Top 10 cele mai înalte vârfuri muntoase din România. Toate au peste 2000 de metri

de:
19 08. 2021, 11:39

Aproape că se știe că principala caracteristică a reliefului României este varietatea lui. În țara noastră există aproape toate formele de relief existente pe glob, dintre care munții Carpați reprezintă treapta cea mai înaltă, ocupând aproximativ 28% din suprafața totală.

Cele mai înalte vârfuri muntoase din România

În Slovacia, în Munții Tatra găsim cele mai înalte vârfuri din Carpați, cu  Gerlachovsky (2655 de metri), care este cel mai înalt punct al masivului.

Al doilea cel mai înalt vârf este cel al Făgărașilor din România. Vârful  Moldoveanu se ridică la 2.544 metri, făcându-l al 17-lea cel mai înalt vârf din Carpați.

Celelalte nu depășesc 2.500 de metri. Statisticile ne arată că avem în România nu mai puțin de 255 de vârfuri ce ating peste 2000 de metri.

1.Moldoveanu

Aflat în județul Argeș, Moldoveanu este vizibil doar de pe creasta Făgărașului, datorită faptului că majoritatea piscurilor montane din jurul său au peste 2400 de metri.

Supranumit “Acoperisul Romaniei”, vârful Moldoveanu este, firește,  visul tuturor celor care iubesc muntele, una dintre cele mai mari provocări pentru pasionații de natură, cățărări și drumeții montane.

Totuși nu sunt mulți cei care au reușit să ajungă pe “Acoperișul României”, deoarece accesul aici nu este întocmai ușor. Există mai multe trasee, dar mai toate sunt dificile și impun aventurierilor o condiție fizică bună, un program bine stabilit al drumeției, un întreg echipament de munte, provizii de mâncare și apă.

La toate acestea, se adaugă multă ambiție, voință și disponibilitate la efort susținut, potrivit impresiilor de călătorie de pe internet.

2.Negoiu

Vârful Negoiu este al doilea ca înălțime, la 2535 de metri. Pentru că are pante foarte abrupte, este considerat ca fiind greu de cucerit. Ca să ajungi pe acest vârf sunt multe trasee pe care fiecare dintre noi le putem combina.

Totul depinde de forța și disponibilitatea fizică, de dorința, de timpul avut la dispoziție, cu plecare de la Cabana Negoiu, de la Lacul Bâlea, Piscul Negru sau poate din altă parte.

Peisajele cu imensitatea crestelor dantelate din Făgăraș sunt deosebite. Lacul Călțun și cascada Sărații creeaza un spectacol minunat, deși iți dă fiori.

3.Viștea Mare

Cu  2527 de metri se clasează pe locul al treilea. Face parte tot din masivul Făgăraș și reprezintă principala cale de acces către vârful Moldoveanu.

Date fiind diferența mică de înălțime și distanța mică ce le separă, cele două vârfuri Viștea Mare și Moldoveanu formează împreună un trapez muntos uriaș.

4.Parângul Mare

Are 2519 de metri și este al patrulea după inaltime, dar este cel mai înalt vârf care nu se află in Munții Făgăraș, ci în Masivul Parâng.

Aici se găsește cea mai înaltă șosea din România, DN 67C, denumită și Transalpina. În punctul cel mai înalt, în Pasul Urdele, șoseaua este la 2145 de metri.

Lespezi

5.Lespezi

Este un vârf tot din Făgăraș și măsoară 2517 de metri (2522 potrivit altor surse). La poalele lui se află lacul glaciar Bâlea.

6.Călțun

Sau Cornul Călțunului este considerat „geamanul” vârfului Lespezi. La poalele lui se găsește lacul glaciar cu același nume. Sunt surse care consideră cele două vârfuri ca fiind unul singur.

7.Peleaga

Este cel mai înalt vârf din munții Retezat, măsoară 2509 de metri și se află pe locul 7 în lista noastră. Accesul se poate face dinspre lacul Bucura, Șaua Pelegii, sau Curmătura Bucurei.

8.Păpușa

Măsoară 2508 de metri și este al doilea ca înălțime din Retezat. Dinspre vârful Custura, Porțile Închise sau Șaua Pelegii se poate ajunge aici.

9.Vânătoarea lui Buteanu

Măsoară 2507 de metri.

10.Hârtopul Darei

Aparține masivului Făgăraș și are 2506 de metri.

Nu am putea afirma că topul este bătut în cuie. Precizăm, în schimb, că  în funcție de diferite surse și autori, înălțimile pot varia destul de mult.