Home » Life & Style » Vineri, 13. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri din popor. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de rele

Vineri, 13. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri din popor. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de rele

Voicu Costin / 13.05.2022, 12:21
Vineri, 13. Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri din popor. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de rele

Dintre toate cele șapte zile ale săptămânii, vinerea a adunat cele mai multe credințe și superstiții. Atunci când vinerea pica într-o zi de 13, toată lumea se temea de acest lucru. Chiar și în ziua de astăzi există o temere bine împământenită legată de vineri 13, existând riscul să se producă accidente, certuri mari sau pierderi importante. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de rele?

Semnificația zilei vineri 13

Superstițiile se prezintă în multe forme diferite, fie că este vorba de teama de a vedea o pisică neagră, de a traversa trei canale de scurgere la rând, de a deschide o umbrelă înăuntrul unul încăperi sau de a sparge o oglindă despre care se spune că îți va aduce șapte ani de ghinion.

Multe superstiții sunt legate și de cifra 13, existând mai multe motive pentru care oamenii cred că această cifră este ghinionistă. Pornind de la religie până la știință. Cei care sunt foarte credincioși pot asocia ziua 13 cu cel de-al 13-lea personaj care a venit la Cina cea de Taină, Iuda Iscarioteanul.

De asemenea, sunt cimentate și de evenimente ocazionale care au loc în ziua de 13 și care nu sunt deloc norocoase. Un exemplu din trecut, extrem de cunoscut, este misiunea spațială Apollo 13, care ar fi trebuit să aterizeze pe Lună. Lansată la ora 13 şi 13 minute, naveta a explodat în data de 13 aprilie 1970.

Se pare că inversul lui 13, adică 31, este încărcat cu o forţă negativă mai puternică. În zilele de 31 se spune că ar trebui să fii extrem de atent cu banii şi este indicat să nu îi cheltui. Cum cifra 3 este a relaţiilor de dragoste, a comuniunii şi a comunicării, 31 poate destabiliza aceste legături.

Superstiții legate de vineri 13

  • Este de rău augur să te căsătoreşti într-o zi de vineri 13.
  • Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi grav.
  • Nu purta negru în ziua de vineri 13 sau în scurt timp vei purta doliu.
  • Nu te tunde în ziua de vineri 13 sau cineva din familia ta va muri.
  • Nu te muta în casă nouă într-o zi de vineri 13 pentru că vei avea ghinion.
  • Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil.
  • Un copil născut într-o zi de vineri 13 va avea ghinion, dar o parte din această nefericire va fi înlăturată dacă ziua naşterii lui va fi ţinută secret.

În statele vestice, vineri 13 este considerată „ziua neagră”. Şi tot de la reperele religioase s-a născut superstiţia: potopul a început într-o zi de vineri, Dumnezeu a amestecat limbile în turnul lui Babel într-o zi de vineri, iar Adam ar fi muşcat din fructul interzis într-o zi de vineri, iar sfârşitul lumii, potrivit credinţei mayaşe, va veni tot într-o zi de vineri.

Numărul 13 are o semnificație specială în numerologie. Cu toate că am fi tentați să credem că poartă o simbolistică negativă, de fapt, este considerat un număr cu proprietăți purificatoare. 13 reprezintă încercarea, suferința și moartea. El distruge un înveliș material pentru a facilita trecerea la un nivel superior de existență. Alături de ziua de vineri, marți este considerată a fi o zi cu trei ceasuri rele, iar împreună cu numărul 13, situația parcă devine și mai neagră.