Home » Life & Style » Timp liber » Românul care a fost șoferul lui Al Capone. De ce l-a cooptat mafiotul în afacerile sale. Detalii incredibile

Românul care a fost șoferul lui Al Capone. De ce l-a cooptat mafiotul în afacerile sale. Detalii incredibile

Alexandru Cazacu / 01.07.2021, 16:26
Românul care a fost șoferul lui Al Capone. De ce l-a cooptat mafiotul în afacerile sale. Detalii incredibile

Toată lumea a auzit de faimosul mafiot Al Capone. Ba chiar mai mult de atât, de-a lungul anilor s-au făcut și multe filme despre cel mai cunoscut gangster din toate timpurile. Cu toate acestea, nu multă lume știe că, pentru o perioadă, Capone a avut ca om de încredere un român. Află mai departe cum a ajuns românul să fie șoferul lui Al Capone și cum a intrat acesta în anturajul mafiotului.

Românul care a fost șoferul lui Al Capone

Mai exact, este vorba despre Ieronim Budac, un român născut în județul Sibiu, la Cârțișoara. În perioada prohibiției (măsură legislativă sau administrativă prin care se interzicea fabricarea, depozitarea în butoaie sau sticle, transportul, vânzarea, deținerea și consumul de alcool, inclusiv de băuturi alcoolice) din anii 1920, din Statele Unite, românul a ajuns în America. Însă nu știa ce-l aștepta acolo.

La un moment dat, Budac a ajuns chiar șoferul celui mai cunoscut gangster din toate timpurile, Al Capone. Haideți să vedem cum a reușit românul nostru din Sibiu să intre în anturajul celui mai mare mafiot din Statele Unite de la acea vreme.

Românul știa să facă rachiu de prune

La începutul anilor 1900, mulți români au plecat în Statele Unite în căutarea unui trai mai bun. Ei bine, printre aceștia se afla și personajul principal al povestirii noastre, tânărul Ieronim Budac.

Când a ajuns în America, Budac avea doar 20 de ani. Se pare că datorită faptului că era un băiat inteligent și descurcăreț, acesta a ajuns la un moment dat în anturajul celebrului Gangster. Cum s-a întâmplat acest lucru?

Ei bine, Al Capone auzise că românul știa cum să facă alcool de calitate și l-a cooptat în ”afacerile” sale. Bineînțeles, fiind din satul de lângă Sibiu, Budac făcea un rachiu de prune deosebit, care i-a atras atenția lui Capone. Se pare că produsul fabricat de român avea un gust parfumat și o tărie superioară băuturilor cunoscute la momentul respectiv în Chicago. Așadar, tânărul Ieronim a trecut testul și început să facă bani.

Românul care a fost șoferul lui Al Capone
Românul care a fost șoferul lui Al Capone. Cum a intrat în anturajul gangsterului

Interesant este faptul că românul a avansat, devenind cărăuș pentru Al Capone. Se spune că, pentru a scăpa de polițiștii care îl urmăreau, Ieronim ar fi intrat cu un camion plin cu alcool de contrabandă în fluviul Mississippi. Așadar, în urma acestor întâmplări, tânărul român a ajuns șoferul personal al mafiotului. Cu toate acestea, nu a ocupat postul pentru foarte mult timp, deoarece cariera infracțională a lui Al Capone la sfârșitul anilor 1930, fiind judecat și condamnat pentru evaziune fiscală.

Fostul șofer a lui Al Capone, primar în România

În anul 1930, după o călătorie peste oceane, prin America de Sud, Budac s-a întors în satul natal ca un om bogat. Cum era și de așteptat, aici a continuat afacerile cu alcool, construind o distilerie. Ba chiar mai mult de atât, acesta a fost și edil din partea Partidului Liberal pentru o perioadă de 14 ani. De asemenea, Budac a fost și colaborator al Securității pentru o perioadă scurtă de timp. Ieronim Budac s-a stins din viață la data de 23 noiembrie 1977, la vârsta de 80 de ani, potrivit shtiu.ro.