Home » Știri » Ajunul Crăciunului 2021. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții din popor. Obiceiul care atrage norocul

Ajunul Crăciunului 2021. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții din popor. Obiceiul care atrage norocul

Manolică Anca / 23.12.2021, 16:37
Ajunul Crăciunului 2021. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții din popor. Obiceiul care atrage norocul

De la împodobirea bradului și deschiderea cadourilor, până la lăsarea prăjiturilor pentru Moș Crăciun, tradițiile și obiceiurile fac din Ajunul Crăciunului o zi magică ca nicio alta. Românii se ghidează după multe ritualuri în noaptea dinaintea Crăciunului și, chiar dacă unele dintre ele au fost înlocuite, multe altele s-au păstrat. Descoperă-le pe cele mai populare.

Tradiții și superstiții în Ajunul Crăciunului 2021

Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie și este atât o sărbătoare religioasă sacră, cât și un fenomen cultural și comercial la nivel mondial. Timp de două milenii, oamenii din întreaga lume au sărbătorit prin tradiții și practici care sunt atât religioase, cât și laice.

Creștinii celebrează ziua de Crăciun ca aniversare a nașterii lui Iisus din Nazaret, un lider spiritual ale cărui învățături stau la baza religiei noastre. Printre obiceiurile cele mai populare care se leagă de această mare sărbătoare se numără schimbul de cadouri, împodobirea bradului, mersul la biserică, împărțirea meselor cu familia și prietenii și, bineînțeles, așteptarea sosirii lui Moș Crăciun.

Ani la rând, generație după generație a încercat să păstreze cât mai multe dintre obiceiurile și tradițiile străvechi. Unele dintre ele au ajuns până în zilele noastre și în anumite zone din țară încă ne mai putem bucura de ele. Iată cele mai cunoscute tradiții și superstiții din popor în Ajunul Crăciunului.

Obiceiurile care încă se mai respectă la noi în țară

Află din rândurile de mai jos ce este bine și ce nu este bine să faci pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului:

  • O vorbă din bătrâni spune că în noaptea de Ajun de Crăciun nu trebuie să deschizi ușa vizitatorilor. În caz contrar, se spune că îți vor alunga norocul din casă.
  • Deşi mulți împodobesc bradul de Crăciun atunci când timpul le permite, de fapt, el se împodobește în seara de Ajun. Este bine să adaugi într-un săculeț mic niște boabe de fasole albă, ca simbol al purității sufletului.
  • În Ajunul Crăciunului nu sunt permise supărarea, certurile şi loviturile și nici consumul de rachiu. Se spune că cel care bea rachiu pe 24 decembrie, va fi batjocorit de diavol.
  • Din cele mai vechi timpuri se spune că în noaptea de Ajun nu este bine să dormi pe paie sau în fân în grajdul animalelor. În noaptea de 24 spre 25 decembrie, se spune că boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele, prunc pe care aceștia l-au încălzit prin suflarea lor.
  • Copii merg să colinde pe toată lumea, cântând: „Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”.
  • Un obicei care există în majoritatea regiunilor din țară este ca în ziua de Ajunul Crăciunului, preotul și dascălul să umble cu icoana Nașterii Domnului în fiecare casă, vestind marea minune.
Conform tradiției, bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului
Conform tradiției, bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului
  • Se spune că nu trebuie să mănânci nimic în ziua de Ajun, pentru a avea noroc în viață. Este, de asemenea, un îndemn la post și puritate.
  • În unele regiuni, în Ajunul Crăciunului încă există obiceiul de a se lega pomii fructiferi cu paie pentru a fi mai roditori în anul ce vine. De asemena, superstiţioşii ung cu usturoi vitele, la coarne şi la şolduri, pentru a alunga spiritele rele.
  • Este bine să agăți o crenguţă de vâsc în casă asigură norocul şi belşugul, alungând certurile şi ghinionul.
  • Un alt obicei care se respectă la sate este aruncarea boabelor de grâu sau porumb către colindători. La final, acestea se adună și se dau la păsări, pentru a face ouă din belşug în noul an.
  • În Ajunul Crăciunului se pune puțină otavă pe masă, care, imediat după sărbători, li se va da vacilor să o mănânce. Se spune că, astfel, le va merge bine și se vor înmulți.
  • Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în Ajunul Crăciunului, pentru ca albinelor să le meargă bine și să fie producția bogată.