Home » Politică » Câți bani câștigă un primar în România și ce pensie specială ar putea să primească. Sume surprinzătoare

Câți bani câștigă un primar în România și ce pensie specială ar putea să primească. Sume surprinzătoare

Manolică Anca / 01.09.2021, 14:18
Câți bani câștigă un primar în România și ce pensie specială ar putea să primească. Sume surprinzătoare

Deja de ani buni subiectul pensiile și salariile politicienilor este extrem de dezbătut de toată lumea. Mai ales că, de anul viitor, dacă legea nu va fi modificată, zeci de mii de foști aleși locali ar urmă să primească pensii speciale. În acest fel, bugetul ar ajunge să piardă sute de milioane de lei. Iată ce salariu are un primar în România și ce pensie specială ar putea să primească.

Cât încasează un primar în România, de fapt

Zeci de mii de aleși locali ar urma să primească pensii speciale de anul viitor, ceea ce va face ca bugetul să sufere o gaură imensă în cazul în care legea nu va fi modificată. Sumele sunt unele foarte mari, iar Uniunea Europeană cere insistent să fie aduse modificări.

În vreme ce din bugetul statului ar putea să dispară sute de milioane de lei, primarii sunt de părere că pensiile private vin ca o compensație pentru interdicțiile pe care le-au avut în timpul mandatelor. De exemplu, primarul din Niculești, județul Dâmbovița, spune că oamenii care ocupă asemenea funcții nu au voie să se implice în alte afaceri.

Dorinel Soare a fost nevoit să renunțe la barul său mic din sat atunci când a candidat și a obținut primul mandat la Primăria din Niculești. Avea doar 30 de ani pe atunci, iar acum se află la cel de-al optulea mandat. Iar salariul pe care îl încasează nu este deloc mic. El câștigă un salariu brut de peste 9.000 de lei, iar pensia specială pe ar urma să o primească ar putea ajunge la aproape 6.000 de lei.

„După 8 mandate, mi-am dedicat viața administației locale. Noi, primarii, nu suntem lăsăți să facem nicio altă afacere, avem responsabilități foarte mari că semnăm proiecte de milioane de euro”, a declarat Dorinel Soare, primarul comunei Niculești, potrivit Știrile PRO TV.

Dorinel Soare, primarul comunei Niculești
Dorinel Soare, primarul comunei Niculești

Ce pensii speciale ar putea să primească primarii

Primarii din localitățile mai mici, cum ar fi Sinaia de exemplu, câștigă un salariu brut de aproximativ 11.000 de lei, în timp în orașele mai mari, precum Iași sau Cluj, sumele se ridică la 13.000 de lei. În ceea ce îl privește pe primarul Capitalei, acesta primește în jur de 20.000 de lei pe lună.

De la 1 ianuarie 2022, aleșii locali care ies sau sunt ieșiți deja la pensie ar urmă să primească și o pensie specială, care se va calcula tot la salariul aflat în plată. Așadar, primarii din comunele mai mici, care au ocupat postul de conducere pentru numai un mandat, ar putea să aibă parte de 1.600 de lei, în timp ce, la trei mandate, pensia ar putea ajunge la 5.000 de lei.

În cazul foștilor conducători din Capitală, Sorin Oprescu, de pildă, care a fost primar timp de două mandate, ar urma să primească aproape 8.000 de lei pensie specială, dacă nu va fi condamnat definitiv. Iar Traian Băsescu, pentru că a fost numai un mandat primar, ar primi peste 4.000 lei pensie specială.

„Primarii primesc indemnizaţia, doar atât. Ei nu beneficiază de sporul de vechime sau de alte instrumente prin care să se cuantifice efortul pe care îl depun pentru comunităţile locale. Funcţia de primar incumbă o responsabilitate uriaşă, patrimonială, civilă. Are şi un regim limitativ şi are o serie de interdicţii”, susține Ludovic Orban, președintele PNL.

Zeci de mii de foști aleși locali, primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, șefi ai Consiliilor Județene, care ar urmă să beneficieze de aceste pensii speciale. Impactul bugetar este greu de calculat inclusiv pentru autorități, dar este de ordinul sutelor de milioane de lei. Adoptată acum doi ani, legea a fost însă amânată până acum. Coaliția de guvernare a promis că va tăia toate pensiile speciale, însă se pare că le-au luat în calcul numai pe cele ale parlamentarilor.