Home » Life & Style » Unde să mergi la mare în Bulgaria. 5 cele mai frumoase destinații de vacanță de la vecini

Unde să mergi la mare în Bulgaria. 5 cele mai frumoase destinații de vacanță de la vecini

Ileana Mladinoiu / 22.05.2022, 12:03

Bulgaria zădărnicește prejudecățile unora și se impune ca o destinație frumoasă și ieftină de petrecere a vacanței. În plină vară, o proprietate de 500 de metri pătrați poate fi închiriată cu de 30 de ori mai puțin decât una de pe Coasta de Azur. Bulgaria oferă plăceri pentru toată lumea.

Unde să mergi în vacanță în Bulgaria. 5 cele mai frumoase plaje

Dacă te gândești la o vacanță activă, Bulgaria o are: înot, schi, călărit, alpinism, vânătoare, pescuit etc. Pentru o vacanță mai relaxantă, aveți natură uimitoare, plaje nesfârșite, stațiuni balneare, mănăstiri și biserici, orașe și sate ospitaliere.

Țara vecină te va încânta cu străvechea ei cultură, marea de smarald, munții înalți cu chei și peșteri minunate, lacurile limpezi, râurile pline de pești, văile largi, izvoarele termale, oamenii primitori, bucătăria cu vinurile sale, fauna și flora. Există câte ceva pentru toată lumea.

Toate locațiile de închiriere de vacanță din Bulgaria au fost evaluate conform sistemului internațional de 5 stele. Privatizarea a avut un impact favorabil și astăzi țara oferă hoteluri și restaurante care îndeplinesc standardele lumii moderne.

1.Golful Sozopol

În sud-estul țării, veți găsi golful Sozopol. În aer liber, sunteți la 100 km de Turcia. Printre atuurile golfului, se pot număra marea albastră și insulele sălbatice precum Insula Sf. Ivan, cea mai mare insulă bulgară din Marea Neagră, cu o suprafață de 0,66 km².

Separat de o strâmtoare de câteva sute de metri lungime de mica insulă vecină Sf. Petru, golful Sozopol oferă turiștilor un cadru natural extrem de atrăgător. Nu există hoteluri și nici case acolo, deoarece este interzisă construcția pentru a garanta liniștea pescărușilor și cormoranilor. Aici trăiesc aproximativ 70 de specii care își apără cu înverșunare teritoriul.

2.Nessebar

Este un orășel de pe coasta Mării Negre din Bulgaria, pe o peninsulă pitorească, la câteva ore la sud de Varna. Clasat ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, Nessebar nu poate fi ratat de ghidurile turistice. Casele sale vechi din lemn și bisericile bizantine se combină cu farmecul litoralului stâncos pentru a crea un ansamblu unic, care așteaptă să fie descoperit.

Ce puteți vizita în Nessebar:

Muzeul de Arheologie cu o bogată colecție de obiecte din vremea Messevriei, vechiul Nessebar, trecând prin Evul Mediu și perioada Renașterii bulgare.

Casa Moskoyani, un muzeu etnografic, exemplu al casei de lemn din Nessebar.

Biserica Sfântul Ștefan datând din secolul al IX-lea, cu frescele sale din secolele XIV-XV-XVI și altarul de icoane din secolul al XVII-lea.

Biserica Sfântul Spas și frescele sale din secolul al XVII-lea.

3.Bansko

Este un încântător și vechi sat din Munții Pirin, cu case renovate, ziduri de piatră și străzi pietruite, dar din ce în ce mai invadate de hoteluri din stațiune. Un loc bun pentru schi iarna și drumeții vara.

Este locul de naștere al mișcării de renaștere bulgară. Dacă doriți o adevărată experiență de sat de munte, există alte câteva sate lângă Bansko din care să alegeți. La începutul lunii august se organizează anual un festival de jazz în oraș. Schiorii și snowboarderii se vor bucura de pârtia de schi în Bansko.

4.Plovdiv

Este al doilea oraș ca mărime din Bulgaria după Sofia, cu o populație de 338.153 de locuitori conform recensământului din 2011. Istoria Plovdivului se întinde pe aproximativ 6.000 de ani, cu urme ale unei așezări neolitice datând cu aproximativ 4000 î.Hr.

Este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa. Orașul este important centru economic, de transport, cultural și educațional. Cea mai veche instituție de învățământ americană din afara Statelor Unite a fost fondată la Plovdiv în 1860, apoi a fost mutată la Colegiul American de astăzi din Sofia. Plovdiv găzduiește evenimente economice și culturale precum Târgul Internațional Plovdiv, un Festival Internațional de Teatru sau Festivalul Internațional de Televiziune „Cufărul de aur”.

5.Kalofer

Este un oraș mic situat la poalele vârfului Botev, la 17 kilometri de Karlovo, la 22 de kilometri de Sopot, la 56 de kilometri de Plovdiv și 164 de km de Sofia. Renumitul poet și revoluționar bulgar Hristo Botev s-a născut la Kalofer. Casa acestuia, transformată într-un complex memorial, este unul dintre cele mai interesante obiective turistice din oraș.

Acolo pot fi învățate multe despre istoria revoluționară a Bulgariei și despre unul dintre participanții ei principali. Turiștii pot vizita și școala profesorului Botyo Petkov (tatăl lui Hristo Botev) și pot afla mai multe despre metodele prin care copiii erau învățați în acele vremuri. De asemenea, turiștii pot să călărească sau să se plimbe pe unele dintre traseele de călărie sau pietonale din Parcul Naţional sau să participe la unele dintre festivalurile tradiţionale.

Unul dintre cele mai interesante festivaluri din oraș este sărbătorirea zilei Iordaniei și a nașterii lui Hristo Botev pe 6 ianuarie. Celebrul dans Kalofer se joacă în acea zi. De asemenea, destul de interesante sunt multiplele biserici, mănăstiri și capele. Orașul și-a păstrat arhitectura renascentist bulgară, precum și tradiția și modul de viață. Meșteșugurile Kalofer s-au păstrat până azi, cum ar fi croșetul din dantela locală.

Opțiunile de cazare în Kalfer sunt numeroase, de la case tradiționale renascentiste la hoteluri moderne, iar restaurantele oferă mâncăruri tradiționale bulgare și specialități locale. Kalofer este un punct de plecare pentru cucerirea celui mai înalt vârf din Parcul Național Balcanii Centrali-vârful Botev (2.376 metri deasupra nivelului mării)-dinspre sud. Una dintre poteci, pornind din oraș, duce la cea mai înaltă cascadă din Bulgaria, Raiskoto Praskalo,124 de metri înălțime.

Bulgaria are obiective turistice pentru tot anul. Cele mai populare sunt stațiunile de vară de-a lungul coastei Mării Negre. Iarna, multe stațiuni de schi sunt acolo pentru a atrage turiști. Există o mulțime de spa-uri, locuri de drumeții și destinații istorice care oferă o varietate incredibil de bogată de experiențe.

Există sute, dacă nu mii, de izvoare de apă minerală în toată țara, gustați și beți. Ayrian și Boza sunt două băuturi tradiționale balcanice. O vacanță în Bulgaria va fi o experiență de neuitat.