Home » Life & Style » Timp liber » Semnificația Rusaliilor. Ce se sărbătorește

Semnificația Rusaliilor. Ce se sărbătorește

Alexandru Cazacu / 10.06.2022, 15:20
Semnificația Rusaliilor. Ce se sărbătorește

Semnificația Rusaliilor, ce se sărbătorește cu ocazia acestei sărbători. În fiecare an, la 50 de zile de la Înviere, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile sau Cincizecimea, cum mai este denumită popular sărbătoarea. Cu această ocazie, creștinii prăznuiesc pogorârea Duhului Sfânt, promisă de Mântuitor la Cina cea de Taină. Află în continuarea acestui articol care este semnificația Rusaliilor și multe alte lucruri interesante cu privire la această mare sărbătoare.

Semnificația Rusaliilor. De unde vine denumirea sărbătorii

În caz că nu știați, denumirea Rusaliilor vine de la „Rosalia”, o sărbătoare romană a trandafirilor, peste care se suprapune sărbătoarea creștinilor. În antichitate, aceasta era închinată și strămoșilor. Odată cu Rusaliile se încheie și ciclul sărbătorilor pascale, adică cele trei momente care marchează începutul creștinismului, adică Învierea Domnului, Înălțarea la cer și Pogorârea Sfântului Duh.

După cum am menționat și anterior, de Rusalii creștinii sărbătoresc Pogorârea Duhului Sfânt, la 50 de zile după Paște. Tocmai de aceea, sărbătoarea mai este cunoscută în popor sub denumirea de Cincizecime. Se spune că pogorârea Sfântului Duh a fost promisă apostolilor chiar la Cina ce de Taină.

„Eu vă spun adevărul. Vă este de folos ca să Mă duc Eu. Căci dacă nu Mă voi duce, Mângâietorul nu va veni la voi, iar dacă Mă voi duce, îl voi trimite la voi”, se arată în Evanghelia după Ioan.

Ce semnificație au Rusaliile

După cum scrie în „Faptele Apostolilor”, în ziua Cincizecimii „toți apostolii erau adunați la un loc și din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet ca de suflare de vânt ce vine repede și a umplut toată casa unde ședeau ei. Și li s-au arătat, împărțite, limbi ca de foc și au șezut pe fiecare dintre ei. Și s-au umplut toți de Duhul Sfânt și au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi”.

Se mai spune că, fiind martor la această minune, Petru, unul dintre apostolii lui Hristos, a ținut o predică. În urma cuvântării, nu mai puțin de 3.000 de oameni s-au botezat, aceștia formând baza primei comunități creștine. De aceea, sărbătoarea este considerată ziua în care a fost întemeiată Biserica creștină.

Ce se sărbătorește de Rusalii și care este semnificația acestei sărbători
Ce se sărbătorește de Rusalii și care este semnificația acestei sărbători

Semnificația Rusaliilor. Tradiții și obiceiuri de Rusalii

Conform credinței populare, Rusaliile sunt spiritele celor trecuți în neființă care s-au întors în Joia Mare, iar acum refuză să se întoarcă la locurile lor de veci. Fiind o sărbătoare de mare importanță, credincioșii respectă mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții de Rusalii.

Potrivit rânduielilor bisericești, în această zi nu se îngenunchează nici în biserică și nici în casă, deși nu este un păcat dacă faci asta. În vremurile trecute, în jurul Rusaliilor se avea loc botezul catehumenilor, iar atunci erau interzise îngenuncherea și postul.

De Rusalii, oamenii merg la biserică să sfințească ramuri de nuc și de tei. Acestea vor fi agățate apoi la porți, la ușile caselor sau la icoane. Se crede că Duhul Sfânt a pogorât sub forma unor limbi de foc, care sunt reprezentate de frunzele de nuc. Potrivi credinței populare, acestea au puterea de a ține la distanță duhurile necurate.

Rusaliile se sărbătoresc diferit, în funcție de zonă. De exemplu, în Moldova și Transilvania, credincioșii sărbătoresc Rusaliile vreme de trei zile. În schimb, în Oltenia și Muntenia, Rusaliile țin șapte zile. Cel mai mult sărbătoresc bănățenii, pentru că în Banat, Rusaliile durează 8 zile.

Superstiții de Rusalii

Unii oameni sunt de părere că în ziua de Rusalii nu trebuie să mergi la câmp. Se pare că făcând acest lucru, ielele te vor prinde și te vor pedepsi. În plus, se spune că cei care nu respectă sărbătoarea vor fi, de asemenea, pedepsiți de iele, spirite malefice care provoacă o boală denumită popular „luat de Rusalii”.

Totodată, de Rusalii nu se merge pe drumuri pustii, pe lângă fântâni, prin vie sau pe lângă păduri, deoarece te poți întâlni cu duhurile rele.

La fel ca și în alte zile de sărbătoare, în ziua de Rusalii nu se spală, nu se calcă și nu se fac alte treburi gospodărești. În plus, se spune că cei care se ceartă de Rusalii se vor îmbolnăvi de boala provocată de iele.