Home » Când, unde, cum » Tradiții și obiceiuri la nunțile turcești. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Tradiții și obiceiuri la nunțile turcești. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

Ileana Mladinoiu / 10.08.2021, 10:32
Tradiții și obiceiuri la nunțile turcești. Cum se desfășoară un astfel de eveniment

De-a lungul istoriei, conceptul de unitate familială a avut întotdeauna un loc important în viața turcilor. Prin urmare, nunțile au fost percepute ca o ceremonie sacră, ca fiind începutul drumului către familie, către construirea unei case noi, dincolo de a fi un simplu element al culturii divertismentului.

Structura familiei turcești a fost în general patriarhală, dar tatăl nu era proprietarul soției și al copiilor ca în alte societăți. Tipul de familie mică, format din mamă, tată și copii, era comun.

La vechii turci, exista în general așa numita căsătoria externă, motivul principal fiind consolidarea relațiilor prin rudenie în condiții naturale dure și într-o viață aflată sub amenințarea dușmanilor.

Una dintre tradițiile de căsătorie notabile dintre turci a fost leviratul, însemnând căsătoria cu văduvele și orfanii lor după moartea tatălui, a unchiului și a fratelui mai mare, în afară de propria mamă și surori .

Scopul principal al acestei practici a fost de a proteja și asigura continuarea unității și a ordinii. A existat și opusul, sororatul (când soția a murit, sora necăsătorită i-a luat locul).

Cum se desfășura ceremonia de nuntă la vechii turci

Pentru armata-națiune turcă, care sunt cunoscuți pentru calitățile lor de războinici, activitățile desfășurate la nunți se puteau transforma în jocuri în care abilitățile lor militare au fost dezvăluite, precum pentru a crea elemente de divertisment (călărie, curse de tir cu arcul etc. au avut loc în zona nunții.)

La turci, unele nunți au avut loc imediat după eșecuri militare și politice sau dezastre naturale. Pentru că în acest fel, se încearcă să se uite eșecul administrației de stat sau durerea cauzată de dezastrele naturale. De asemenea pentru a spori sentimentul de unitate între oameni.

Unul dintre cele mai importante elemente ale ceremoniei de nuntă a fost mâncarea dată participanților, deoarece a reprezentat un mesaj pentru unitate și solidaritate, mai ales în ceea ce privește hrana pentru oamenii flămânzi.

Pregătirea zestrei a fost, de asemenea, una dintre tradițiile care au existat din timpuri imemoriale. Zestrea miresei a fost afișată înainte și după nuntă pentru ca toți să o vadă.

Vama de nuntă

Pregătirile se fac înainte de nuntă. Se cumpără articole de uz casnic și rochii de mireasă. Acestea sunt expuse în casa fetei împreună cu zestrea fetei.

Henna

Sâmbătă seara, nunta continuă cu hena fetei. Zahărul, henna și fisticul sunt așezate într-o tavă mare decorată cu lumânări, cu prăjituri și cadouri pe ea.

Ziua Primirii Miresei

Este ultima zi a nunții. Acest lucru se face de obicei duminica dimineață. Tatăl își dă fiica celor care vin să ia mireasa. Fata iese din casă la brațul unui frate, dacă există. Cei care vin din casa băiatului, în acel moment, fac un spectacol de bucurie. Acesta este cel mai dramatic moment al nunții pentru casa fetei.

Miresei i se dă ulei când intră în casa băiatului. Acest ulei se aplică pe tavan pe măsură ce mireasa intră în casă. Aceasta înseamnă „Lăsați-l să se lipească ca uleiul, lăsați-l să rămână”. De asemenea, mireasa aduce cu ea lucruri precum linguri, cuie, cuțite atunci când vine la casa băiatului. Aceasta înseamnă că mireasa „vine cu binecuvântări”.

Turcia se caracterizează prin respectarea strânsă a anumitor obiceiuri și tradiții asociate căsătoriei și nu permite încălcarea acestora din niciun motiv , așa că ar trebui să respectați ritualurile căsătoriei turcești.

