Home » Life & Style » Top 3 bijuterii care te pot îmbolnăvi fără să-ți dai seama. Ce arată studiul cercetătorilor

Top 3 bijuterii care te pot îmbolnăvi fără să-ți dai seama. Ce arată studiul cercetătorilor

Manolică Anca / 16.02.2021, 09:50
Top 3 bijuterii care te pot îmbolnăvi fără să-ți dai seama. Ce arată studiul cercetătorilor

Din aur, argint sau alte metale prețioase, bijuteriile sunt cele care completează, de cele mai multe ori, o ţinută frumoasă. Din păcate, există şi reversul medaliei: unele bijuterii te pot îmbolnăvi fără ca tu măcar să-ți dai seama. Dar cum reuşesc nişte simple bucăţi de metal să ne afecteze sănătatea? Iată ce s-a descoperit în urma unui studiu de specialitate.

Bijuterii care te pot îmbolnăvi fără să-ți dai seama

În urma realizării unei cercetări, specialiştii unui magazin de bijuterii din Marea Britanie au observat că bijuteriile purtate după numai o săptămână au avut peste 21.000 de bacterii, inelele fiind cele care au găzduit numărul cel mai mare de specii de microbi.

Pe scurt, studiul a presupus analiza a trei tipuri de bijuterii care au fost purtate vreme de o saptamână. Astfel, specialiștii în bijuterii şi ceasuri second-hand, de la Est1897, au descoperit că inelul, ceasul şi cerceii adunaseră, în șapte zile, de 428 de ori mai mulţi germeni decât capacul unui vas de toaletă. Conform Daily Mail, în total, s-au manifestat peste 21.000 de bacterii s-au manifestat pe bijuterii în decursul unei săptămâni. Respectivele bijuterii conţineau germeni de tipul stafilococul auriu rezistent la meticilină (MRSA), bacili difterici şi alte colonii bacteriene care conduc la infecţii severe ale cavităţii bucale.

Top 3 bijuterii care te pot îmbolnăvi

Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că dacă bijuteriile nu sunt curățate cum trebuie, bacteriile cresc foarte rapid. Și cum din instinct obișnuim să ne atingem fața mereu, este mult mai ușor pentru organismele nocive să se răspândească. Mai mult, nu atingem doar fața, ci și multe alte obiecte sau suprafețe care pot fi pline de bacterii.

Inelele găzduiesc cel mai mare număr de microbi
Inelele găzduiesc cel mai mare număr de microbi

Concluziile studiului sunt că inelul a găzduit cel mai mare număr de microbi, cinci mai exact. S-au găsit un total de 504 colonii bacteriene, o colonie de mucegai negru și o colonie de ciuperci pe inel. Pe locul doi în clasamentul acestor bijuterii care te pot îmbolnăvi s-a aflat ceasul cu patru tipuri de microbi, pe care sau găsit aproximativ 20.000 de colonii de bacterii. Loucl trei a fost ocupat de cercei. Aceștia găzduiau un total de 485 de colonii bacteriene, printre care și speciile Bacillus, una dintre cele două specii patogene de bacil, care provoacă intoxicaţie alimentară la om dacă este ingerată.

Cum se curăță bijuteriile

Pentru aceasta, amestecă câteva picături de detergent de vase lichid în apă caldă (suficient cât să acopere bijuteriile) şi lasă-le jumătate de oră la înmuiat. Umezeşte în această soluţie o periuţă de dinţi şi freacă-le uşor, asigurându-te că pătrunzi prin fiecare gravură sau colţişor. Odată ce ai terminat de curăţat, clătește-le cu apă rece. După ce ai clătit bine, cu o cârpă moale uscată lustruiește-le bine. În cazul bijuteriilor foarte murdare, repetă procesul cu soluţia şi cu limpezirea de mai multe ori.

Pentru a evita aceste tipuri de neplăceri, specialiştii recomandă ca, imediat ce ai intrat în casă, să îți scoți toate bijuteriile. Dacă totuşi nu mai poți să le dai jos din cauza că degetele ți s-au mai îngroșat, poartă mănuşi de unică folosinţă pentru orice tip de activitate. De asemenea, ar fi foarte bine ca, din când în când, să dezinfectezi bijuteriile cu spirt, pentru a se preveni orice fel de îmbolnăviri.