Home » Politică » Cine este Sarah McBride. La 30 de ani, a devenit primul senator transgender din istoria SUA

Cine este Sarah McBride. La 30 de ani, a devenit primul senator transgender din istoria SUA

Bucur Ioana / 04.11.2020, 10:16
Cine este Sarah McBride. La 30 de ani, a devenit primul senator transgender din istoria SUA

S-a născut femeie, dar într-un corp de bărbat. La doar 30 de ani, Sarah McBride a devenit primul senator transgender din istoria SUA. Povestea incredibilă a femeii care a scris istorie în noaptea alegerilor prezidențiale SUA 2020.

Sarah McBride, primul senator transgender din istoria SUA 

Sarah McBride a câștigat alegerile de marți, devenind senatorul statulu Delaware, același stat în care Joe Biden, tot la vârsta de 30 de ani, era ales senator, întâia oară, în anul 1972. Sarah McBride s-a înscris la alegerile SUA 2020 pentru locul lăsat liber după retragerea democratului Harris McDowell, cel mai longeviv senator din istoria statului Delaware.

„Cred că rezultatele din această seară demonstrează ceea ce am știut întreaga mea viață: că oamenii din acest stat minunat au o gândire progresistă, nu fac discriminări și sunt interesați de ideile și proiectele candidaților, nu la identitatea lor. Mi-aș dori ca orice copil ce aparține comunității LGBTQ din Delaware sau din orice alt loc din țară, să se uite la victoria din această seară și să înțeleagă că democrația americană îi include și pe ei”, a spus Sarah McBride, după afișarea rezultatelor alegerilor SUA 2020, citată de Fox29.

După ce va depune jurământul, Sarah McBride va deveni primul senator transgender din istoria SUA. Însă nu este prima oară când politicianul marchează o premieră în politica americană. La Convenția Demcraților din 2016, McBride a fost prima persoană transgender care a vorbit la un astfel de eveniment national important.

Sarah McBride este vocea luptei pentru drepturile celor din comunitatea LGBTQ
Sarah McBride este vocea luptei pentru drepturile celor din comunitatea LGBTQ

Dragoste cu final tragic. Sarah McBride și-a pierdut soțul la doar câteva zile după căsătorie

Marți seara, după victoria de la alegerile din SUA 2020, Sarah McBride a obținut cea mai importantă victorie din cariera sa politică. Ea s-a născut în Wilmington, statul Delaware, unde Joe Biden a fost reales senator de șase ori. De fapt, Sarah McBride a lucrat cu fiul lui Joe Biden, Beau, înainte ca acesta să moară din cauza unui cancer cerebral, în 2015.

În 2014, Sarah McBride, primul senator transgender din istoria SUA, s-a căsătorit cu Andrew Cray, activist al mișcării ce militează pentru drepturile LGBTQ. Bolnav de cancer, Andrew a murit la doar patru zile după nuntă.  Doi ani mai târziu, Sarah McBride a publicat volumul „Tomorrow Will Be Different” (n.r. – „Mâine va fi altfel”), în care descrie lupta pentru susținerea egalității în drepturi pentru persoanele LGBTQ în Delaware și în întreaga țară, precum și relația cu soțul ei. Sarah McBride i-a fost alături lui Andrew Cray din clipa în care a fost diagnosticat, îngrijindu-l până și-a dat ultima suflare, răpus de cancer.

Sarah McBride și soțul ei, Andrew Cray
Sarah McBride și soțul ei, Andrew Cray

Primul senator transgender din istoria SUA s-a „format” în umbra lui Barack Obama și Joe Biden

Sarah McBride a obținut un internship la Casa Albă, în timpul lui mandatului lui Barack Obama. În acea perioadă, a avut ocazia să vorbească la Convenția Demcraților din 2016, fiind prima persoană transgender care și-a făcut vocea auzită la un eveniment de o asemenea anvergură. Candidatura lui Sarah McBride a generat un val uriaș de susținere. Din ultimele patru săptămâni, echipa ei de campanie a primit donații de peste 270,000 de dolari, cele mai mari primite de oricare alt candidat din statul Delaware. Alte patru persoane transgender candidează la alegerile de anul acesta pentru Congres: Danica Roem în Virginia, Brianna Titone în Colorado și Lisa Bunker și Gerri Cannon în New Hampshire.