Home » Sănătate » An școlar 2021-2022. Cum va arăta școala, din septembrie 2021, în România vs. Franța, Italia sau în alte țări din Europa

An școlar 2021-2022. Cum va arăta școala, din septembrie 2021, în România vs. Franța, Italia sau în alte țări din Europa

Cojocaru Cristian / 27.08.2021, 18:11
An școlar 2021-2022. Cum va arăta școala, din septembrie 2021, în România vs. Franța, Italia sau în alte țări din Europa

Noul an școlar 2021 – 2022 urmează a începe în data de 13 septembrie. Președintele României, Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei declarații care vor fi condițiile care trebuie respectate.

Condițiile care trebuie respectate în noul an școlar 2021-2022

Potrivit președintelui, școlile se vor deschide în data de 13 septembrie, cu prezență fizică, însă este necesară respectarea unor măsuri de protecție. Astfel elevii și profesorii trebuie să respecte distanțarea socială precum și purtarea măștilor, după cum a afirmat acesta la sfârșitul întâlnirii cu ministrul Sănătății și cel al Educației cu privire la noul an școlar.

”Ne aflăm în valul patru și am vrut să văd cât de pregătit este sistemul sanitar și cum începem școala”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Acesta a cerut totodată creșterea capacității de testare și totodată ca spitalele să trateze pacienții non-Covid așa cum este necesar. Potrivit lui Klaus Iohannis, școala online nu poate suplini școala cu prezență fizică.

În Austria, lucrurile vor sta puțin diferit. Astfel, elevii vor avea parte de o perioadă tampon de trei săptămâni. În tot acest timp, elevii și profesorii vor fi nevoiți să poarte măștile în afara sălilor de curs dar nu și în timpul orelor. Totodată, toți elevii vor fi testați, indiferent dacă aceștia s-au vaccinat sau nu.

După ce această perioadă va fi luat sfârșit, elevii și personalul instituțiilor de învățământ vor trebui să se supună măsurilor aplicate la nivelul țării, astfel că aceștia vor trebui să facă dovada imunizării, a faptului că au trecut prin boală sau un test negativ. În cazul incidenței reduse, suficient va fi ca elevii să facă un test antigen. În cazul incidenței medii, atunci masca va fi obligatorie în afara sălilor de curs, iar elevii și profesorii care nu s-au vaccinat vor face trei teste săptămânal.

an școlar 2021 2022
Purtarea mastii in salile de curs nu va fi obligatorie

În Ungaria, școlile încep pe 1 septembrie

1 septembrie marchează începutul noului an școlari la vecinii unguri. Premierul Viktor Orban nu a anunțat măsuri de protecție sanitară, motivând că încrederea în nivelul ridicat de vaccinare va permite desfășurarea orelor clasice de studiu. Totodată primele zile de școală se anunță a veni cu o campanie de vaccinare pentru toți elevii cu vârsta de peste 12 ani.

Potrivit Hungary Today, la momentul actual 27% dintre minorii cu vârste cuprinse între 12-17 ani sunt vaccinați, în timp ce noua campanie de vaccinare va avea loc în perioada 30-31 august și 2-3 septembrie. După cum arată sursa citată, expertul Miklos Rusvai consideră că era mult mai bine dacă elevii erau vaccinați complet până la mijlocul lunii august.

În celelalte țări precum Italia, Franța și Marea Britanie, autoritățile au decis ca lucrurile să stea diferit. Astfel, elevii francezi se vor prezenta la școală doar în funcție de situația epidemiologică. În situația în care un copil este depistat ca fiind pozitiv, atunci toți ceilalți elevi care nu au fost imunizați vor studia de la distanță timp de o săptămână. Totodată, în cazul în care vârsta copiilor unei clase este sub 12 ani, iar unul dintre colegi a fost depistat, atunci cu toții vor învăța online.

Masca de protecție rămâne în continuare obligatorie în scenariile verde și galben și va fi purtată la exterior în cazul în care numărul celor infectați va fi în creștere. Aproximativ 80% dintre profesorii francezi sunt imunizați, la fel ca în Italia. Experții din sănătate din Peninsulă recomandă ca măsurile de protecție de anul trecut să intre din nou în vigoare începând cu luna septembrie.

În Spania, la fel ca și în România, școlile vor fi deschise în mod fizic. Păstrarea distanței sociale de 1,5 metri între elevi este obligatorie în timpul orelor, iar copiii cu vârsta de cel puțin șase ani, vor trebui să poarte măștile de protecție. În cazul Marii Britanii, măsurile sunt luate separat însă ținând cont de regulile stabilite de către epidemiologi. În Scoția, în situația în care un elev va fi depistat pozitiv, acesta va fi izolat pentru o perioadă de 10 zile.

Totodată, toți cei care au luat contact direct cu elevul respectiv, vor fi la rândul lor izolați dar numai până atunci când va fi făcut testul. Dacă acesta iese negativ, atunci vor putea relua cursurile în mod fizic.