Home » Parenting » Reguli pentru ieșirea din țară a părinților cu copii. Ce trebuie să știi înainte de călătorie. Documentele necesare

Reguli pentru ieșirea din țară a părinților cu copii. Ce trebuie să știi înainte de călătorie. Documentele necesare

Manolică Anca / 05.07.2022, 16:25
Reguli pentru ieșirea din țară a părinților cu copii. Ce trebuie să știi înainte de călătorie. Documentele necesare

Cum vacanța de vară este în toi, mulți părinți aleg să plece în concedii cu copiii peste hotare. Pentru a nu exista probleme la ieșirea din țară, Poliţia de Frontieră Română reamintește care sunt condiţiile privind călătoria cetăţenilor români minori în străinătate. Ce documente sunt necesare, mai ales atunci când unul dintre părinți lipsește.

Călătoria în afara țării a părinților cu copii minori

Orice călătorie cu minori în străinătate trebuie să respecte câteva reguli clare. Așadar, înainte de a rezerva vacanța este bine să verifici dacă ai toate documentele și dacă nu sunt expirate, pentru a nu te trezi cu eventuale probleme.

De la începutul vacanței școlare, polițiștii de frontieră s-au văzut nevoiți să nu lase să treacă graniţa peste 500 cetățeni români minori, din cauza faptului că părinţii/însoțitorii nu aveau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiții prevăzute de lege.

Conform Legii 248/2005, privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, minorii pot ieşi din ţară în baza unui document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – dar numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Așadar, în conformitate cu prevederile legale, autoritățile vor permite ieşirea din ţară a copiilor în următoarele cazuri:

  • în situaţia în care călătoresc în străinătate împreună cu ambii părinţi;
  • în situaţia în care călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, dar acesta trebuie să prezinte o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, să facă dovada decesului celuilalt părinte;

În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, cel care însoțește minorul trebuie să facă dovada acordului autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

  • în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră dacă aceasta deține o declaraţie:
    • a ambilor părinţi
    • a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă
    • a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal.

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, vor trebui să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar.

Cine mai poate avea calitate de însoțitor

Calitate de însoțitor poate avea şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate care desfășoară activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii. Pentru a-și da acordul, părintele/părinții/reprezentatul legal trebuie să se prezinte la notar pentru a da o declarație notarială, în conformitate cu legea în vigoare.

Important de menționat este că valabilitatea declarației date pentru ieșirea din România a unui minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conţinutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei, precum și condiția indicării exprese a statului/statelor de destinație.

Totodată, în cazul minorilor, cetăţeni români cu domiciliul/reședința în străinătate, care se deplasează însoţiţi în statul în care au domiciliul/reședința, nu mai trebuie să prezinte declarația la ieşirea din România.

Dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate a minorului, însă, va trebui făcută prin documente, după caz: paşaportul minorului, permisul de rezidenţă, adeverinţe care atestă rezidenţa.