Home » Life & Style » Timp liber » Supercontinentul Pangea. Detalii mai puțin știute despre supercontinentul care a dominat Terra. De ce a dispărut

Supercontinentul Pangea. Detalii mai puțin știute despre supercontinentul care a dominat Terra. De ce a dispărut

Cojocaru Cristian / 30.12.2021, 10:03
Supercontinentul Pangea. Detalii mai puțin știute despre supercontinentul care a dominat Terra. De ce a dispărut

Deși acum pe Pământ există șapte continente, în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani era doar unul singur. Acesta era numit Pangea și era înconjurat de un singur ocean, Panthalassa. Află detalii mai puțin știute despre supercontinentul care a dominat Terra. Cum s-a format Pangea și ce supercontinente au mai existat de-a lungul vremii.

Detalii mai puțin cunoscute despre supercontinentul Pangea

De-a lungul sutelor de milioane de ani, mai multe supercontinente au luat naștere și s-au dezintegrat, datorită mișcărilor mantalei, care au modificat radical istoria planetei. Potrivit geologilor, Pangea a fost cel mai mare și cel mai recent supercontinent. Pangea includea ceea ce acum sunt America de Nord, America de Sud, Europa și Africa.

Supercontinentul s-a format în decursul a sute de milioane de ani, iar procesul de formare a început în urmă cu aproximativ 480 de milioane de ani, când Laurentia, un continent care includea părți din America de Nord, s-a unit cu mai multe microcontinente, iar astfel a luat naștere Euramerica. Ulterior, acesta din urmă s-a unit cu Gondawana, un supercontinent care includea America de Nord, Africa, Australia și subcontinentul indian. Și uite așa a luat naștere Pangea.

Viața pe Pangea

Pangea a existat vreme de 100 de milioane de ani, iar în tot acest timp au apărut mai multe animale, printre care și Traversondontidae (erbivore considerate ca fiind strămoșii mamiferelor din zilele noastre). În perioada Permianului au apărut numeroase specii de insecte. Cu toate acestea, acum 250 de milioane de ani a avut loc cea mai mare extincție din istoria vieții pe Pământ (Marea Extincție), iar majoritatea speciilor au dispărut. Ulterior, pe Terra au apărut și primii dinozauri.

Ei bine, acum 200 de milioane de ani, Pangea a început să se rupă. Gondwana (Africa, America de Sud, Antarctica, India și Australia de astăzi) s-a despărțit de Laurasia (Eurasia și America de Nord). Ulterior, Gondwana a suferit o astfel de ruptură, iar în urmă cu 50 de milioane de ani, India s-a despărțit de Antarctica, iar Africa de America de Sud. Conform. În urmă cu 60 milioane de ani, Eurasia s-a despărțit de America de Nord.

Detalii mai puțin știute despre supercontinentul Pangea
Detalii mai puțin știute despre supercontinentul Pangea

Ce supercontinente au mai existat

Deși se crede că a fost cel mai mare supercontinent, Pangea nu a fost însă primul de pe Pământ. Mai precis, în urmă cu aproximativ 900 de milioane a existat supercontinentul Rodinia. Înainte de acesta a fost supercontinentul Nuna, care s-a format acum 1,6 miliarde de ani și s-a rupt circa 200 de milioane de ani mai târziu. Oamenii de știință susțin că formarea și ulterior dezintegrarea supercontinentelor au avut o influență radicală în formarea atât a reliefului și climei, cât și a vieții de pe Terra.

Potrivit cercetătorilor, configurația actuală a continentelor de pe Terra nu va rămâne așa la nesfârșit. Acum, Australia se îndreaptă către Asia, iar porțiunea estică a Africii se depărtează de restul continentului. Studiile geologice au arătat că supercontinentele iau naștere și de dezbină la fiecare 300 – 400 de milioane de ani. Cu toate acestea, nu se știe exact de ce se întâmplă acest lucru, însă mulți oameni de știință sunt de părere că acest ciclu se datorează dinamicii din mantaua Pământului, potrivit livescience.com.