Home » Life & Style » Timp liber » Sfânta Ana, 9 septembrie. Cine a fost, ce semnificație are numele și care sunt cele mai cunoscute tradiții și superstiții

Sfânta Ana, 9 septembrie. Cine a fost, ce semnificație are numele și care sunt cele mai cunoscute tradiții și superstiții

Alexandru Cazacu / 09.09.2021, 11:42
Sfânta Ana, 9 septembrie. Cine a fost, ce semnificație are numele și care sunt cele mai cunoscute tradiții și superstiții

An de an, a doua zi după Sfânta Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului, creștinii ortodocși o sărbătoresc Sfânta Ana, mama Sfintei Fecioare Maria, și pe soțul său Sfântul Ioachim. În calendarul creștin-ortodox sărbătoarea este trecută la 9 septembrie. Printre altele, noi vă vom spune în acest articol, cine a fost Sfânta Ana și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri în această zi.

Cine a fost Sfânta Ana

După cum spuneam mai sus, Sfânta Ana a fost mama Fecioarei Maria. Se spune că ea a fost fiica cea mică a preotului Matan și sora lui Sovi, mama Elisabetei, cea care l-a născut pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Totodată, Sfânta Ana a fost soția lui Ioachim din Galileea (tatăl Sfintei Fecioare Maria), care era din neamul lui David. Se spune că cei doi erau în vârstă și nu puteau avea copii, însă s-au rugat la Dumnezeu, care le-a răspuns rugăciunilor, astfel a venit pe lume Fecioara Maria.

Potrivit scrierilor, pe vremea când Fecioara Maria era mică, mama Ei, Sfânta Ana, ar fi dus-o la Templu, unde a lăsat-o drept orfană neprihănită. Se spune că Fecioara Maria a rămas vreme de 12 ani la templu, alături de celelalte fecioare. După aceasta, Sfânta Ana și-a dedicat restul vieții rugăciunii și postului, respectând cuvântul Domnului.

Semnificația numelui Ana

Ana este un nume foarte des folosit de creștini. În țara noastră, acesta este al treilea cel mai frecvent nume. Ana vine din numele evreiesc ”Hannah”, care ar însemna ”Iahve (Dumnezeu) a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“. Ei bine, de Sfânta Ana își serbează ziua numelui persoanele care poartă numele de Ana, Anamaria, Aneta, Anișoara, Anita, Anuța, Anica Anca și Ancuța.

Tradiții și superstiții de Sfânta Ana
Tradiții și superstiții de Sfânta Ana

Tradiții de Sfânta Ana

Potrivit tradiției populare, se spune că de Sfânta Ana este bine să dai de pomană pentru sufletul celor trecuți în neființă. De asemenea, în această zi de sărbătoare, creștinii o cinstesc pe Sfânta Ana și pe Maica Domnului, prin rugăciune și odihnă.

De asemenea, în ziua de Sfânta Ana, în unele zone din țară, oamenii fac semnul crucii cu agheasmă pe frunțile copiilor.

Tot în această zi, se spune că este bine să mănânci pe săturate, dar să le oferi și celor care nu au, deoarece aceasta este o zi în care e bine să dai și să nu aștepți nimic în schimb.

Conform tradiției din Moldova, femeile gravide care intră în Biserică de Sfânta Ana vor avea o sarcină ușoară.

Superstiții de Sfânta Ana

  • Unii credincioși spun că de Sfânta Ana nu este bine să te cerți, pentru că toate supărările pe care le vei aduce unui om se vor întoarce ulterior împotriva ta.
  • Totodată, copiii nu trebuie să își supere părinții, dar nici părinții nu au voie să-și supere copiii.
  • De asemenea, nu este bine să muncești munci grele în această zi de sărbătoare. Se spune că dacă faci asta, vei avea parte de greutăți.
  • Unii sunt de părere că de Sfânta Ana nu e bine să dai bani cu împrumut sau să împrumuți alte lucruri din casă.