Home » Life & Style » Timp liber » Superstiții din popor. În ce zile nu e bine să faci curățenia de Crăciun. Se alungă norocul

Superstiții din popor. În ce zile nu e bine să faci curățenia de Crăciun. Se alungă norocul

Voicu Costin / 19.12.2021, 08:35
Superstiții din popor. În ce zile nu e bine să faci curățenia de Crăciun. Se alungă norocul

Sărbătoarea Crăciunului se apropie cu pași repezi, motiv pentru care românii încep să dea startul pregătirilor în gospodărie, ocupându-se de curățenia casei și de preparatele tradiționale. Curățenia este încă un lucru de care oamenii se ocupă, iar imaginea casei curate în prag de sărbătoare denotă că sunt pregătiți să primească lumina Domnului. Câteva superstiții din popor spun că nu este bine să faci curățenie de Crăciun în anumite zile din luna decembrie. Haideți să vedem care sunt acelea!

Tradițiile românilor de sărbătoarea sfântă

O sărbătoare specială precum Crăciunul merită o atenție deosebită din partea tuturor creștinilor. Din toate punctele de vedere. În apropierea Crăciunului, aceștia își fac curățenie atât în suflet cât și în case. Cum Nașterea Domnului se apropie cu pași repezi, oamenii au început să își aranjeze gospodăriile și căminele unde vor sărbători în familie momente frumoase.

Bradul este și el așezat la loc de cinste și împodobit cu aranjamente deosebite. Gospodinele se apucă de curățenie pentru că își doresc ca sfânta sărbătoare să găsească casa curată, într-o atmosferă caldă și senină întocmai pentru această ocazie deosebită.

Zilele în care nu e bine să se facă curățenie în gospodărie

Curățenia generală este atent planificată de femei și bărbați pentru că aceștia trebuie să prepare și bucatele tradiționale de Crăciun. Pentru a întâmpina sărbătoarea cum se cuvine, gospodinele încearcă să finalizeze aranjarea casei cu doua-trei zile înainte de Ajun.

Chiar dacă timpul trece foarte repede, femeile trebuie să știe că nu pot face curățenia de Crăciun în orice zi și să evite pe cât posibilul aceste date din calendar din luna decembrie.

În zi de sărbătoare, femeile nu au voie să facă curat și alte treburi în gospodărie, pentru că Dumnezeu a lăsat sărbătoarea legală ca omul să meargă la biserică și să se odihnească. Sărbătorile marcate cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox indică faptul că gospodinele nu trebuie să spele rufe, să calce sau să aspire ori altă activitate ce presupune curățenia în gospodărie. Conform unei superstiții din popor, energiile negative se vor abate asupra celor care fac curat în zile sfinte și vor avea parte doar de necazuri în anul următor. Cel puţin aşa arată această superstiție.

De ce nu se face curat în Ajun de Crăciun?

Se spune că femeile trebuie să termine curățenia până în Ajunul Crăciunului, iar alte superstiții spun că în Ajunul Crăciunului și în zilele de Crăciun nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul. Aceste obiceiuri pot alunga norocul. În plus, se spune că cei care se abat de la aceste reguli nescrise nu vor mai avea liniște și pace în anul următor.

O altă superstiție arată că, în seara de Ajun, femeile trebuie să măture doar pragul casei, acest obicei aducând norocul în gospodărie și vor avea parte doar de lucruri bune.

Semnificația bradului

Tradiția spune că pomul de Crăciun se împodobește pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun. Un înger sau o stea poate fi așezată în vârful pomului, reprezentând îngerii sau steaua de la Betleem.

În România bradul de Crăciun a fost  împodobit pentru prima dată în palatul regelui Carol I, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție, aducându-l în casa lor.

Se știe despre Crăciun că este sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus, o sărbătoare a milioane de credincioși și a cadourilor. De altfel, Crăciunul este o sărbătoare plină de pace și de semnificații.

În tradiția românească, bradul mai are și o altă semnificație. În popor se regăsește acest obicei al împodobirii bradului la nunți și la moartea unei persoane. Obiceiul, datat încă de pe vremea dacilor, semnifică o nuntă rituală(o restabilire a conexiunii) între persoana decedată și natură reprezentată prin brad. El a rămas în tradiția unor comunități locale din regiunile Banat și Oltenia.