Home » Life & Style » Timp liber » Poveste incredibilă despre sclavie și discriminare. O fetiță de culoare a fost declarată albă. Care a fost motivul

Poveste incredibilă despre sclavie și discriminare. O fetiță de culoare a fost declarată albă. Care a fost motivul

Alexandru Cazacu / 19.07.2021, 17:17
Poveste incredibilă despre sclavie și discriminare. O fetiță de culoare a fost declarată albă. Care a fost motivul

Este știut faptul că sclavia a fost o parte integrantă a economiei coloniilor din Statele Unite. La vremea respectivă, mulți dintre fermieri erau dependenți de munca sclaviilor. Ba chiar mai mult de atât, unii oameni făceau avere din această afacere inumană. Mai departe, vă vom spune poveste unei fetițe de culoare care a fost declarată albă.

Poveste incredibilă despre sclavie și discriminare. O fetiță de culoare a fost declarată albă

Ei bine, povestea lui Sarah Rector este una incredibilă, despre rasism, sclavie și discriminare. Cazul acesteia a fost unul deosebit, deoarece ea a devenit foarte bogată, deoarece sub pământul pe care l-a primit, fiind descendent al sclavilor, erau zăcăminte de petrol. Deși avea doar 12 ani, la vremea când a intrat în posesia terenului fata de culoare era curtată de tot felul de bărbați.

După cum spuneam, Sarah era descendentă a sclavilor și făcea parte din tribul Creek al nativilor american. Ei bine, după ce Războiul Civil a luat sfârșit, bunicii săi au fost eliberați, fiind recompensați și li s-au acordat mai multe drepturi. La vremea respectivă, sclavilor eliberați li s-a dat parcele de teren (inclusiv copiilor), iar cel primit de Sarah era evaluat la aproximativ 550 de dolari.

Cu toate acestea, foștii sclavi nu primeau pământ foarte bun, iar terenul primit de Sarah Rector se afla la o distanță de aproape 100 de kilometri de locul în care locuia, fiind considerat nepotrivit pentru agricultură. Ba chiar mai mult de atât, acest teren era cât pe ce să fie confiscat din cauză că familia fetei nu își permitea să plătească impozitul (30 de dolari).

Sarah era ”prea bogată pentru a fi de culoare”

Ei bine, atunci când s-a descoperit că sub pământul deținut de Sarah se afla un zăcământ mare de petrol, ea a devenit milionară peste noapte. Așadar, oficialii din Oklahoma au declarat-o pe Sarah ca fiind o persoană albă. În acest fel, ea putea să evite unele legi care nu le permitea persoanelor de culoare să aibă aceleași privilegii precum aveau albii.

După ce părinții fetei au concesionat terenul unei mari companii, care a început exploatarea petrolului, Sarah primea câte 300 de dolari zilnic, adică peste 8.000 de dolari în zilele noastre. Cu toate acestea, autoritățile nu erau de acord cu faptul că un copil de culoare, descendent a sclavilor, primește mulți bani. Așadar, fetei i-a fost atribuit un tutore alb care să-i supravegheze bunurile.

Poveste incredibilă despre sclavie și discriminare. O fetiță de culoare a fost declarată albă
Povestea incredibilă a fetiței de culoare care a fost declarată albă

Potrivit unui articol din presa americană de la acea vreme, impozitele pe venit a lui Sarah Rector erau cele mai mari din tot statul Oklahoma din acea perioadă. Ba chiar mai mult de atât, după cum spuneam și mai sus, mulți bărbați din toate colțurile țării o curtau pe Sarah datorită averii sale.

Cu toate acestea, Sarah a știut să se bucure de averea sa. Pe când avea doar 18 ani, ea deținea, printre altele, o cafenea, o pensiune, o brutărie, peste 800 de hectare de teren și multe acțiuni. Se pare că a știut să se bucure de avere, cheltuind mulți bani pe haine și mașini. Sarah Rector a încetat din viață la vârsta de 65 de ani, pe data de 22 iulie 1967. Așadar, ea a rămas în istorie ca fiind negresa declarată albă datorită averii sale, potrivit omofon.com.