Home » Cum să faci orice » Ce este apa de trandafiri, cum se prepară și cum poți să o folosești. 5 întrebuințări nebănuite

Ce este apa de trandafiri, cum se prepară și cum poți să o folosești. 5 întrebuințări nebănuite

Violeta Badea / 16.06.2021, 14:54
Ce este apa de trandafiri, cum se prepară și cum poți să o folosești. 5 întrebuințări nebănuite

Apa de trandafiri este folosită încă din cele mai vechi timpuri în cosmetică. Se spune că frumoasa regină a Egiptului, Cleopatra, obișnuia să adauge petale de trandafir în apa de baie pentru parfumul lor deosebit, pentru relaxare, dar și pentru hidratarea pielii. Ce este apa de trandafiri, cum se prepară și cum poți să o folosești vei afla în cele ce urmează.

Ce este apa de trandafiri, cum se prepară și cum poți să o folosești

Apa de trandafiri este un produs de îngrijire, de înfrumusețare și are numeroase întrebuințări atât în gastronomie, cât și în cosmetică pentru diverse probleme ale tenului. Așa cum apare și în denumire, produsul conține doar apă și petale de trandafir. Lichidul obținut capătă o nuanță ușor roșiatică, un miros proaspăt și înmiresmat, tocmai de aceea se regăsește și în concentrația anumitor parfumuri.

Apa de trandafiri se poate obține din trei specii de trandafiri, precum: Rosa Damascena prin care se obține celebra apă de trandafiri de damasc, Rosa Centifolia și Rosa Gallica. Bineînțeles, petalele sunt diferite și de aceea nuanța lichidului obținut poate fi diferită, dar proprietățile rămân. Se spune că apa de trandafiri a fost folosită pentru prima dată în secolul al-VII-lea în Iran. Ulterior, produsul a ajuns în majoritatea regiunilor din Orientul Mijlociu.

În gastronomie, apa de trandafiri este folosită pentru prepararea diferitelor deserturi și marii bucătari o recomandă în locul vaniliei. De asemenea, specialiștii o folosesc în diferite rețete de înghețată, în budinci, prăjituri, torturi, tarte, sorbet și brioșe. În plus, apa de trandafiri este ideală pentru a pregăti gemul sau dulceața.

Apa de trandafiri este ideala pentru o baie relaxanta
Apa de trandafiri este ideala pentru o baie relaxanta

Cum se prepară apa de trandafiri

Ingrediente:

  • șase  linguri de petale proaspete de trandafiri
  • 500 de ml de apă

Mod de preparare:

Este recomandat să preparați această apă de trandafiri seara, pentru a o putea folosi a doua zi. Petalele de trandafiri se zdrobesc foarte bine, apoi apa se adaugă în mod egal în două recipiente. În primul vas se pun trei linguri de petale zdrobite și se lasă la macerat peste noapte.

În al doilea vas se pun celelalte trei linguri de petale de trandafiri și se lasă aproximativ 20 de minute. După ce a expirat acest timp, se strecoară apa și se amestecă a doua zi cu cealaltă apă, în care petalele au stat la macerat. Apa de trandafiri obținută se poate păstra la rece în jur de două sau trei zile.

5 întrebuințări nebănuite

1. Apa de trandafiri poate înlocui apa termală

Apa de trandafiri înlocuiește apa termală. Acest produs are capacitatea de a calma iritaţiile şi de a reduce roşeaţa pielii. Tot ceea ce trebuie să faci este să amesteci puțină apă de trandafiri cu apă normală şi să adaugi lichidul obținut într-un pulverizator.

2. Apa de trandafiri revigorează tenul

Apa de trandafiri dă senzația de proaspăt și oferă un miros extrem de plăcut. Dacă nu ai o zi bună, acest produs îți poate fi de mare ajutor. Tot ceea ce trebuie să faci este să pulverizezi apă de trandafiri direct pe față.

3. Apa de trandafiri curăță fața

Vrei să ai un ten lipsit de impurități? Ei bine, atunci fierbe în apă petale de trandafiri, uscate sau proaspete. Apoi, strecoară lichidul şi pune-l la răcit. Folosește acest lichid după ce te demachiezi și te vei bucura de un ten mai curat.

4. Apa de trandafiri hidratează pielea

Dacă ai probleme cu tenul, iar pielea este tot timpul uscată, apă de trandafiri te poate ajuta să-ți hidratezi tenul și să capete un aspect mai sănătos. Amestecă apa de trandafiri cu ulei de migdale sau cu ulei de măsline şi aplică pe zonele cu probleme.

5. Apa de trandafiri te relaxează

Apa de trandafiri poate fi folosită ca un spray răcoritor, fiind perfect pentru zilele călduroase de vară. De asemenea, acest produs minunat îți poate schimba starea de spirit cât ai clipi. Dacă ai o perioadă mai stresantă, atunci fă-ți timp pentru o baie relaxantă, dar nu înainte de a adăuga două căni de apă de trandafiri în cadă.