Home » Știri » Știri externe » Ce a construit Vladimir Putin, la malul Mării Negre. Scenariul prin care și-a indus criticii în eroare

Ce a construit Vladimir Putin, la malul Mării Negre. Scenariul prin care și-a indus criticii în eroare

Manolică Anca / 14.12.2020, 16:12
Ce a construit Vladimir Putin, la malul Mării Negre. Scenariul prin care și-a indus criticii în eroare

Ce a construit Vladimir Putin, la malul Mării Negre. Acesta este din nou ținta unui subiect care a stârnit un nou val de controverse în toată lumea. Președintele Rusiei a fost aspru criticat pentru gestul său, mai ales de conaționalii săi. Iată scenariul prin care și-a indus criticii în eroare.

Ce a construit Vladimir Putin, la malul Mării Negre

O imagine cu Putin, apărută pe internet, a făcut înconjurul lumii. Aceasta îl ilustrează aşezat într-un birou puţin mobilat, cu câteva fotolii bej, având un steag rusesc în fundal. Nimic suspect până aici, pentru că rușii care i-au urmărit intervențiile televizate, erau obișnuiți cu acest decor. În contextul pandemiei de coronavirus, preşedintele rus şi-a desfăşurat mare parte din activităţile oficiale de la distanţă.

Însă, publicația rusă de anchete și investigații, Proekt, a scris că acesta și-a construit două birouri identice pentru conferințele video. Unul la o reședință guvernamentală, situată în afara Moscovei, în Novo-Ogaryovo, și altul într-un  loc de vacanță cu tradiție, la malul Mării Negre, în cunoscuta stațiune Soci. Deşi acest articol s-a bazat, în mare parte, pe surse anonime şi dovezi care nu au putut fi confirmate, a stârnit un val mare de reacții, relatează New York Times.

Izolarea este una atipică pentru Vladimir Putin, care întotdeaua se prezintă poporului rus ca fiind un om de acțiune în timpul crizelor, care face vizite în regiunile lovite de incendii și inundații, consolează poporul și dă indicații clare în orice situație. ”Munca de acasă” s-a dovedit a fi prea izolantă pentru liderul rus, scrie pubicația rusă.

Întâlnirile lui Vladimir Putin cu Andrei Kostin în biroul de lângă Moscova în 2017 și la Soci în 2020
Întâlnirile lui Vladimir Putin cu Andrei Kostin în biroul de lângă Moscova în 2017 și la Soci în 2020

Kremlinul a negat informaţia

Raportul, bineînțeles, negat de liderii de la Kremlin, se bazează și pe înregistrările publice ale zborurilor avioanelor prezidențiale care par să contrazică informațiile președinției ruse cu privire la locul în care se află Vladimir Putin. De asemenea, informația este suținută și de mai multe surse anonime despre care se ştie că au cunoştinţe despre biroul dublu din oraşul Soci de pe malul Mării Neagre.

Înainte de pandemie, Putin a lucrat frecvent la reședința sa din Bocharov Ruchey, Soci, cu scopul de a promova turismul în această zonă și pentru a primi vizitatorii oficiali într-un cadrul mult mai relaxat. Pandemia pare să fi schimbat totul însă.

În viziunea Kremlinului, rușii cosideră că într-o astfel de criză, președintele ar trebui să fie în capitală sau în apropierea ei, muncind pună de picioare tot ce a distrus pandemia de coronavirus. Deci nu ar trebui să se afle într-o stațiune de vacanță. Dar, luând în considerare trecutul de spion KGB, Putin ar fi găsit foarte ușor soluția pentru ca rușii să nu știe unde se află în realitate.

Ancheta Proekt a fost, de asemenea, comentată și de Alexei Navalnîi, pe Twitter. Acesta ai spus că „Să aibă două birouri identice este absolut stilul lui Putin. Minte și în cele mai mărunte lucruri”.

Pe de altă parte, analiștii ruși vorbesc despre o luptă politică care a apărut recent. Aceeași publicație a scris în urmă cu câteva săptămâni că Vladimir Putin ar avea o fiică de 17 ani cu o fostă menajeră, care a devenit, între timp, multimilionară. Astfel de atacuri la adresa lui Putin erau extrem de rare în trecut. Ekaterina Schulmann, comentatorul politic al postului de radio Ecoul Moscovei, confirmă acest lucru și spune că este o dovadă suplimentară a luptelor de elită care au avut loc.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a negat că cele două birouri ar fi identice.