Home » Life & Style » Timp liber » Motivul pentru care gândacii de bucătărie sunt greu de ucis. Care este secretul rezistenței lor

Motivul pentru care gândacii de bucătărie sunt greu de ucis. Care este secretul rezistenței lor

Alexandru Cazacu / 16.08.2022, 16:11
Motivul pentru care gândacii de bucătărie sunt greu de ucis. Care este secretul rezistenței lor

Cu siguranță, nu sunt mulți cei care își doresc să aprindă lumina în bucătărie și să vadă cum mișună pe podea aceste insecte dezgustătoare. Din păcate, în multe locuințe se întâmplă acest lucru, mai ales noaptea. Nu este de mirare că vedem adesea gândaci de bucătărie, ținând cont că există peste 3.500 de specii de astfel de insecte. Dar de ce sunt atât de greu de ucis gândacii de bucătărie? Ei bine, secretul rezistenței lor îl veți afla în continuare.

De gândacii de bucătărie mor atât de greu

Cei care, din nefericire, au gândaci de bucătărie, știu cam cât de greu sunt de ucis aceste vietăți enervante. Îi calci, îi otrăvești, încerci fel și fel de variante, însă tot reușesc cumva să apară pe podelele bucătăriei. Așadar, care este secretul rezistenței lor?

Conform specialiștilor, principalul motiv pentru care gândacii de bucătărie sunt atât de rezistenți îl reprezintă structura exoscheletului acestora. Mai exact, acesta este format din mai multe plăci suprapuse și unite printr-o membrană elastică. Astfel, exoscheletul nu numai că este destul de dur pentru a oferi protecție gândacilor, ci și destul de flexibil. Ei bine, fiind flexibil, acesta comprimă și transferă energia către picioarele insectelor.

În concluzie, din cauza unui exoschelet atât de complex vom fi nevoiți să utilizăm mai multă forță pentru strivirea insectelor, chiar răsucind și piciorul. O să observi faptul că, atunci când calci gândacul de bucătărie ușor, acesta va țâșni imediat după ce ridici piciorul.

Motivul pentru care gândacii de bucătărie sunt greu de ucis

Dacă credeai că asta e tot, mai gândește-te! Dezgustătoarele insecte se pot recupera foarte ușor și după leziuni fizice grave. În caz că nu știai, picioarele gândacilor se pot regenera chiar și după ce au fost smulse. Concret, după ce gândacul a rămas fără vreun membru, în câteva săptămâni acesta va crește la loc.

Ba chiar mai mult de atât, potrivit Smithsonian Magazine, aceste vietăți pot analiza foarte bine mediul în care se află cu ajutorul mirosului. Se pare că gândacii de bucătărie au atât receptori olfactivi, cât și receptori de gust. Tocmai de aceea, ei pot adulmeca și degusta lumea exterioară, detectând foarte ușor potențialele pericole.

Motivul pentru care gândacii de bucătărie sunt greu de ucis
Motivul pentru care gândacii de bucătărie sunt greu de ucis

Încă nu am terminat, deoarece după cum bine știm gândacii pot trăi chiar și fără cap. Cu toate acestea perioada ar fi una scurtă, pentru că au nevoie de gură pentru a se hrăni. La fel ca multe alte insecte, gândacii au mai mulți centri nervoși. Așadar, dacă rămân fără cap, restul corpului va funcționa în continuare.

Acum că știm toate aceste lucruri, putem afirma că gândacii sunt niște creaturi extrem de rezistente. După cum ați putut observa, organele acestor insecte s-au adaptat extraordinar de bine la mediul în care trăiesc, în ciuda faptului că oamenii încearcă din răsputeri să le facă zile fripte. Așadar, oricât de mult ne-ar dezgusta insectele mici și urâte, trebuie să recunoaștem că se adaptează de minune indiferent de condițiile în care trăiesc.