În Turcia, nunțile pot dura până la 40 de zile. Obiceiurile și tradițiile căsătoriei în Turcia sunt diferite de alte țări. Nunțile diferă de la o regiune la alta. De exemplu, în Anatolia , nunțile durează doar trei zile, în timp ce anterior au durat 40 de zile.

 Nunțile diferă de la o regiune la alta în Turcia
Nunțile diferă de la o regiune la alta în Turcia

Etapele căsătoriei în Turcia

Căsătoria în Turcia trece prin mai multe etape, iar aceste etape sunt una dintre cele mai importante obiceiuri și tradiții ale căsătoriei din Turcia și nu pot fi schimbate.

Începe de îndată ce soțul își ia familia cu el să meargă și să ceară mâna miresei. Trebuie să aducă cu el pe bătrâni și pe cea mai în vârstă din familia sa, mergând adesea la predica miresei care are loc joi și duminică, deoarece aduce noroc așa cum cred oamenii din Turcia.

Memorarea unui capitol din Coran

Este condiția pusă de mireasă pentru încheierea căsătoriei. Astfel viitorul soț va memora un capitol din Coran și consideră că este important pentru ea să-l știe.

Cafeaua sărată

În obiceiurile și tradițiile căsătoriei din Turcia este obișnuit ca mireasa să adauge mai multă sare cafelei soțului, iar el trebuie să suporte gustul și să o bea pe toată. Este un fel de exprimare a întinderii iubirii sale, o apreciere pentru logodnica lui.

După o cafea cu sare, care exprimă dorința soțului de a îndura orice ar putea veni de la viitoarea sa mireasă, soțul îi oferă miresei un cadou simplu, cum ar fi trandafiri, și un inel la fel de simplu pentru a marca logodna.

Pamblica roșie

Inelul pentru mireasă și cel pentru soț trebuie legate cu o pamblică roșie. Mama miresei rupe această legătură, ceea ce înseamnă trecerea la o viață nouă, departe de casa tatălui ei.

Obiceiul hennei

Ziua hennei deține o importanță și un prestigiu deosebit pentru poporul turc. Pentru a participa, în special prietenii și familia, rudele sunt interesate să decoreze mireasa cu henna roșie, iar mireasa dorește să poarte rochia roșie, care reflectă bucuria și fericirea zilei henna.

Soțul va participa la noaptea cu henna, va sărbători cu mireasa, va scoate eșarfa roșie. Sărbătoarea continuă târziu în noapte.

Privitul în oglindă

Această zi este de mare interes pentru toată lumea, familie, rude și prieteni, toată lumea se pregătește pentru această zi cu mult înainte, sărbătoarea începe dimineața devreme și soțul va aduce mireasa din casa tatălui său, iar rochia de mireasă este cu șireturi roșii.

Una dintre cele mai faimoase obiceiuri și tradiții de nuntă din Turcia , este atunci când mireasa trebuie să se privească în oglindă înainte de a părăsi casa tatălui ei, după care oglinda este distribuită oaspeților.

După cununia religioasă mirele si mireasa intră în camera nupțială, iar în exterior sunt practicate o serie de ritualuri. Se urează mirilor bunăstare și armonie în familie. Se obisnuiește cu această ocazie să se înfigă un cuțit în ușa camerei nupțiale sau să se pună un lacăt deschis în fața acesteia.

Mirii au în cameră mâncare la discreție, iar în unele zone ale Turciei li se pune doar un singur rând de veselă, tacâmuri și un singur pahar tocmai pentru a se obișnui să mmănânce “dintr-un castron”.

Urmează inspectarea patului nupțial, mai precis a cearșafului. Cearșaful pătat cu sânge este o dovadă a virginității miresei. O mătușă a mirelui sau o femeie apropiată acestuia, responsabilă cu organizarea nunții constată dacă mireasa a fost virgină sau nu și transmite vestea celor două familii. Uneori, dacă mireasa se dovedește a nu fi fost virgină în noaptea nunții, aceasta este trimisă înapoi părinților și nunta se întrerupe.

Ziua de după nuntă este cunoscută sub diferite numiri: ziua vălului, dezvelirea feței, punerea năframei sau acoperirea capului. Și la acest ceremonial participă doar femei și semnifică trecerea miresei în rândul femeilor căsătorite.

