Home » Politică » Cine este Viktor Orban și ce doctrină are partidul său Fidesz. Se numără printre cei mai longevivi premieri din lume

Cine este Viktor Orban și ce doctrină are partidul său Fidesz. Se numără printre cei mai longevivi premieri din lume

Manolică Anca / 04.04.2022, 09:58
Cine este Viktor Orban și ce doctrină are partidul său Fidesz. Se numără printre cei mai longevivi premieri din lume

Viktor Orbán, născut pe 31 mai 1963, este un politician maghiar care ocupă funcția de prim-ministru al Ungariei de ani buni încoace, numărându-se printre cei mai longevivi premieri din lume. Totodată, este considerat a fi primul șef de guvern de după Războiul Rece din Europa Centrală și de Est care nu a fost membru al unui regim comunist din epoca sovietică. Iată ce doctrină are partidul său Fidesz.

Cine este Viktor Orban, premierul Ungariei

Născută în 1963 lângă orașul Székesfehérvár, familia lui Orbán era din clasa de mijloc rurală. Un student strălucit, Viktor a studiat la Universitatea din Oxford timp de un an cu o bursă, el s-a perceput totuși ca fiind tratat de alții ca un provincial.

A absolvit cu diplomă Dreptul în cadrul Universității din Budapesta în 1987, în anul următor obținând o bursă de studii la un grup de cercetare din Europa Centrală și de Est sponsorizat de Fundația Soros, o organizație pro-democrație creată de finanțatorul George Soros. Orbán a devenit, de asemenea, membru fondator al Federației Anticomuniste a Tinerilor Democrați (Fidesz). În 1989, a primit o bursă din partea Fundației Soros pentru a studia filozofia politică la Universitatea din Oxford.

În luna iunie a aceluiași an, Orbán a câștigat o largă recunoaștere atunci când a ținut un discurs la reînhumarea fostului premier Imre Nagy, liderul Revoluției maghiare din 1956, în care a cerut alegeri libere și retragerea trupelor sovietice din Ungaria. Acestea s-au retras, într-adevăr, până la mijlocul anului 1991.

A devenit liderul Fidesz în 1993

Ales pentru prima dată în noua Adunare Națională a Ungariei în 1990, Orbán a devenit liderul Fidesz în 1993. Partidul a obținut doar o fărâmă de locuri la alegerile parlamentare din 1990, iar reprezentarea sa a scăzut și mai mult atunci când a obținut și mai puține locuri la alegerile din 1994.

Pentru a atrage mai mulți alegători, Orbán și-a mutat partidul spre centru-dreapta, formând alianțe cu grupuri de centru-dreapta. La alegerile din 1998, Fidesz și aliații săi au obținut cel mai mare număr de mandate parlamentare. Fidesz a format apoi un guvern de coaliție cu alte două partide, iar Orbán a devenit prim-ministru. Avea 35 de ani la acea vreme, devenind cel mai tânăr premier din Europa.

După primul mandat, alegătorii nu au fost mulțumiți de felul în care a guvernat și l-au trimis în opoziție, acolo unde a stat vreme de opt ani, pregătindu-se pentru revenirea la putere. Așadar, din 2010 până în prezent, Orban a fost din nou premierul Ungariei.

Viktor Orban, premierul Ungariei
Viktor Orban, premierul Ungariei

Ce doctrină are partidul său, Fidesz

Fidesz, pseudonimul Federației Tinerilor Democrați-Alianța Civică Maghiară, în maghiară Fiatal Demokraták Szövetsége-Magyar Polgári Szövetség, partid politic maghiar de centru-dreapta. Fidesz (Federația Tinerilor Democrați) a fost înființată în 1988 ca partid anticomunist care a promovat dezvoltarea economiei de piață și integrarea europeană.

