Home » Life & Style » Tradiții și obiceiuri la nunțile grecești. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Tradiții și obiceiuri la nunțile grecești. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Ileana Mladinoiu / 12.08.2021, 10:42
Tradiții și obiceiuri la nunțile grecești. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Spre deosebire de multe țări europene, Grecia a păstrat intacte toate ceremoniile tradiționale. Aici, cu atât mai mult pe o insulă îndepărtată, pregătirile, gesturile, muzica sunt exact ca în trecut. Mai mult decât atât, mirii și martorii lor merg la capelă, însoțiți de o mică orchestră care cântă o serenadă de pe punte.

Tradiții și obiceiuri. Pregătirea pentru nuntă la greci

Nunta este considerată un eveniment crucial în viața oamenilor, o răscruce care influențează evoluția existenței lor în continuare.

Este ceremonia prin care se recunoaste unirea legala a perechii si crearea noii familii, celula vitală a societății.

Iată de ce este tratată cu importanta, solemnitatea și seriozitatea necesară, dar și cu respectul profund pentru tradițiile ți obiceiurile transmise de veacuri.

Tradiții și obiceiuri la nunțile grecești
Tradiții și obiceiuri la nunți

Împodobirea și decorarea casei miresei

Se face cu flori, felinare, candelabre, sfeșnice, lumânări, tul, toate albe. Se împodobesc balcoanele, ușile de la intrare, pomii din curte, cât mesele cu dulciurile specifice de nuntă.

Îmbrăcarea miresei

Prietenele care nu sunt căsătorite, în ziua nunții, împodobesc și îmbracă mireasa în rochia de mireasă, pregătind-o astfel pentru cununie. Mireasa scrie numele lor pe talpa pantofilor, deoarece există ccredința că fetele a căror nume se vor șterge pânâ la sfârșitul nunții, se vor căsători curând.

În tot acest timp, la casa miresei se adună prietenii și rudele apropiate,  care cântă și dansează în ritmurile muzicii tradiționale de nuntă, după care mireasa va fi condusă în alai la biserică.

Încălțarea mireasei cu pantofii de nuntă

Nașul este cel care face acest lucru și, ca să i se potrivească bine, așterne bancnote înăuntrul lor până ce mireasa este mulțumită de felul cum îi vin.

Bărbieritul mirelui

Prietenii necăsătoriți ai ginerelui se adună la casa lui pentru a-l bărbieri și a-l îmbrăca cu costumul de mire, însoțindu-l apoi la biserică.

Ceremonia religioasă

Asigură binecuvântarea de la Dumnezeu a noii perechi și harul divin pe care îl iau de la Duhul Sfânt. Simbolurile ceremoniei sunt intense și au o semnificație profundă.

Lumânările de nuntă, numite lambade, încadreaza Masa Sfântă pe care este pusă Evanghelia. Ele ard de la începutul până la sfârșitul slujbei și simbolizează iluminarea divină a noii perechi. De obicei sunt albe, mari și împodobite frumos (sunt dăruite finilor de către nași).

Cununile pe care le pune preotul pe capul miresei și mirelui sunt legate cu panglică albă, simbolizează unirea, bucuria, dar si martiriul, pentru ca nunta adevarată implică autosacrificiul celor doi.

Cercul verighetelor simbolizează veșnicia unirii și a iubirii.

Vinul din același pahar înseamnă că de acum înainte tinerii vor avea o viată comună.

Dansul lui Isaia, adică de trei ori înconjurul Mesei Sfinte a preotului, perechii și a nașilor, simbolizeaza primii pași împreună conduși de biserică, într-un cerc al perfecțiunii.

Când se iese din biserică, invitații aruncă cu orez și petale de trandafir peste pereche, ceea ce simbolizează urările de statornicie, bunăstare, noroc și fericire.

Spațiul din afara bisericii este ornamentat adecvat pentru nuntă. La ieșirea din biserică se plasează mesele cu mărturiile nunții numite boboniere și cu dulciurile specifice de nuntă pe care invitații le aleg după preferintă. Predomină koufeta și pricomigdalele și toate au semnificația lor.

Petrecerea

După ceremonia religioasă are loc petrecerea nuntii, un ospăț mare, cu mulți invitați, cu cântece și dansuri pentru toate gusturile care ține până dimineața.

Muzica și dansurile populare specifice de nuntă sunt prezente și dau o notă tradițională acestor festivități. În timpul petrecerii noua pereche și părinții lor trec pe la toate mesele și ciocnesc un pahar de vin cu toti invitații, mulțumindu-le că au venit la nuntă, făcând totodată schimb de urări.