Home » Politică » Ce studii are de fapt Vlad Voiculescu, noul ministrul al Sănătății

Ce studii are de fapt Vlad Voiculescu, noul ministrul al Sănătății

Manolică Anca / 23.12.2020, 18:19
Ce studii are de fapt Vlad Voiculescu, noul ministrul al Sănătății

Miercuri, 23 decembrie 2020, în prag de sărbători, s-au dus discuții intense cu privire la viitorii miniștri ai Guvernului condus de premierul desemnat Florin Cîțu. În urma voturilor, Vlad Voiculescu a fost avizat pozitiv de comisiile parlamentare pentru ocuparea funcției de ministru al Sănătății. Iată cine este Vlad Voiculescu și ce studii are de fapt.

Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătății

Vlad Voiculescu a fost avizat pozitiv ca ministru al Sănătăţii miercuri, 23 decembrie, în comisiile parlamentare Decizia a fost luată, conform spunelor lui, cu 22 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi o abţinere. În acest fel, Nelu Tătaru părăseşte funcţia de ministru al Sănătății pe care a deţinut-o în timpul pandemiei de Covid-19.

„Ieri candidatura mea a fost validată de echipa USRPLUS. Le mulțumesc tuturor pentru încredere! Astăzi am fost la audierile comisiilor reunite de sănătate din Parlament. Dacă nu greșesc, am luat cele mai multe voturi din tot guvernul: 22 pentru – 2 impotriva. Le mulțumesc tuturor pentru întrebări și dezbatere. Îi mulțumesc de asemenea doamnei Dr. Elena Copaciu care m-a însoțit la audieri. O parte dintre proiectele din 2016 i se datorează. Le vom continua împreună la Ministerul Sănătăţii – România. Îi mulțumesc de asemenea domnului Dr. Nelu Tataru cu care voi lucra în zilele următoare pentru preluarea atribuțiilor.” se arată scris în mesajul postat pe pagina sa oficială de Facebook, imediat după avizarea sa.

Mesajul postat de Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook, imediat după avizarea sa în funcția de ministru al Sănătății
Mesajul postat de Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook, imediat după avizarea sa în funcția de ministru al Sănătății

Ceea ce puțini își amintesc, însă, este că el a mai ocupat o dată această funcție, în Guvernul Dacian Cioloș, având pe atunci doar 33 de ani. Asta se întâmpla în luna mai a anului 2016, într-un moment extrem de delicat prin care România trecea. În urmă cu doar câteva luni, avusese loc incendiul din clubul Colectiv, iar toată lumea căuta vinovați. Vlad Voiculescu a fost, de departe, unul dintre cei mai mediatizați miniștri ai acelei perioade. Un răsfățat și considerat a fi „marea speranță” a unei părți a publicului și a presei, dar foarte contestat de opoziție. Însă, învestirea nu a durat decât 7 luni și jumătate, pentru că doar atât timp a durat primul său mandat de ministru al Sănătății.

Iată că, patru ani mai târziu, acesta revine în funcție și un lucru este cert: dacă primul mandat al lui Vlad Voiculescu nu a fost deloc unul ușor, al doilea va fi, cu siguranță, mult mai greu decât primul. Așteptările de la el sunt foarte mari, iar pandemia și criza de sănătate publică cu care România se confruntă sunt fără precedent.

Ce studii are de fapt Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătății

Inquam Photos George Calin - Audieri miniștri în comisiile parlamentare - Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătății
Inquam Photos George Calin – Audieri miniștri în comisiile parlamentare – Vlad Voiculescu, noul ministru al Sănătății

Vlad Vasile Voiculescu s-a născut pe 6 septembrie 1983 în localitatea Brănești, din județul Dâmbovița. Este un politician și economist român, fost ministru al Sănătății în Guvernul Dacian Cioloș și actual ministru al Sănătății, în Guvernul Florin Cîțu.