Inițial, calitatea de membru era limitată la cei cu vârsta de 35 de ani sau mai tineri, deși această restricție a fost eliminată în 1993. Doi ani mai târziu, partidul a adăugat numele de Partidul Civic Maghiar la forma sa prescurtată (modificat în Alianța Civică Maghiară în 2003).

Fidesz a avut primul său succes notabil în 1990, când candidații asociați cu o coaliție din care Fidesz făcea parte au câștigat primăriile în mai multe orașe. În alegerile pentru Adunarea Națională din acel an, Fidesz a obținut 22 de locuri. În 1997, membrii unui grup creștin-democrat care se dizolvase s-au alăturat Fidesz în Adunarea Națională, ceea ce a permis grupului comun să formeze cel mai mare bloc.

În anul următor, Fidesz a devenit cel mai mare partid din Adunarea Națională, obținând 148 de locuri, și a format un guvern de coaliție cu alte două partide. Liderul său, Viktor Orbán, a devenit prim-ministru. Guvernul lui Orbán a continuat un program de austeritate, a redus impozitele și taxele de asigurări sociale și a urmărit aderarea Ungariei la Uniunea Europeană. Partidul a fost înlăturat de la guvernare în urma alegerilor din 2002.

După aproximativ opt ani de guvernare socialistă, Fidesz, profitând de problemele economice persistente ale Ungariei după prăbușirea economică a țării în 2008, a revenit la putere la alegerile parlamentare din aprilie 2010, câștigând peste două treimi din mandate.

Fidesz și partenerul său de coaliție electorală junior, Partidul Popular Creștin Democrat, au repetat această performanță în 2014 și din nou în 2018, Orbán revenind de fiecare dată în funcția de prim-ministru, potrivit Britannica.

A închis uşa în nas reprezentanţilor FMI

Viktor Orban se numără printre puținii omologi ai săi din regiune care a avut tăria să facă acest lucru. Le-a închis ușa reprezentanților FMI, care în urmă cu circa doi ani i-au salvat ţara de la un faliment naţional. Atunci, FMI a împrumutat Ungaria cu 20 de miliarde de euro (a participat şi UE şi Banca Mondială).

Viktor Orban s-a arătat deranjat nu de ţinta de deficit de 3,8% din PIB impusă de reprezentanţii FMI, pe care a promis să o respecte în continuare, ci de felul în care i-a fost cerut să ajungă acolo. Organizaţia a vrut măsuri de austeritate, dar acesta nici nu a dorit să audă. Iar toate declarațiile premierului de mai apoi s-au bazat pe aceeași ideologie: nimeni nu ne poate dicta ce să facem în ţara noastră.

Viktor Orban
Viktor Orban

Viktor Orban, al patrulea mandat consecutiv după alegerile legislative de duminică, 3 aprilie 2022

Rezultatele oficiale sosite după alegerile parlamentare din Ungaria s-au tradus printr-o victorie detașată a Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, care îi aduce acestuia o nouă supermajoritate. Peter Marki-Zay, liderul opoziției, s-a văzut nevoit să accepte înfrângerea, dar nu înainte de a critica lipsa de corectitudine a scrutinului.

Partidul lui Viktor Orban a câștigat detașat un nou mandat, al patrulea consecutiv și al cincilea în total, cu o majoritate de două treimi în parlament. Conform rezultatelor după numărarea a peste 95% din voturi, Fidesz și aliatul său creștin-democrat KDNP vor avea 135 de reprezentanți în parlament, opoziția unită va avea 56, iar Patria Noastră, un partid extremist relativ nou pe scena politică, șapte reprezentanți.

Succesul de duminică este unul uriaș pentru Fidesz și Orban. Înainte de scrutin, unele sondaje sondaje de opinie estimau că partidul lui Viktor Orban va câștiga, dar cu o majoritate restrânsă. Însă tocmai această majoritate covârșitoare este cea care i-a permis lui Orban în ultimii ani să modifice Constituția și legi importante, consolidându-și controlul asupra statului. Și o va putea face în continuare.