Home » Știri » 5 lucruri neștiute despre Casa Albă. Câți bani a câștigat arhitectul care a proiectat Casa Albă, cum s-a numit inițial clădirea și unde a fost construit buncărul secret

5 lucruri neștiute despre Casa Albă. Câți bani a câștigat arhitectul care a proiectat Casa Albă, cum s-a numit inițial clădirea și unde a fost construit buncărul secret

Bucur Ioana / 03.11.2020, 14:33

Gândită de un irlandez, construită de sclavi. Casa Albă, reședința președintelui Statelor Unite ale Americii de mai bine de 200 de ani, ascunde secretete nebănuite.

Secretele celei mai importante clădiri din Statele Unite ale Americii. 5 lucruri neștiute despre Casa Albă

Proiectul Casei Albe i-a adus 500 de dolari arhitectului
Proiectul Casei Albe i-a adus 500 de dolari arhitectului

1. Câți bani a câștigat arhitectul care a proiectat Casa Albă? Irlandezul care a desenat clădirea-simbol a Statelor Unite ale Americii

James Hoban a ales să lase în urmă țara natală, Irlanda, și să înceapă o nouă viață în Statele Unite ale Americii, chiar în timpul Războiulu de Independență. În 1781, irlandezul a început să își practice meseria, arhitectura, în Philadelphia. După un periplu prin Carolina de Sud, se lasă convins de George Washington șă se stabilească în Washington D.C. și să se înscrie la competiția națională deschisă pentru construirea unei „clădiri prezidențiale”.

Proiectul irlandezului a fost ales câștigător. Arhitectul a câștigat un premiu în valare de 500 de dolari și un lot de pământ, potrivit Enciclopedia Britannica. Prima piatră de temelie a fost pusă în anul 1792, iar construcția Casei Albe a continuat până în 1800.

Imagini din timpul reconstrucției Casei Albe
Imagini din timpul reconstrucției Casei Albe

2. Casa Albă, clădirea ce simbolizează libertatea și democrația americană, a fost construită de sclavi

Casa Albă, simbolul independenței Statelor Unite ale Americii a fost construită de sclavi. Prima piatră de temelie a fost așezată pe 13 octombrie 1972. Într-un jurnal păstrat de de comisarul pentru construcții din Districtul Columbia stă scris că fundațiile au fost săpate și construite de lucrători sclavi. Majoritatea celorlalte lucrări au fost făcute de către imigranți, mulți încă fără cetățenie. Cele mai multe dintre lucrările de construcție și tencuială au fost efectuate de către imigranții irlandezi și italieni.

3. Casa Albă a fost, inițial, „Palatul Prezidențial”

Cel care a hotărât ca „Palatul Prezidențial” să fie redenumit „Casa Albă” a fost președintele Theodore Roosevelt, în anul 1901. Acesta credea că o denumire unică, precum „Casa Albă”, era mult mai potrivită pentru un președinte al Statelor Unite ale Americii.

Buncărul secret de sub Casa Albă
Buncărul secret de sub Casa Albă

4. Președintele care a cerut construcția ei nu a apucat niciodată să se mute în Casa Albă

Cel care a cerut construcția Casei Albe a fost George Washington, însă primul președinte care a locuit în ea a fost John Adams. Mandatul lui George Washington s-a încheiat în 1797, cu trei ani înainte de finalizarea lucrărilor. De fapt, George Washington nu a apucat nici măcar să o vadă inaugurate, el murind în 1799. Dintre toți președinții americani, este singurul care nu a locuit niciodată la Casa Albă.

După a doua zi în care a locuit în Casa Albă, John Adams i-a scris o scrisoare emoționantă soției sale, Abigail, în care scrisese o rugăciune pentru casă, pe care un alt președinte, Franklin D. Roosevelt, a vrut-o sculptată pe șemineul din Sala de Mese.

„ Mă rog la Dumnezeu să ofere cele mai bune binecuvântări pentru această casă și toți cei care locuiesc acum în ea. Din fericire, doar cel mai onest și înțelept va sta sub acest acoperiș.”

5. Buncărul secret de sub Casa Albă

În timpul războiului din 1812, trupele britanice au distrus o mare parte a orașului Washington D.C.. Casa Albă a fost ținta soldaților, care au incendiat-o. Clădirea-simbol a independenței americanilor a fost distrusă în totalitate, doar pereții exterior rămânând în picioare. În timpul reconstrucției, au fost demolați, pentru că flăcările slăbiseră fundația.

Câteva sute de ani mai târziu, Statele Unite ale Americii erau din nou în pericol. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost construită o intrare secretă, ce duce spre buncărul de sub Casa Albă. Astăzi, intrarea este folosită doar de președinte și de anumiți invitați ai șefului statului.