Vlad Voiculescu a fost elev la Liceul „Nicolae Titulescu” din Pucioasa, timp în care, citind multe cărți, și-a descoperit pasiunea sa pentru economie, devenind cel mai bun elev la această materie în clasa a XI-a. Iar pentru cei ce se întreabă ce studii are Vlad Voiculescu, noul ministrul al Sănătății, ei bine, aflați că, la terminarea liceului acesta s-a mutat în Viena pentru a urma cursurile de licență și master la Vienna University of Economics and Business Administration, în domeniul Managementului Strategic și Financiar.

La început, a locuit pentru puțin timp la o mătușă care este stabilită acolo, după care, pe toată perioada studenției, a muncit și a reușit să își câștige singur pâinea. „A muncit în facultate. Din anul doi a lucrat la un laborator de informatică. A fost angajat şi într-o sală de concerte, unde monta și demonta scene pentru spectacole, a lucrat chiar și în publicitate. În sistemul bancar s-a angajat din anul trei”, spune mama lui.

Este fondatorul „Rețelei Citostaticelor” și al taberei pentru copii bolnavi de cancer MagiCAMP

Este cunoscut drept dintre fondatorii MagiCAMP, în iunie 2014, alături de jurnalista Melania Medeleanu. MagiCAMP a început ca o tabără pentru copiii bolnavi de cancer și oferă servicii gratuite de cazare, hrană sau suport financiar pentru copii și familiile lor. Asociația a beneficiat de donații financiare și materiale de peste 3 milioane de euro, datorită unei ample campanii mediatice la care au participat numeroase vedete.

Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu, fondatorii MagiCAMP
Vlad Voiculescu și Melania Medeleanu, fondatorii MagiCAMP

De asemenea, Vlad Voiculescu este cunoscut și pentru faptul că a pus la punct „Rețeaua Citostaticelor”, un mecanism neoficial, dar legal, de furnizare de medicamente bolnavilor de cancer din România prin mijloace mult mai facile decât cele oficiale și birocratice.

„Încă din anul 2008, am început să ajut pacienţii cu cancer din România să aibă acces la medicamente esenţiale şi deloc costisitoare pentru cancer care nu erau disponibile în România. Iniţiativa “Rețeaua Citostaticelor”, aşa cum a fost denumită mai târziu, a reuşit să pună la dispoziţia a peste 2.000 de pacienţi români medicamentele necesare, printr-o reţea de peste 400 de voluntari care au cumpărat şi/sau transportat medicamente în România. Ulterior, am avut o contribuţie semnificativă în a redobândi accesul pacienţilor la medicamente esenţiale pentru cancer în spitale printr-o campanie media la scară largă, care a pornit de la povestea “Rețeaua Citostaticelor” şi care a fost printre finaliştii “Premiului pentru Sănătate în Jurnalism” al Comisiei Europene”, a declarat noul ministru al Sănătății.

În paralel cu aceste activități, el a lucrat și în domeniul economic, domeniu în care este, de fapt, licențiat. Astfel, conform CV-ului său, în perioada decembrie 2005 – februarie 2007 el a lucrat în cadrul Dexia Kommunalkredit Bank AG, Viena, Austria, ocupând funcția în departametul de Management Strategic. Din martie 2007 până în Septembrie 2010 a lucrat la Volksbank International AG, Viena, Austria, fiind membru cu rol de consilier al Consiliului de Supraveghere, Comitetelor de Audit, Comitetelor de Strategii şi Buget din mai multe filiale. În următorii cinci ani a lucrat pentru Erste Group Bank AG, Viena, Austria, fiind Vicepreședinte al Diviziei de Finanțări de Infrastructură.

Din ianuarie 2016 până în mai 2016, el a ocupat postul de Director de Cabinet al Ministrului Finanțelor Publice, urmând ca mai apoi să fie, pentru următoarele șapte luni și jumătate, să ocupe funcția de ministru al Sănătății.