Home » Când, unde, cum » Țara unde aproape jumătate din populație are o vârstă mai mică de 15 ani. Unde se află situată pe glob

Țara unde aproape jumătate din populație are o vârstă mai mică de 15 ani. Unde se află situată pe glob

Alexandru Cazacu / 27.04.2022, 17:35
Țara unde aproape jumătate din populație are o vârstă mai mică de 15 ani. Unde se află situată pe glob

Deși poate părea incredibil, din cei aproximativ 21 milioane de locuitori ai Mozambicului aproape jumătate au o vârstă mai mică de 15 ani. Situat în partea de sud-est a Africii, regiunea Mozambicului din zilele noastre a fost locuită de mai bine de zece milenii. În rândurile următoare vă vom prezenta câteva lucruri interesante și mai puțin știute despre Mozambic.

Aproape jumătate din locuitorii Mozambicului sunt copii mai mici de 15 ani

Potrivit Unicef, Mozambicul are unii dintre cei mai răi indicatori sociali din lume privind copiii și adolescenții, în special fetele, în mare parte din cauza accesului limitat la resurse și servicii, dar și a practicilor socio-culturale dăunătoare.

Maputo este capitala Mozambicului, iar țara este situată în sud-estul Africii, la malul Oceanului Indian. Populația acestei țări este de aproximativ 21,6 milioane locuitori, iar media de vârstă este de 17,4 ani.

Conform statisticilor, adolescenții reprezintă grupul de populație cu cea mai rapidă creștere din Mozambic. Se estimează că 45% din populație are sub 15 ani. Acestea fiind spuse, haideți să aflăm și o serie de curiozități despre această țară africană.

Curiozități despre Mozambic

După cum am menționat și în primele rânduri, zona în care este situat astăzi Mozambicul a fost locuită de cel puțin 10.000 de ani. Inițial de către clanuri împrăștiate de nomazi și apoi de oameni vorbitori de bantu din Delta Nigerului.

Nu mulți știu de unde vine denumirea Mozambicului. Se pare că numele țării provine de la o insulă din larg cu același nume. Aceasta a fost numită după Mussa Bin Bique, un comerciant de sclavi arab influent, care a devenit apoi sultan.

Insula Mozambic este singurul sit al Patrimoniului Mondial UNESCO al țării. Situat la doar 4 km de continent, situl este cunoscut pentru semnificația sa arhitecturală și istorică din secolul al XVI-lea. Insula găzduiește Capela Nossa Senhora de Baluarte. Construită în 1522, se crede că este cea mai veche clădire europeană din emisfera sudică.

Mozambic, țara unde aproape jumătate din populație are o vârstă mai mică de 15 ani
Mozambic, țara unde aproape jumătate din populație are o vârstă mai mică de 15 ani

Alte lucruri interesante despre Mozambic

Drapelul Mozambicului are dungi verzi, negre, galbene și albe înguste. De asemenea, pe steag mai apare un triunghi roșu cu o stea galbenă, o carte deschisă și o sapă încrucișată cu o armă de foc. Verdele reprezintă pământul, albul pacea, negrul continentul african, galbenul mineralele țării și roșul lupta pentru independență. Arma de pe drapel este un Kalașnikov și simbolizează războiul purtat pentru independența obținută de Mozambic în 1975.

Din 1977 până în 1992, Mozambicul a fost implicat într-un război civil care a provocat peste un milion de morți. De asemenea, conflictul a înregistrat și o serie de încălcări ale drepturilor omului.

În 2011, în largul coastei Mozambicului au fost descoperite mai multe zăcăminte de gaze. Se spera că descoperirea va transforma economia țării, însă, în ciuda creșterii recente, mai mult de jumătate din populația Mozambicului încă trăiește sub pragul sărăciei.

Începând din secolul al XVI-lea, Portugalia a început să colonizeze regiunea. Ulterior, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, portughezii au transformat-o într-un centru de comerț cu sclavi.

Liderul rezistenței, Samora Machel, a fost primul președinte al Mozambicului. El a murit în 1986, când avionul său s-a prăbușit în Africa de Sud. La vremea respectivă s-a vehiculat că guvernul sud-african a fost implicat în decesul acestuia, însă a sud-africanii au negat cu fermitate orice asociere din acest punct de vedere, potrivit The Facts Institute.