Home » Life & Style » Timp liber » „Podul Londrei”, planul secret care ar urma să fie folosit imediat după decesul Reginei. În ce constă de fapt

„Podul Londrei”, planul secret care ar urma să fie folosit imediat după decesul Reginei. În ce constă de fapt

Alexandru Cazacu / 08.09.2021, 16:46
„Podul Londrei”, planul secret care ar urma să fie folosit imediat după decesul  Reginei. În ce constă de fapt

Știați că Marea Britanie are un plan secret care ar putea fi aplicat după moartea Reginei Elisabeta? Află în rândurile următoare ale acestui articol despre ce operațiune este vorba și ce vor face autoritățile britanice în acest caz.

Care este planul secret al Marii Britanii, după moartea Reginei Elisabeta

Sub numele de ”Operațiunea Podul Londrei”, planul are în vedere evenimentele din primele 10 zile, după ce Regina Elisabeta va trece în neființă. Documentele obținute de ”Politico” dezvăluie detalii necunoscute până acum. Cum va acționa Marea Britanie la un posibil deces al celui mai longeviv monarh al său?

Mai exact, autoritățile se pregătesc pentru o criză ar putea urma, după decesul suveranei Marii Britanii, care a împlinit vârsta de 95 de ani. Despre ce criză vorbim? Ei bine, în primul rând, foarte mulți oameni vor veni în Londra să își ia rămas bun de la Regină. Așadar, dacă numărul supușilor regali va fi extrem de mare, vor trebui gestionate cu atenție circulația mijloacelor de transport în comun, accesul la mâncare, dar și multe alte chestiuni întâlnite în astfel de situații.

Planurile în acest sens s-au făcut încă din anii 1960, iar prima perspectivă reală asupra acestora a fost publicată în The Guardian, în 2017. La vremea respectivă, ziarul a publicat o investigație amănunțită în ceea ce privește ”planul secret pentru zilele de după moartea reginei”.

Evenimentele din ”Ziua Z”

În documentele menționate mai sus, ziua decesului reginei este denumită ”Ziua Z”. Așadar, ”Operațiunea Podul Londrei” începe la doar câteva ore de la nefericita întâmplare. Atunci casa regală va transmite o notificare oficială, prin care va informa cetățenii despre moartea monarhului, potrivit celor de la Politico.

De asemenea, trecerea în neființă a reginei va declanșa imediat o ”cascadă de apeluri” în care vor fi informați de prim-ministrul, secretarul de cabinet și unii dintre cei mai înalți miniștri și oficiali. Premierul Marii Britanii va fi informat de secretarul privat al reginei. Totodată acesta va informa și Biroul Consiliului privat, care coordonează lucrările guvernamentale în numele suveranei, scrie The Week.

Care este planul secret al Marii Britanii, după decesul Reginei Elisabeta
Care este planul secret al Marii Britanii, după decesul Reginei Elisabeta

Așadar, oficialii britanici vor primi prin e-mail următorul mesaj: ”Dragi colegi, cu mare tristețe vă informăm despre moartea Majestății Sale Regina”. După ce știrea este făcută publică, drapeurile de pe Whitehall vor fi coborâte timp de 10 minute, iar pe pagina oficială a familiei regale se va arăta anunțul despre moartea reginei, pe un fundal negru.

Funeraliile

Prima persoană care va face declarații este premierul Marii Britanii, urmat de Ministrul Apărării care va organiza salutul prin tragerea focurilor de armă. Ulterior, se va ține un minut de reculegere în memoria reginei. Mai târziu, în ziua respectivă, prim-ministrul britanic se va întâlni cu noul noul suveran (Regele Charles), care se va adresa cetățenilor Marii Britanii, în calitate de rege.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei va sta vreme de zece zile la Palatul Buckingham. Înmormântarea va avea loc în ultima zi la Westminster Abbey. Ceremonia se va desfășura la Londra, însă se va ține o slujbă și în Capela St. George din Castelul Windsor.