Home » Life & Style » Timp liber » Trei cărți despre geneza omenirii. Ascund unele dintre cele mai mari enigme ale lumii

Trei cărți despre geneza omenirii. Ascund unele dintre cele mai mari enigme ale lumii

Alexandru Cazacu / 12.07.2021, 15:53
Trei cărți despre geneza omenirii. Ascund unele dintre cele mai mari enigme ale lumii

Poate părea incredibil, însă unele dintre cele mai mistere ale umanității se ascund chiar la vedere, sub forma unor texte și simboluri. Mai departe, îți vom prezenta o serie de cărți despre geneza omenirii, care ascund unele dintre cele mai mari enigme ale lumii.

Cărți care ascund unele dintre cele mai mari enigme ale lumii

Popol Vuh

Potrivit istoricilor, Popol Vuh este un text care datează de prin anii 1500. Denumirea acestuia înseamnă ”Cartea Poporului” și este scris în limba mayașă Kʼicheʼ. De asemenea, acest text, care vorbește despre crearea oamenilor și a animalelor, îi care ca personaje importante pe Gemenii Eroi, Hunahpu și Xbalanque, care devin în cele din urmă Soarele și Luna. Se pare că această carte a fost găsită în Guatemala, în anii 1700, de către un preot, potrivit increddibilia.ro.

Ei bine, mitul creației expus în această carte spune că la început a existat doar cerul și marea, iar ulterior creatorii au dat formă Pământului. Potrivit Popol Vuh, primele ființe care au existat au fost animalele, apoi au urmat bărbații din noroi, după care cei din lemn, însă nu au funcționat prea bine. Așadar, creatorii au făcut patru bărbați din porumb, iar în timp ce aceștia dormeau, zeii au creat și femeile.

Pergamentul Ripley și piatra filozofală

Sir George Ripley a fost un preot din secolul al XV-lea. Totodată, el a fost sursa de inspirație pentru unul dintre cele mai ciudate texte scrise vreodată. Cunoscută ca și Pergamentul Ripley, pe această bucată din piele de vițel este ilustrată legendara piatră filozofală, despre care se spune că ar fi putut transforma metalele obișnuite în metale prețioase.

Se pare că Ripley nu era doar preot, ci și alchimist și poet. Așadar, acest pergament conține poezii atribuite acestuia, dar și imagini și informații cu privire la activitatea lui în alchimie. Cu toate că documentul nu a fost scris chiar de către preotul augustinian, atât materialul, cât și textul reprezintă unele dintre cele mai misterioase lucruri rămase din epoca magiei, anterioară științei moderne, potrivit sursei citate.

Haggadah-ul din Sarajevo

Cu toate că conținutul acestui text nu este chiar atât de misterios, faptul că nu a fost distrus, în ciuda nenumăratelor nenorociri prin care a trecut, face ca Hahhadah-ul din Sarajevo să fie una dintre cele mai rezistente cărți din istorie.

Această carte își are originea în Spania, în jurul anului 1350, fiind una dintre cele mai vechi Haggadah-uri (texte evreiești care prezintă Sederul de Paște) din lume. Se pare că în anul 1492, evreii au fost expulzați din Spania, iar această carte a trebuit să fie transportată în afara țării pentru a nu fi distrusă. Ajuns în Italia, Haggadah-ul a rămas aici până la sfârșitul anilor 1800, când a fost vândut Muzeului Național din Sarajevo.

Cărți care ascund unele dintre cele mai mari enigme ale lumii
Cărți care ascund unele dintre cele mai mari enigme ale lumii

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cartea a trebuit de asemenea să fie transportată în afara orașului. În următorul deceniu, cartea a rămas ascunsă sub podeaua unei case de musulmani, iar în cele din urmă, a ajuns să fie iar expusă, în anii 1990. Ei bine, și de această dată Haggadah-ul a supraviețuit după distrugerea muzeului, fiind găsită intactă sub ruinele clădirii. Haggadah-ul din Sarajevo a fost păstrat într-un seif bancar, unde a supraviețuit din nou asediului sârbesc. Cartea a fost restaurată și prezentată lumii în 1995.