Home » Life & Style » Top 10 cele mai rapide animale din lume. Viteza uluitoare pe care o ating

Top 10 cele mai rapide animale din lume. Viteza uluitoare pe care o ating

Voicu Costin / 02.02.2022, 20:11

Cele mai rapide animale din lume se deplasează aproape la fel de repede ca cele mai puternice mașini din lume. Viteză la care pot ajunge unele dintre ele este și de 320 kilometri pe oră. Pare greu de crezut, dar ele fug de înghit pământul! Care sunt cele mai rapide animale din lume? Aflați în materialul următor!

Cele mai rapide animale din lume

În copilărie, răsfoiam enciclopedii cu animale și vedeam că ghepardul era considerat cel mai rapid animal sălbatic. Felina feroce își atacă cu o repeziciune prada și o sfâșie până o devorează. Este într-adevăr cel mai rapid animal de pe uscat ajungând la viteze de 113 km/h. Dar, surprinzător sunt și alte animale mai rapide decât această felină.

Un studiu din 2017, bazat pe 474 de specii terestre și marine, de la balene la muște, a demonstrat că viteza este strâns legată de dimensiunea animalului. Viteza crește cu dimensiunea până când ajunge la un nivel optim. Animalele mai mari sunt mai lente, deoarece au nevoie de mai multă energie pentru a accelera.

Top 10 cele mai rapide animale din lume

Șoim călător

Din studiul oamenilor de știință reiese că șoimul călător este cea mai rapidă pasăre și cel mai rapid animal de pe planetă, atunci când în zborul său se îndreaptă către pradă ajungând la viteze de peste 320 km/h. Pare greu de crezut, dar forma aerodinamică, poziția în zbor și dimensiunea corpului îl ajută să ajungă la astfel de performanțe.

Lăstun de casă

Este o pasăre mică din familia rândunicilor, răspândită în Europa, Africa de nord și zonele temperate ale Asiei. La fel ca porumbelul, odinioară întâlnit numai în locurile stâncoase, lăstunul de casă s-a orientat acum spre a face cuib lângă casele oamenilor. Este o specie migratoare, iernând în centrul Africii și în Asia tropicală. Lăstunii se grupează în stoluri, populând așezările umane.

Este considerată a doua cea mai rapidă pasăre de pe Pământ pentru că poate să zboare cu o viteză maximă înregistrată de 171 km/h.

Fregatele

Fregatele sunt o familie de păsări acvatice. Ele trăiesc în regiunile marine tropicale și subtropicale, fiind adaptate la zborul rapid și de durată lungă. Ele sunt păsări de pradă, având ciocul încovoiat. Viteza fregatei poate ajunge și la 153 km/h.

Gâscă cu aripi de pinten

Este o pasăre mare din familia Anatidae înrudită cu gâștele și rațele, dar distinctă de ambele printr-o serie de caracteristici anatomice. Se găsește în zonele umede din Africa sub-sahariană. Poate zbura cu o viteză de până la 142 km/h.

Ghepardul

Este o felină mare care poate fi întâlnită în aproape toată Africa și Asia de Sud-Vest până în India. Vânează prada prin viteza alergării sale și nu prin agilitatea săriturii. Ghepardul este, de departe, cel mai rapid animal terestru, putând atinge o viteză de 112–120 km/h. De asemenea, ghepardul poate dezvolta o accelerație de la zero la 100 km/h în doar 3 secunde.

Peștele cu vele

Este considerat unul dintre cei mai fabuloși pești pe care îi putem găsi în mările și oceanele din întreaga lume. O altă particularitate a acestui pește este botul lui. Are o formă oarecum ciudată, înclinându-se la un punct. Seamănă cu o sabie ascuțită. Când acest pește vânează este impresionant cum poate înota cu viteză mare în căutarea prăzii sale. Este de departe cel mai rapid pește din lume, trecând cu viteză prin apă cu 110 km/h.

Antilopă Pronghorn

Este o specie de mamifer artiodactil. Este cunoscută colocvial în America de Nord ca antilopă americană. Este foarte rapidă ajungând la viteze de până la 98 km/h.

Marlin

Acest peşte are un corp alungit, un bot sau un cioc ca o suliță și o înotătoare dorsală lungă și rigidă, care se extinde înainte, pentru a forma o creastă. Se crede că numele său comun derivă din asemănarea sa cu vârful de marlin al marinarului. Marlinii sunt printre cei mai rapizi înotători marini, atingând 80 km/h.

Antilopă Gnu albastru

Este o antilopă al familiei bovinelor. Acest gen include două specii, amândouă viețuind în câmpiile Africii Subsahariene: gnu negru și gnu albastru. Gnuul albastru poate alerga cu aproximativ 80 km/h.

Iepurele brun

Știm că aceste animale sunt foarte rapide fugind de prădători, atunci când se simt amenințați. Picioarele lungi din spate le permit să atingă viteze de 77 km/h.