Home » Life & Style » Timp liber » Satul care s-a „ridicat” de sub ape după 71 de ani. Ce s-a petrecut aici. Imagini uimitoare

Satul care s-a „ridicat” de sub ape după 71 de ani. Ce s-a petrecut aici. Imagini uimitoare

Alexandru Cazacu / 20.05.2021, 17:28
Satul care s-a „ridicat” de sub ape după 71 de ani. Ce s-a petrecut aici. Imagini uimitoare

În 1950, un sat din provincia Bolzano din Italia a fost inundat. Atunci autoritățile italiene au decis construirea în acea zonă a unei hidrocentrale. Acum, după 71 de ani, satul s-a ”ridicat” de sub ape. Ce s-a întâmplat cu locuitorii de aici, puteți afla în continuarea articolului.

Satul care s-a „ridicat” de sub ape după 71 de ani

Mai exact, este vorba despre satul Curon, care în anul 1950 a fost inundat, iar peste 160 de locuințe au fost înghițite de ape, când autoritățile din Italia au hotărât să construiască în zonă o hidrocentrală. Astfel, acolo a fost construit un baraj menit să unească două lacuri din apropierea satului, acesta fiind acoperit de apele lacului Resia, scrie CBS News.

Deși la acea vreme localnicii s-au opus vehement deciziei autorităților, mai bine de 160 de locuințe au fost scufundate. Se pare că cea mai mare parte a populației din sat s-a risipit atunci.

Pe de altă parte, unii dintre localnici au ales să rămână în noul sat construit în apropierea celui vechi. Aflat lângă granița cu Austria și Elveția, Lacul Resia este acum secat temporar, pentru lucrări la un rezervor, iar odată cu scăderea nivelului apei, satul Curon scufundat a reieșit la suprafață.

Inspirație pentru un serial TV

De obicei, atunci când satul este sub ape, doar o clopotniță a unei biserici din secolul al XIV-lea se vede în mijlocul lacului, astfel cei care trec prin zonă își pot da seama că acolo a fost cândva o așezare.

Acum, pe măsură ce lacul a fost secat pentru lucrări, ruinele caselor scufundate au început să se vadă. Cel mai probabil, iubitorii de filme au auzit despre acest sat, deoarece Curon a fost și o sursă de inspirație pentru un serial italian marca Netflix, intitulat chiar ”Curon”, dar și pentru o carte, potrivit BBC News.

O localnică din zonă, Luisa Azzolini, a postat pe Instagram mai multe imagini și videoclipuri, pe care le-a făcut printre ruinele ieșite la suprafață. Printre imagini se pot vedea trepte, pivnițe și ziduri care până acum se aflau pe fundul lacului Resia.

Satul care a ieși la suprafață după 71 de ani
Satul care a ieși la suprafață după 71 de ani. Foto: Luisa Azzolini

Satul care iese din când în când de sub ape

Un alt sat din Italia a fost scufundat intenționat în anul 1946 pentru construirea unui dig hidroelectric. Este vorba despre satul Fabbriche di Careggine, din provincia Lucca în Toscana, care a fost văzut ultima oară în 1994, când lacul de acumulare a fost golit, potrivit CNN.

La acea vreme, locuitorii satului au fost mutați într-un alt orășel în apropiere de lac, Vagli di Sotto. Deși localitatea a fost scufundată sub 34 de milioane de metri cubi de apă, unele structuri ale satului rămân intacte pe fundul apei.

De exemplu, unele case de piatră, un pod, un cimitir și biserica San Teodoro reușesc să stea încă în picioare, ieșind la suprafață pentru perioade scurte de timp când lacul de acumulare este drenat pentru reparații sau îngrijire.

Oficialii din turismul local susțin că aducerea la suprafață a vechii așezări s-a întâmplat de numai ed patru ori de când sătucul fantomă de origine medievală a fost scufundat: în 1958, 1974, 1983 și 1994.