Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Ilie, unul dintre cei mai de seamă profeți din Vechiul Testament, pe 20 iulie, zi consemnată în calendar cu roșu. Numele vine de la ebraicul Eliyahu (Eliiah), care înseamnă „Al cărui Dumnezeu este YHWH/Iah(ve)”. Surse religioase spun că Ilie s-ar fi născut cu 850 de ani înainte de Hristos, dincolo de Iordan, în cetatea Tesve, de la numele căreia se trage şi cel de Tesviteanul. Făcea parte din tribul lui Aaron.
La naşterea sa Ilie ar fi fost învelit în scutece de foc şi i s-a dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu. Astfel, Ilie Tesviteanul a devenit un apărător înflăcărat al credinţei în Dumnezeu şi unul dintre profeţii Legii Vechi.
Prorocul Ilie s-a dovedit un ostaş adevărat al lui Dumnezeu, care a primit o misiune specială, aceea de a scoate de la întuneric la lumină poporul aflat sub stăpânirea regelui Ahab şi a împărătesei Izabela, închinători ai zeului Baal. În plus, Ilie a avut misiunea de a-L face cunoscut pe unicul şi adevăratul Dumnezeu şi de a fi fost antemergător al Domnului Iisus Hristos.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Pentru îndeplinirea acestei misiuni, Ilie primeşte o autoritate solară şi meteorologică de la Dumnezeu prin care leagă şi dezleagă ploile, provoacă tunete, trăsnete şi fulgere, ploi torenţiale, incendii, hotărăşte unde şi când să bată grindina etc.”, scrie ziarul Unirea.
Arhimandritul Hrisostom Rădășanu ne explică ce putem învăța de la Sfântul Prooroc Ilie. Anume că:
Există doar un singur Dumnezeu adevărat și o singură credință adevărată. Chiar numele Ilie înseamnă „Domnul este Dumnezeul meu”. Dacă există un Dumnezeu adevărat care ni S-a revelat și ne-a spus cum este El, atunci nu are rost să ne pierdem vremea cu alți dumnezei, cu alte credințe, păreri, perspective, asupra unui lucru atât de clar și atât de important.
Nu suntem singuri. Când proorocul se plânge lui Dumnezeu că este un om bătrân și neputincios și că trebuie să vorbească și preoților, și poporului necredincios, Dumnezeu îi spune că nu este singurul dreptcinstitor, ci că mai sunt în popor 7.000 de bărbați care nu și-au plecat genunchiul înaintea lui Baal.
Oricât de tulburată ar părea această lume și oricât de împotrivitoare, noi nu trebuie să ne temem. Sfântul Prooroc Ilie este respectat și iubit pentru că mesajul său nu trece odată cu trecerea vremurilor, arătându-se din aceasta că Dumnezeul nostru nu este doar un Dumnezeu de duminică sau de sărbătoare, ci un Dumnezeu viu și omniprezent.
Conform tradiției românești, Sfântul Ilie este păzitorul culturilor. Se spune că aduce ploaie în perioadele de secetă și provoacă tunete, fulgere și chiar grindină. Și că, atunci când plouă cu tunete și alte fenomene meteorologice spectaculoase de ziua Sfântului Ilie, sfântul străbate cerul cu carul său de foc, pentru a-i proteja pe cei vii.
În această zi, oamenii nu lucrează, pentru că se spune că ar putea aduce asupra lor lumină, ploaie și grindină, provocând daune culturilor lor. Se mai crede că dacă în această zi apar furtuni, merele și nucile vor fi viermi. Și, dacă pe 20 iulie plouă, ploaia nu se va opri timp de 20 de zile.
În județul Alba, pe muntele Găina, are loc un eveniment tradițional care datează de acum două secole: „Târgul de Fete de pe Muntele Găina”. Aici fetele vin la munte cu părinții, își etalează zestrea în cufere de lemn pictate manual. Târgul mai include și vânzarea de produse tradiționale, precum și spectacole de dans și muzică.
Tradiţia ne amintește că în dimineața zilei de Sfântul Ilie trebuie să se culeagă plante de leac, în special busuioc, care după ce sunt sfinţite la biserică se pun la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.