Home » Politică » Dosar penal » Cine este Nelu Iordache, supranumit Regele Asfaltului, și de ce a fost condamnat la 11 ani și 9 luni de închisoare cu executare

Cine este Nelu Iordache, supranumit Regele Asfaltului, și de ce a fost condamnat la 11 ani și 9 luni de închisoare cu executare

Manolică Anca / 08.09.2021, 14:45
Cine este Nelu Iordache, supranumit Regele Asfaltului, și de ce a fost condamnat la 11 ani și 9 luni de închisoare cu executare

Cine este Nelu Iordache, supranumit Regele Asfaltului. La finele lunii iulie, procurorii au oprit avionul și l-au săltat imediat ce a intrat în țară, fiind dus direct la DNA. Decizia de ultimă oră a instanței este definitivă.

Totul despre Nelu Iordache, cel supranumit Regele Asfaltului

Nelu Iordache este un cunoscut om de afaceri, în vârstă de 54 de ani, din Adunații Copăceni. La trei ani după ce a absolvit Facultatea de Fizică din București, el devenea deja afacerist cu terenurile pe care le deține în Adunații Copăceni. În prezent, el deține grupul SC Romstrade SRL, din care face parte și compania Blue Air.

Problemele și acuzațiile de corupție au apărut în 2012, atunci când a fost luat în vizor de DNA pentru spălare de bani. De atunci, au mai urmat anchete și în alte dosare de corupție. Unul are legătură cu modernizarea șoselei de înaltă altitudine, Transalpina, însă a fost achitat în 2020 de Curtea de Apel București.

De asemenea, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat pe 18 martie de Tribunalul Bucureşti la 12 ani şi 6 luni închisoare pentru infracțiuni de evaziune fiscală şi delapidare, însă decizia nu este definitivă. În acest dosar este acuzat că a înregistrat în contabilitatea unei companii achiziții fictive de materiale de publicitate. Prejudiciul adus statului român se ridică la două milioane euro.

„Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad.”, a precizat DNA.

Nelu Iordache, supranumit Regele Asfaltului
Nelu Iordache, supranumit Regele Asfaltului

A fost condamnat la 11 ani și 9 luni de închisoare cu executare

Afaceristul Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, a fost condamnat definitiv miercuri, 8 septembrie, de Curtea de Apel Bucureşti la 11 ani şi 9 luni de închisoare cu executare. În dosarul cu pricina, el este acuzat de mai multe infracţiuni, printre care şi fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad.

Potrivit deciziei instanţei, Nelu Iordache a primit 6 ani şi 9 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, 6 ani şi 6 luni pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, 4 ani şi 6 luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 2 ani pentru înşelăciune. În urma contopirii pedepselor, a rezultat o condamnare finală de 11 ani şi 9 luni închisoare, din care se va scădea perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu (1 decembrie 2012 – 25 august 2014).

În aprilie 2013, Nelu Iordache a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul legat de deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de fapte de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune,

La finalul lunii iulie, afaceristul a fost preluat sub escortă de pe Aeroportul Otopeni și pus sub control judiciar. El a fost săltat chiar de pe aeroport de procurori, în timp ce se îmbarca pentru un zbor spre Roma, Italia, acolo unde este stabilită familia lui. Acesta era suspect de trafic de influență și dare de mită, în acest nou dosar legat de achiziții publice.