Home » Politică » Alegeri prezidențiale SUA 2020. Cum este ales, de fapt, președintele Statelor Unite ale Americii. Poate să piardă alegerile chiar dacă are cele mai multe voturi

Alegeri prezidențiale SUA 2020. Cum este ales, de fapt, președintele Statelor Unite ale Americii. Poate să piardă alegerile chiar dacă are cele mai multe voturi

Bucur Ioana / 04.11.2020, 17:27
Alegeri prezidențiale SUA 2020. Cum este ales, de fapt, președintele Statelor Unite ale Americii. Poate să piardă alegerile chiar dacă are cele mai multe voturi

Secretul alegerilor prezidențiale SUA 2020. Cum poate un candidat să piardă alegerile, chiar dacă a primit cel mai mare număr de voturi. Află cum este ales, de fapt, președintele Statelor Unite ale Americii.

Alegeri prezidențiale SUA 2020. Președintele ales poate avea mai puține voturi decât cel care a pierdut

Sistemul prin care este ales președintele Statelor Unite ale Americii este complet diferit față de cel românesc. Nu o dată cel desemnat câștigător al alegerilor prezidențiale a fost candidatul care a strâns, de fapt, mai puține voturi. În SUA, președintele nu este ales direct de votanți ci de cee ace poartă numele de „colegiu electoral”. Acest sistem de vot, prin electori, a apărut ca alternativă pentru modelul european, detensionând situația dintre statele din componența inițială a țării și a rămas în tradiția americană.

Votul prin electori poate duce la situații bizare, candidatul care câștigă alegerile prezidențiale SUA fiind, în unele cazuri, cel care a obținut mai puține voturi. Când se prezintă la urne, cetățenii americani cu drept de vot votează, de fapt, un grup de oficiali care alcătuiesc colegiul electoral. Acest „colegiu” reprezintă un grup de oameni cu o sarcină comună. Aceşti oameni sunt alegători şi responsabilitatea lor este de a alege preşedintele şi vicepreşedintele. Colegiu electoral se întrunește o dată la patru ani.

Numărul acestora diferă de la stat la stat, în funcție de mărimea populației. Fiecare stat primeşte un număr de alegători egal cu numărul de parlamentari pe care îi are în Congresul SUA (reprezentanţi în Cameră şi senatori). Astfel, California este statul cu cei mai mulți alegători, cu 55, în timp ce Wyoming, Alaska sau Dakota de Nord au câte trei. În total, la alegerile prezidențiale SUA sunt 538 de alegători. Fiecare elector reprezintă un vot electoral, iar un candidat trebuie să obţină majoritatea voturilor: 270 sau mai mult pentru a câştiga alegerile.

Donald Trump, candidatul republican pentru un nou mandat de președinte la alegerile prezidențiale SUA
Donald Trump, candidatul republican pentru un nou mandat de președinte la alegerile prezidențiale SUA

Alegeri prezidențiale SUA 2020. Totul sau nimic

De cele mai multe ori, statele acordă toate voturile colegiului electoral candidatului care a câștigat votul popular în stat. Exemplu: dacaă unul dintre candidați obține 50,01% dintre voturile din California, primește toate cele 55 de voturi pe care statul le are. Contracandidatul,în ciuda faptului că a obținut 49,99% dintre voturi, va primi zero voturi. Un candidat poate câştiga cu o diferenţă foarte mare (exemplu 80% la 20%) şi totuşi va obţine acelaşi număr de voturi electorale ca în cazul în care s-ar impune cu 51% la 49%. Astfel, este posibil ca un candidat să fie ales președinte al Statelor Unite ale Americii chiar dacă a fost votat de mai puțini oameni.

Singurele state ce impart voturile colegiului electoral în funcție de proporţia de voturi pe care le primeşte fiecare candidat sunt Nebraska și Maine.

Alegeri prezidențiale SUA 2020. Care sunt „statele decisive” 

În general, statele americane sunt bine împărțite în state roșii (republicanii) și state albastre (demorații). Tocmai de aceea, mare bătălie între candidați se dă pentru câștigarea electoraturui din așa-numitele „swiing states”, adică statele în care votul populației ar putea merge către oricare dintre cei doi candidați. 

La alegerile prezidenţiale SUA 2020 statele decisive sunt considerate:

  • Michigan cu 16 electori
  • Carolina de Nord cu 15 electori
  • Ohio cu 18 electori
  • Pennsylvania cu 20 electori
  • Texas cu 38 electori
  • Wisconsin cu 10 electori
Joe Biden este candidatul democrat la alegerile prezidențiale 2020
Joe Biden este candidatul democrat la alegerile prezidențiale 2020

Alegeri prezidențiale SUA 2020. Cursa nebună pentru desemnarea unui câștigător

Cu doar câteva zile înainte de votul din 3 noiembrie, sondajele au fost date peste cap, diferența dintre actualul președinte, republicanul Donald Trump, și democratul Joe Biden fiind extrem de mică. Tensiunile au atins cote maxime după începerea numărătorii voturilor din Statele Unite ale Americii.

Donald Trump declara miercuri, într-o conferinţă de presă la Casa Albă că el crede că a câştigat alegerile, „ei nu mai pot să ne prindă din urmă”.

„Vreau să mulțumesc poporului american pentru sprijinul lor. Milioane de oameni au votat pentru noi iar un alt grup trist de oameni a încercat să îi oprească din a vota. Nu vom accepta asta! Ne pregătim pentru o sărbătoare, rezultatele sunt fenomenale și suntem pregătiți să sărbătorim acest succes, cetățenii acestei țări au ieșit în număr mare pentru a sprijini această mișcare a noastră.

Am câștigat în Florida, am câștigat în marele stat Ohio. E destul de clar că am câștigat în Georgia. Nu ne mai pot prinde din urmă. De asemenea, am câștigat cu siguranță în Carolina de Nord. Ne pregăteam să câștigăm aceste alegeri. Sincer, am câștigat aceste alegeri. Acum încercăm să păstrăm integritatea alegerilor pentru binele națiunii.

Se încearcă o fraudă importantă. Vom merge la Curtea Supremă și vom cere ca votarea să se oprească. Este un moment trist, vom câștiga. În ce mă privește am câștigat deja”, a spus Donald Trump.

Şi Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, a susţinut marţi noapte un scurt discurs din Wilmington (Delaware) în care le-a cerut susţinătorilor lui să aibă răbdare şi s-a arătat optimist privind rezultatul.

„Credem că suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri. Avem încredere în rezultatul din Arizona, suntem încă în joc în Georgia, ne simțim bine în Wisconsin și Michigan, când se vor număra toate voturile vom câștiga Pennsylvania. Nu poate să spună Donald Trump că a câștigat, nici eu nu pot să spun, ăsta e rolul americanilor. Vă mulțumesc. Păstrați-vă credința, o să câștigăm!”, a spus candidatul democraților.