Home » Life & Style » Tradiții și superstiții de Crăciun 2021. Ce trebuie să faci, pe 25 decembrie, ca să îți meargă bine tot anul

Tradiții și superstiții de Crăciun 2021. Ce trebuie să faci, pe 25 decembrie, ca să îți meargă bine tot anul

Voicu Costin / 24.12.2021, 19:32
Tradiții și superstiții de Crăciun 2021. Ce trebuie să faci, pe 25 decembrie, ca să îți meargă bine tot anul

25Crăciunul se serbează în fiecare an pe 25 decembrie. Sărbătoarea creștinească reprezintă Nașterea Domnului Iisus Hristos, iar mii de credincioși merg la biserica și participă la Sfânta Liturghie. Poporul român are multe tradiții și obiceiuri când vine vorba de sărbătoarea sfântă, iar dacă vrei să știi câteva dintre ele rămâi cu noi pe mai departe!

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

În prag de sărbătoare, românii pregătesc preparatele tradiționale precum: sarmale, friptură, mămăligă, tobă, răcitură, cozonac, plăcintă și altele. Datina sărbătorilor creștine este ca gazdele caselor și gospodăriilor să primească colindătorii în casele lor pentru a le vesti Nașterea Mântuitorului și să le ureze ca noul an să le aducă belșug, sănătate și pace.

Puțini se gândesc să prepare peşte pentru ziua de Crăciun. Acest preparat din carne albă se spune că ne face mai sprinteni în anul următor, mai deschiși la minte și mai deștepți.

Comercianții și oamenii de afaceri încearcă să păstreze un ritual în fiecare an în preajma sărbătorilor. Ei își notează pe un caiet sau carnețel seria banilor cheltuiți în fiecare zi. Acest lucru ajută oamenii să nu mai facă cheltuieli inutile și paguba dispare din casele lor. Acest lucru poate fi benefic și pentru restul oamenilor, poate chiar ajută această tradiție și vom putea cheltui banii cu cap.

Cele mai cunoscute superstiții din popor

Cele 4 zile de Crăciun începând de pe 24 până pe 27 decembrie reprezintă de fapt cele 4 anotimpuri prezente în România. Se spune că prima zi de Crăciun prevestește vremea ce va fi în vara anului următor, iar data de 24 decembrie anticipează vremea ce va fi în primăvara care vine. 26 decembrie anticipează cum va fi toamna următoare, ploioasă sau secetoasă, iar în ziua de 27 decembrie vom afla cum va fi vremea în iarna anului viitor.

Prima persoană care ne calcă pragul trebuie să fie un bărbat brunet. Acest oaspete aduce norocul în casă și în viața noastră. Dacă un bărbat roșcat ne va călca pragul, se spune că ne vom confrunta cu necazuri cauzate de intrigi și belele pe capul nostru.

Un măr pe zi ține doctorul departe. Dacă mâncăm un măr în prima zi de Crăciun, o să aveţi parte de sănătate tot anul viitor, așa sună o altă superstiție din popor.

Să ai trupul plăcut mirositor în anul ce va să vină fă-ți baie în prima zi de Crăciun!

Buchetelele de busuioc și crengile de vâsc nu se agață la ferestre doar pentru a decora casa. Pentru a scăpa de sentimentele de dușmănie în anul ce vine, putem decora casa cu aceste plante frumos mirositoare. Altă tradiție spune să nu ducem gunoiul în prima zi de Crăciun. Abia a doua zi putem face acest lucru și astfel vom avea parte de belșug și spor în casă, în anul următor.

Crăciunițele sunt florile reprezentative pentru Crăciun, iar oamenii le cumpără pentru a decora casele frumos împodobite sau pentru a le face cadou persoanelor dragi. Coronițele din ramuri de brad sunt și ele împodobite cu globuri și beteală roșie ce reprezintă sacrificiul pe care Mântuitorul l-a făcut pentru omenire.

Împărțirea darurilor și a bucatelor pregătite de români în ziua de Crăciun ne face să fim persoane mai bune și să avem parte de sănătate și ajutor în anul următor.