Tradiții și obiceiuri la nunțile turcești
Tradiții și obiceiuri la nunțile turcești

Forme de nuntă turcească

Diferite tipuri și forme de căsătorie în Turcia se desfășoară în funcție de regiune, cultura părinților și nivelul de educație care determină tipul și forma căsătoriei.

De exemplu, în regiunile mai puțin cultivate există căsătorii mai tradiționale, iar acest tip de căsătorie depinde practic de ceea ce se numește matchmaker, o femeie care aduce mireasa celor care vor să se căsătorească. Mama joacă adesea un rol atât de important și caută pentru fiul ei cele mai bune fiice din zonă.

Nu există nicio îndoială că obiceiurile și tradițiile din nord diferă de sudul țării și există cei care preferă să organizeze nunta în timpul zilei (se numește nuntă modernă), în timp ce unii insistă asupra unei nunți peste noapte.

Dacă nivelul de educație crește, părinții nu se mai amestecă și nu impun băiatului o fiică anume, ca în căsătoria tradițională, unde prima și singura opinie este aceea a mamei și a tatălui. În căsătoria modernă decizia revine mirilor care aleg și data nunții.

Căsătoria între rude

Este una dintre cele mai faimoase obiceiuri și tradiții de nuntă din Turcia, unde există adesea căsătorii între rude în Turcia. Fata este adesea logodită cu verișorul ei din momentul nașterii, iar părinții sunt cei care decid. Proaspeții căsătoriți nu au dreptul să se opună acestei forme de căsătorie atunci când sunt adulți. Căsătoria se încheie după ce fata a împlinit vârsta de optsprezece ani.

Căsătoria cu străini în Turcia

Căsătoria cu străinii este obișnuită în Turcia și aceasta este una dintre cele mai mari probleme și diferențe conjugale, datorită diferitelor obiceiuri și tradiții. Turcii sunt renumiți pentru aderarea la obiceiurile și tradițiile lor și nu vor permite unui turc să trăiască cu mireasa sa străină, opunându-se acestor obiceiuri. Sau creșterea copiilor diferit decât făcuseră ei înainte și, prin urmare, această căsătorie se sfârșește în cele mai multe cazuri. Miresele divorțează și copiii sunt plasați unuia dintre părinți.

Căsătoria văduvei

În Turcia, o femeie rămasă văduvă este căsătorită cu cumnatul ei.

Căsătoria reciprocă

Datorită acestui fapt, familiile își căsătoresc copiii cu rudele, iar scopul este de a reduce costul căsătoriei. Adesea, părinții nu primesc niciun  cadou, căsătoriile sunt reciproce, astfel încât familia își dă fiica familiei în schimbul luării fiului ei.

Nunta prin publicitate

Aceasta este una dintre cele mai importante obiceiuri și tradiții de nuntă din Turcia, prin care se fac nunți prin publicitate. Tânărul care dorește să se căsătorească descrie fata visurilor sale și acest lucru este anunțat tuturor celor care apoi îndeplinesc condițiile. Există și birouri dedicate pentru îndeplinirea acestor sarcini.

Finalizarea nunții nu poate avea loc fără a face sute de fotografii cu proaspeții căsătoriți cu rude și prieteni. Cuplul este dornic să facă cele mai frumoase fotografii comemorative ale locurilor și atracțiilor care caracterizează Turcia și preferă să facă fotografii însoțite de monumente precum: zone arheologice antice, cum ar fi o gară sau altele asemenea.

În Turcia, o femeie nu este suficientă

Turcia este cunoscută pentru poligamie în zonele rurale, cu nivel scăzut de educație, unde legislația turcă interzice poligamia. Cu toate acestea, bărbații se căsătoresc cel puțin de două ori. Adesea, a doua căsătorie se face, când prima soție nu poate avea copii.

Deși basmele turcești menționează nunți ce durează patruzeci de zile și patruzeci de nopți, acestea nu durează mai mult de trei zile în Anatolia. În mod curent nunta la turci durează două zile ținându-se în special la sfârșitul săptămânii și asta din motive economice și sociale.

Ileana Mlădinoiu