Home » Politică » Dosar penal » Dosar Sorin Oprescu: Mită la Primărie, dosarul Bucureștiului

Dosar Sorin Oprescu: Mită la Primărie, dosarul Bucureștiului

Luminita Nitoiu / 01.12.2016, 17:41
Dosar Sorin Oprescu: Mită la Primărie, dosarul Bucureștiului

Cu toții ne amintim de celebrul dosar Sorin Oprescu și de mita de 25.000 euro luată de la un subaltern. Iată detaliile:

Dosar Sorin Oprescu: Mită la Primărie

În acest dosar, Sorin Oprescu a fost trimis în judecată în noiembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire și apartenență la un grup infracțional organizat.

Potrivit procurorilor, Sorin Oprescu a aderat la un grup infracțional organizat, pe care l-a condus în perioada 2013-2015, care „reglementa” lucrul cu statul. Pentru contracte cu instituții subordonate Primăriei Capitalei, era remis o parte din profitul brut realizat prin execuția contractelor, astfel: 10% din valoarea contractului ajungea la Sorin Oprescu, executantul păstra 30-33% din profitul brut, iar restul era împărțit între funcționari din Primăria București, cu titlul de mită. Aceștia din urmă facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajații din subordine să accepte documentația de atribuire, să aprobe și să efectueze plata imediat după facturare.

La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului București„, a precizat DNA.

În acest dosar Sorin Oprescu mai apar următoarele persoane:

  • Bogdan Popa — director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești și ulterior al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane,
  • Mircea Octavian Constantinescu — directorul Direcției Economice din Primăria Generală a Capitalei,
  • Florin Șupeală — director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești,
  • Claudiu Bengalici — administrator al unei societăți comerciale,
  • Cristian Stanca (fostul său șofer),
  • Ruxandra Avasiloae — director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești

Sorin Oprescu a fost reținut preventiv la începutul lunii septembrie 2015, iar la finalul lunii octombrie 2015 a trecut în arest la domiciliu, după două luni petrecute în celulă.

O parte din averea lui Oprescu a fost pusă sub sechestru: partea lui dintr-o vilă situată în sectorul 1 al Capitalei, plus pe terenul aferent. Daca va fi găsit vinovat și va fi condamnat, i se va putea aplica măsura confiscării extinse pentru un prejudiciu de 1,2 milioane de lei.

Dosarul DNA a fost trimis de procurori la Tribunalul Bucureşti pe 20 noiembrie 2015, iar după ce a trecut prin procedura de Camera preliminară, a ajuns la judecarea în fond, pe 8 iunie a fost primul termen. Momentan, dosarul mită la Primărie se află tot la Tribunal.