu zvastici, nasturi din aur și mărgăritare la gât. Pe lângă toate acestea, templierul avea și o centură brodată cu metal prețios înfățișând un castel cu patru turnuri, dar și o cataramă cu o lebădă cu cap de femeie. Și asta nu e tot, deoarece pe mâinile acestuia s-au putut observa inele inscripționate cu litere latine.

Templierul adormit din Biserica Domnească din Curtea de Argeș
Templierul adormit din Biserica Domnească din Curtea de Argeș

Ei bine, atunci când hainele au intrat în contact cu aerul, au fost distruse, rămânând doar accesoriile, care au ajuns în cele din urmă la Muzeul Național de Istorie, unde se regăsesc și în zilele noastre. Cu toate acestea, incredibila descoperire a lăsat în urmă un mister greu de elucidat. Deși Vladislav Vlaicu era numele trecut pe mormânt, unii istorici susțin că acolo s-ar afla, de fapt, voievodul Radu Negru. Însă osemintele nu au fost testate ADN și nici datate cu izotopul C14, deoarece unii susțin că nu a fost nevoie, iar alții că testările nu au fost solicitate.

Pe de altă parte, în ”Dacia hyperboreana”, scriitorul Vasile Lovinescu avea următoarea teorie:

”Întemeierea Țărilor Române a fost făcută de inițiați în vechile mistere, moștenite de la daci, care și ei le-au căpătat anterior. Până la anul 1300, când intră în istorie, Basarabii sunt o castă, nu o familie, casta sacerdotală a dacilor, „purtătorii de căciuli. Cavalerul cu lebădă este, la rândul lui, un inițiat întrucât pe sarcofag se află dăltuit Arborele vieții, „Y”-ul sacru al lui Ianus, iar paftaua amintește că, în urmă cu 4000 de ani, Polul Ceresc era în Constelația lebedei sau a dragonului. Mulți domni ai noștri, până la Mihai Viteazul, au fost conștienți de descendența lor, adăugându-și în fața numelui particula „IO”, are înseamnă „Ianus – „Regele Dacilor”.