Home » Când, unde, cum » 10 cele mai periculoase insecte din lume. Ce se află pe primul loc te va surprinde total

10 cele mai periculoase insecte din lume. Ce se află pe primul loc te va surprinde total

Manolică Anca / 24.05.2022, 10:35
10 cele mai periculoase insecte din lume. Ce se află pe primul loc te va surprinde total

Nu sunt mulți oameni cărora le plac cu adevărat insectele, și din motive întemeiate. Sunt înfiorătoare, mușcă, înțeapă, iar unele injectează venin care poate ucide de-a dreptul sau produce o reacție alergică mortală. Când vine vorba de răspândirea bolilor, chiar și a celor care pun viața în pericol, insectele sunt aproape vectorii perfecți. Hai să vedem care sunt cele mai periculoase insecte din lume.

Cele mai notabile insecte periculoase

Deși există insecte uriașe în natură, de multe ori mărimea poate fi înșelătoare. Gândacii mari au tendința de a arăta înfricoșător, ceea ce adesea insuflă teamă și anxietate. Cu toate acestea, cele mai mortale insecte nu sunt neapărat cele mai mari sau cu cel mai înfricoșător aspect.

Potrivit celor de la Impact.ro, există multe insecte în vasta diversitate a naturii de care ar trebui să ne temem și să le evităm dacă este posibil, în ciuda dimensiunii și a aspectului lor! De aceea, este important să știm care sunt.

1. Țânțarul

Cifrele spun totul: cu circa 800.000 de decese pe an, țânțarul este considerat cea mai letală insectă pentru oameni. Este, la nivel mondial, cu mult peste șarpe – 100.000 de morți sau câine – 35.000 de morți.

În toată lumea există peste 3.500 de specii de țânțari, printre care și temutul țânțar-tigru. Acesta poate fi un vector de viruși foarte primejdioși, precum Chikungunya, Zika sau febra Dengue.

2. Ploșnița de pat

Cele mai periculoase insecte din lume. Ploșnița de pat
Cele mai periculoase insecte din lume. Ploșnița de pat

Este caracterizată printr-un aparat bucal care îi permite să muște și să sugă sângele victimelor. Cele 90 de familii în clasificare cuprind peste 45.000 de speciii, dar nu foarte multe dintre ele sunt un pericol real pentru sănătate.

Totuși, sunt unele specii de ploșnițe cunoscute ca fiind periculoase pentru om. De exemplu, Triatomaprotracta se hrănește cu sângele victimei sale adormite, atacându-i buzele, pleoapele și urechile. Mai mult, aceasta poate transmite unele boli grave, cum ar fi maladia Chagas, cea care ucide în jur de 10.000 de oameni în fiecare an.

3. Furnica- glonț

Paraponeraclavata trăiește în pădurile umede din America de Sud, mușcăturile sale fiind extrem de dureroase, comparabile cu cele provocate de o rană prin împușcare.

Insecta, care măsoară până la 2,5 cm, are un venin ce conține o peptidă neurotoxică și paralizantă numită „poneratoxină”. Efectele sale pot persista chiar și 24 de ore.

4. Văduva neagră

Putem înțelege încă din numele său că este o insectă de temut. Păianjen araneomorf din familia Theridiidae, văduva neagră americană se regăsește în Statele Unite și Mexic.

Foarte mică, 15 mm pentru femele și între 7 și 9 mm pentru masculi, aceasta este unul dintre cei mai periculoși păianjeni. Are un venin ce conține latrotoxină, extrem de toxică, ce provoacă simptome neurologice care, dacă nu sunt tratate la timp, pot duce la deces. Ea se distinge prin faptul că are pe abdomen o pată roșie în formă de clepsidră.

5. Musca țețe

Originară din Africa subshariană, această insectă își mușcă victimele și se hrănește cu sângele lor. Prin mușcătură, ea poate transmite microorganisme parazitare din genul Trypanosoma, responsabile de tripanosomiaza umană africană, sau boala somnului.

Parazitul se răspândește în sistemul nervos central, provocând inițial probleme majore mentale și de somn. Din păcate, fără un tratament adecvat, aceasta duce inevitabil la deces.

6. Omida Lonomia Obliqua

Omida Lonomia Obliqua
Omida Lonomia Obliqua

Forma larvară a unui fluture mare din America de Sud, care măsoară aproximativ 5 cm. Este acoperită cu mici fire de păr înțepătoare și produce un venin foarte toxic, ce conține agenți puternici de subțiere a sângelui care duc la sângerări interne sau cangrenă.

7. Păianjenul banană

Originar din America de Sud, acesta poate fi întâlnit, în principal, în plantațiile de banane. Poate ajunge până la 10 cm în diametru, având un venin neurotoxic foarte periculos, care duce la deces. Printre simptomele cauzate de mușcătura lui se află o erecție îndelungată și foarte dureroasă.

8. Albina ucigașă

Cunoscută și ca albina africanizată, insecta ucigașă este o specie hibridă creată în Brazilia. A rezultat din încrucișarea albinelor europene (Apis melliferaligustica și Apis melliferaiberiensis) cu albinele africane (Apis melliferascutellata).

Arată identic cu o albină obișnuită, dar agresivitatea ei este mult mai mare. Astfel, albina ucigașă își poate urmări victimele pe distanțe de până la câțiva kilometri.

9. Tarantula Atraxrobustus

Tarantula Atraxrobustus
Tarantula Atraxrobustus

Atraxrobustus este o specie endemică din Australia, fără păr, de 5 până la 7 cm, care se regăsește cu precădere în Sydney și în împrejurimile metropolei de la Antipozi.

Aceasta nu ezită să intre în case, mai ales când vremea este furtunoasă. Este cu adevărat înspăimântătoare atunci când stă pe picioarele din spate și își arată colții. Este foarte agresivă, .veninul său provocând dureri crunte și fiind fatal persoanelor cu imunitate scăzută sau copiilor. Antiveninul de maximă eficiență dezvoltat trebuie administrat în cel mult o oră de la mușcătură.

10. Furnica magnan

Originară din Africa, numită și furnica armată din genul Dorylus, aceasta este renumită pentru forța mușcăturilor sale și durerea provocată. Deși nu văd, insectele nu își lasă prada după ce au capturat-o. O întreagă colonie a acestor furnici poate fi extrem de periculoasă pentru oameni, pentru că atacă prăzi mult mai mari decât ele fără nicio teamă.