Home » Știri » Știri externe » De ce președintele Joe Biden a interzis importurile de petrol și gaze din Rusia. Efectele pe care le atrage această decizie

De ce președintele Joe Biden a interzis importurile de petrol și gaze din Rusia. Efectele pe care le atrage această decizie

Cojocaru Cristian / 09.03.2022, 15:13
De ce președintele Joe Biden a interzis importurile de petrol și gaze din Rusia. Efectele pe care le atrage această decizie

Președintele Joe Biden a anunțat marți că SUA vor interzice importurile rusești de energie, intensificând campania de sancțiuni economice pentru a pedepsi Kremlinul pentru invadarea Ucrainei. Zis și făcut, Joe Biden a interzis importurile din Rusia din industria petrolieră, lucru care va aduce nenumărate efecte la nivelul globului.

Joe Biden a interzis importurile de petrol și gaze din Rusia

În cadrul anunțului, Joe Biden a afirmat că nu vor subvenționa războiul lui Putin, numind această interdicție ca o „lovitură puternică” împotriva capacității președintelui rus Vladimir Putin de a susține o campanie militară pe teritoriul Ucrainei. Interdicția va afecta importurile de petrol rusesc, gaze naturale lichefiate și cărbune.

Bloomberg a raportat pentru prima dată cele mai recente sancțiuni împotriva Rusiei. Președintele a recunoscut că nu toate țările europene se vor alătura unei interdicții generale asupra importurilor de energie din Rusia.

„Avansăm cu această interdicție, înțelegând că mulți dintre aliații și partenerii noștri europeni ar putea să nu fie în măsură să ni se alăture. Putem face acest pas atunci când alții nu pot, dar lucrăm îndeaproape cu Europa și cu partenerii noștri pentru a dezvolta o strategie pe termen lung care să reducă și dependența lor de energia rusă”, a spus Biden, adăugând că SUA depind mult mai puțin de petrolul rusesc.

Separat, Comisia Europeană a dezvăluit marți dimineață un plan de diversificare a aprovizionării cu gaze și de accelerare a lansării gazelor regenerabile, despre care a spus că ar putea reduce cererea UE de gaz rusesc cu două treimi înainte de sfârșitul anului. Biden nu s-a sfiit să discute despre efectele pe care le-ar avea interdicția asupra inflației. Prețurile medii naționale ale gazelor au atins un record, doborând un record stabilit în iulie 2008.

Evoluția a venit pe fondul unei campanii financiare în creștere din partea SUA și a aliaților săi occidentali, îndreptată spre zdrobirea economiei ruse și pedepsirea lui Putin. SUA și alte națiuni europene au luat deja măsuri pentru a împiedica Rusia să acceseze rezervele internaționale de numerar și să susțină scăderea rapidă a valorii rublei.

Sancțiunile au încercat, de asemenea, să împiedice instituțiile financiare rusești să folosească SWIFT și să facă tranzacții transfrontaliere. Dar campania s-a oprit înainte de a opri importurile de gaze și petrol, ceea ce dorea un număr tot mai mare de parlamentari din ambele partide.

biden interzis importurile rusia
Statele europene reprezinta 40% din exportul de petrol si gaze al Rusiei

Statele europene importă aproximativ 40% dintre aceste resurse din Rusia

Republicanii și democrații din Comisia pentru căi și mijloace ale Camerei și Comisia de finanțe a Senatului au elaborat în weekend o legislație în acest sens. Dar Casa Albă a intervenit luni pentru a-i împiedica să-și lanseze proiectul de lege, au declarat doi consilieri care au acordat anonimatul pentru a împărtăși discuțiile interne.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică pentru NBC că SUA au „discuții foarte active” cu Europa cu privire la interzicerea importului de petrol rusesc. Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a declarat luni că Biden a discutat cu „câțiva dintre partenerii săi europeni” mai devreme în cursul zilei despre interzicerea importurilor de gaze rusești, dar nu a fost luată nicio decizie.

În comparație cu Europa, SUA se bazează puțin pe aprovizionarea cu energie a Rusiei. SUA au importat 8,5 milioane de barili pe zi de produse brute și rafinate, cum ar fi benzina sau uleiul pentru încălzire, anul trecut, potrivit datelor de la Energy Information Administration. Aproximativ 672.000 de barili, sau 8% din total, erau din Rusia.

Uniunea Europeană primește aproximativ 40% din gazele sale naturale din Rusia, care are cele mai mari rezerve din lume. Rusia este, de asemenea, al treilea cel mai mare producător de petrol, reprezentând aproximativ 12% din producția mondială de petrol. Marea Britanie are în plan să renunțe în mod treptat la importurile de petrol și gaze până la sfârșitul acestui an, potrivit anunțului secretarului britanic pentru afaceri.