Home » Parenting » An școlar 2021-2022. Elevii români care fac școală online, din 13 septembrie. S-a decis

An școlar 2021-2022. Elevii români care fac școală online, din 13 septembrie. S-a decis

Manolică Anca / 01.09.2021, 15:54
An școlar 2021-2022. Elevii români care fac școală online, din 13 septembrie. S-a decis

Ce prevede Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății în privința noului an școlar 2021-2022 care stă să înceapă. Ce elevi vor continua să facă școală online, din 13 septembrie, și care se vor întoarce în bănci.

Reguli noi la început de an școlar 2021-2022

Anul școlar este pe cale să înceapă, iar majoritatea elevilor vor reveni în bănci la data de 13 septembrie. Însă, în continuare, vor avea reguli stricte de respectat. Miercuri, 1 septembrie 2021, a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care reglementează măsurile care vor fi aplicate în noul an școlar 2021-2022, pentru prevenirea îmbolnăvirilor de Covid-19.

Fiecare unitate școlară din România se va supune acestor noi reguli, care prevăd, printre altele, și două scenarii destul de similare cu cele din anul anterior. Potrivit ordinului, scenariul întâi prevede participarea fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor în instituțiile de învățământ, precum și respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară, atât timp cât incidența nu depășește 6 persoane infectate la mia de locuitori, cumulată în ultimele 14 zile.

Așadar, începând din 13 septembrie, elevii vor putea participa fizic la orele de curs până la o rată de infectare de 6 la mie în localitate, după care va fi instituit al doilea scenariu, cel în care se va trece din nou la cursuri online.

Ministul Sănătății, Ioana Mihăilă, alături de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Ministul Sănătății, Ioana Mihăilă, alături de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Ce elevi vor continua să facă școală online și în acest an

Însă, nu toți elevii vor putea să revină la școală, din 13 septembrie. Acesta este cazul copiilor diagnosticați cu o boală cronică, de la boli cardiovasculare până la boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet, boli inflamatorii sau autoimune, care vor continua școala în format online. Ei vor fi scutiți de prezența fizică, în baza unui aviz pe care trebuie să îl ia de la medicul curant și a acordului scris al părinților.

Iată ce prevede concret Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății:

  • (1) Preşcolarii/Elevii cu vârstă mai mică de 12 de ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, sunt scutiţi de prezenţa fizică la şcoală.
  • (2) Elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților sunt scutiți de prezența fizică la școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.
  • Pentru preşcolarii/elevii menţionaţi la alin. (1) și alin. (2), conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional, inclusiv în mediul online, potrivit edupedu.ro.