Home » Politică » Dosar penal » Cine este Prințesa Basma bint Saud și ce de ce a fost închisă aproape 3 ani

Cine este Prințesa Basma bint Saud și ce de ce a fost închisă aproape 3 ani

Cojocaru Cristian / 10.01.2022, 13:51
Cine este Prințesa Basma bint Saud și ce de ce a fost închisă aproape 3 ani

O prințesă saudită, o critică a guvernului țării sale, care a fost închisă cu aproape trei ani în urmă după ce a pus sub semnul întrebării public politica guvernului, a fost eliberată, a declarat duminică un consilier juridic al familiei ei. Prințesa, Basma bint Saud, s-a întors acasă joi cu fiica sa Suhoud al-Sharif, care a fost închisă împreună cu ea, potrivit consilierului juridic, Henri Estramant.

Prințesa Basma bint Saud a fost eliberată

Prințesa a fost eliberată însă este neclar dacă celor două li se va permite să călătorească în străinătate, fiind o problemă presantă deoarece Prințesa Basma are nevoie de îngrijiri medicale care nu sunt disponibile în Arabia Saudită pentru o afecțiune cardiacă, a spus dl Estramant. Prințesa Basmah s-a numărat printre activiști, dizidenți și membri ai familiei regale proeminenți saudiți fie închiși, fie arestați la domiciliu în timpul ascensiunii prințului moștenitor Mohammed bin Salman, care și-a consolidat controlul asupra regatului de când tatăl său, regele Salman, a urcat pe tron ​​în 2015.

Prințul Mohammed este unul dintre cei mai dezbinați conducători din istoria Arabia Saudită. El a câștigat aplauze în țară și în străinătate pentru slăbirea restricțiilor sociale și pentru că a încercat să diversifice economia departe de petrol. Dar punctând ascensiunea sa, a fost și o intervenție militară dezastruoasă în Yemen și o nerespectare a drepturilor omului, inclusiv uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi de către agenți saudiți în interiorul consulatului saudit din Istanbul în 2018.

Printre cei reținuți s-au numărat femei care au militat pentru dreptul de a conduce, care a fost acordat în 2018, și membri ai familiei regale pe care prințul Mohammed, la care se face referire adesea prin inițialele sale, M.B.S., ar fi putut considera obstacole în calea lui către tron.  Unii deținuți au fost eliberați, dar multora li se interzice în continuare să călătorească în străinătate. Se pare că guvernul se teme că ar putea discuta cazurile lor cu jurnalişti străini sau reprezentanţi ai altor guverne.

O serie de persoane marcante, inclusiv doi fii ai fostului monarh, regele Abdullah, rămân în detenție, potrivit asociaților lor, iar informațiile continuă să iasă la iveală despre maltratarea unor deținuți. Cel mai proeminent este Mohammed bin Nayef, un fost ministru de interne pe care prințul Mohammed l-a demis din funcția de prinț moștenitor în 2017 pentru a-și revendica titlul.

După îndepărtarea sa, Mohammed bin Nayef a fost pus în arest la domiciliu până în martie 2020, când a fost arestat și reținut. La începutul detenției, Mohammed bin Nayef a fost reținut în izolare, lipsit de somn și suspendat cu capul în jos de glezne, potrivit a două persoane informate despre situația sa, care au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității problemei. .

Toamna trecută, el a fost mutat într-o vilă din interiorul complexului din jurul Palatului Al-Yamamah al regelui din Riad, capitala, unde rămâne, au spus oamenii. Mohammed bin Nayef este ținut singur, fără televizor sau alte dispozitive electronice și primește doar vizite limitate din partea familiei sale, au spus oamenii. Se pare că a suferit leziuni la glezne din cauza tratamentului pe care l-a primit în detenție și nu poate merge fără baston.

prințesa basma bint saud
Printesa Basma bint Saud a criticat actualul regim din Arabia Saudita

Nu au fost depuse acuzații oficiale

Guvernul nu a depus acuzații oficiale împotriva lui și nici nu a explicat de ce este reținut. Majoritatea experților saudiți presupun că prințul Mohammed se teme că ar putea împiedica încercarea prințului Mohammed de a deveni următorul rege saudit. Un purtător de cuvânt al Ambasadei Saudite la Washington nu a răspuns solicitărilor de comentarii despre Prințesa Basma sau Mohammed bin Nayef.

Prințesa Basma, în vârstă de 58 de ani, care a fost eliberată împreună cu fiica ei al-Sharif, săptămâna trecută, nu a deținut niciodată o funcție guvernamentală și nici nu a avut nicio putere. Fiica cea mai mică a regelui Saud, cel de-al doilea rege al Arabiei Saudite, Prințesa Basma și-a petrecut o mare parte din timpul ei la Londra și era cunoscută pentru că oferă ocazional opinii despre Arabia Saudită presei, ceea ce era rar pentru membrii regali, în special pentru femei.

Ea a criticat sistemul juridic al regatului, care se bazează pe legea Sharia, și a cerut ca țara să adopte o constituție care să protejeze drepturile cetățenilor, declarații pentru care nu s-a confruntat cu consecințe. Dar vorbind cu BBC Arabic în 2018, Prințesa Basma l-a acuzat pe Prințul Mohammed, deși fără să-l numească, că i-a refuzat pe cei care nu i-au susținut planurile de revizuire, cunoscute sub numele de Vision 2030.

„El are o viziune, Viziunea 2030, și văd că în acea viziune, există o direcție către un tip de izolare a tuturor celor care nu sunt de acord cu acea viziune”, a spus ea.

În martie 2019, poliția a arestat-o ​​pe prințesa Basma și pe al-Sharif, care are în jur de 30 de ani, din casa lor din orașul saudit Jeddah. Estramant a spus că cele două femei au fost acuzate de „infracțiuni penale” nedefinite și deținute în închisoarea Al Ha’ir, lângă Riad, dar nu au fost niciodată acuzate oficial de vreo infracțiune.

Oficialii saudiți nu au comentat public cazul Prințesei Basma, dar în 2020, Misiunea Saudită la Națiunile Unite la Geneva a declarat unui organism al Națiunilor Unite că aceasta a fost „acuzată de infracțiuni penale care implică încercarea de a călători ilegal în afara regatului”. Se spunea că prințesa Basma nu a fost judecată. Estramant a spus că nu este clar de ce femeile au fost eliberate, dar a lăudat mișcarea.

„Ne bucurăm că M.B.S. și curtea regală a acceptat să le elibereze pe amândouă. Este un semn bun, deoarece țara își continuă procesul de dezvoltare a statului de drept”, a spus el.