Home » Life & Style » Topul orașelor din lume după calitatea vieții. Capitala României se află pe locul 187

Topul orașelor din lume după calitatea vieții. Capitala României se află pe locul 187

Voicu Costin / 29.01.2022, 15:08
Topul orașelor din lume după calitatea vieții. Capitala României se află pe locul 187

Mereu ne-am întrebat care ar fi locul din lume unde se trăiește cel mai bine. Un portal internațional a făcut o astfel de analiză la nivel mondial. Și orașele din România se află în acest sondaj. Studiul privind calitatea vieții a surprins Bucureștiul pe locul 187 în acest top. Care sunt orașele ce stau cel mai bine la acest capitol?

Topul orașelor din lume privind calitatea vieții

Privind calitatea vieții, portalul Numbeo.com a realizat un top cu orașele din toată lumea. Bucureștiul se află în urma Sofiei și a principalelor capitale din estul Europei. Mari capitale ale lumii precum Atena, Roma și Istanbul se află în urmă Bucureștiului. Ele se situează pe locurile următoare: Atena (191), Roma (203), Moscova (211) și Istanbul (212).

Aflată pe locul 187 în lume, Bucureștiul se află în a doua jumătate a clasamentului. 255 de orașe au fost analizate în Indexul privind calitatea vieții, în vreme ce Sofia, capitala Bulgariei, se află pe locul 174. Budapesta se găsește pe poziția 172, Varșovia este pe locul 158, iar Praga se află pe locul 98 în clasament.

Cum arată clasamentul primelor 10 orașe

SUA și Australia domină topul.

  1. Raleigh, NC, United States
  2. Canberra, Australia
  3. Adelaide, Australia
  4. Zurich, Switzerland
  5. Columbus, OH, United States
  6. Madison, WI, United States
  7. Austin, TX, United States
  8. Charlotte, NC, United States
  9. Basel, Switzerland
  10. Oklahoma City, OK, United States

Primul oraș european este Zürich aflat pe locul patru în lume. Între orașele europene din top acesta este urmat de alte două din aceeași țară, respectiv Basel (9) și Geneva (13) și alte două din Olanda: Haga (15) și Eindhoven (22). Prima capitală din Uniunea Europeană aflată în top este Copenhaga, capitala Danemarcei ocupând locul 24.

Costul vieții. Pe ce loc se află orașele din România

În privința costului vieții, Bucureștiul este pe locul 184 în lume, din 255 de orașe analizate de Numbeo.com. Indicatorul înregistrează prețurile de consum, precum alimente, transport și utilități și nu include costurile cu chiriile sau ipotecile, poate cele mai importante lucruri de știut.

Cu cât un oraș se află mai sus în acest top, cu atât este mai ieftin să locuiești într-o astfel de metropolă, iar cu cât acesta se află mai jos în clasament, cu atât este mai scump. Bucureștiul se află pe locul 184, Clujul este pe locul 185, Iași, pe 201, iar Timișoara, pe 204.

Top 10 cele mai scumpe orașe de trăit din lume

  1. Zurich, Switzerland
  2. Basel, Switzerland
  3. Geneva, Switzerland
  4. Beirut, Lebanon
  5. Honolulu, HI, United States
  6. Oslo, Norway
  7. New York, NY, United States
  8. Reykjavik, Iceland
  9. San Francisco, CA, United States
  10. Tel Aviv-Yafo, Israel

Cele mai poluate orașe din lume

Când vine vorba de poluare, dintr-un top de 255 de țări analizate, Clujul se află pe poziția 147, Timișoara pe locul 99, Iași pe locul 89 și București pe poziția 36. Cele mai poluate orașe din lume sunt Kathmandu (Nepal), Beirut (Lebanon), Dhaka (Bangladesh), Noida (India), Ho Chi Minh City (Vietnam).

Când vine vorba despre cele mai puțin poluate orașe din lume, Wellington (New Zealand), Canberra (Australia), Helsinki (Finlanda), Victoria (Canada) și Reykjavik (Islanda) conduc clasamentul.