Home » Politică » Justiție » Cine este Giorgiana Hosu, fostă șefă DIICOT. S-a pensionat la 49 de ani

Cine este Giorgiana Hosu, fostă șefă DIICOT. S-a pensionat la 49 de ani

Manolică Anca / 02.07.2021, 09:58
Cine este Giorgiana Hosu, fostă șefă DIICOT. S-a pensionat la 49 de ani

Cine este Giorgiana Hosu, fostă șefă DIICOT. A decis să se pensioneze la numai 49 de ani, iar președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 1 iulie, decretul. Ea demisionase de la conducerea instituției în septembrie 2020, din cauza problemelor penale ale soțului său.

Cine este Giorgiana Hosu, fostă șefă DIICOT

Elena Giorgiana Hosu este absolventă a Facultății de Drept, promoția 1995, până în 1998 lucrând în ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Ulterior, a început să lucreze în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), potrivit site-ului Ministerului Public.

În 2004 a devenit procuror la DIICOT și din 2007 până în 2012 a ocupat funcția de procuror-sef al Biroului de combatere a macrocriminalitatii economico-financiare în cadrul DIICOT. Ulterior, în intervalul 2012-2013 a fost procuror-sef la Serviciul de combatere a criminalității economico-financiare în aceeași instituție.

În anul următor, Giorgiana a devenit procuror-şef adjunct al DIICOT și în intervalul noiembrie 2014-aprilie 2015 a fost procuror-şef interimar al aceleiaşi instituţii. Din noiembrie 2018 până în februarie 2019 a ocupat funcția de procuror-şef adjunct delegat al DIICOT, iar din februarie 2019 a devenit procuror-şef adjunct DIICOT. În decembrie 2019, CSM a respins propunerea de a o pune pe Giorgiana Hosu în funcţia de procuror-şef al DIICOT.

A fost procuror în celebrul caz Caracal

În cei peste 20 de ani de activitate, ea s-a ocupat de multe cazuri celebre. Giorgiana Hossu ocupa funcția de procuror şef interimar al DIICOT în vara aul 2019, când a început cazul Caracal. Rechizitoriul din acest dosar, prin care Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată, a fost semnat de cinci procurori DIICOT.

Giorgiana Hosu se pensionează la numai 49 de ani
Giorgiana Hosu se pensionează la numai 49 de ani

Acest caz nu este singurul dosar celebru instrumentat de ea. Ea s-a ocupat și de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, care a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru falimentarea CFR Mesagerie, dar și de dosarul Manhattan al lui Omar Hayssam în care a fost condamnat la 24 de ani de închisoare. Pe 4 august 2020, Hosu infirma parțial soluția de clasare a dosarului „10 august” și cerea redeschiderea urmăririi penale în cazul foștilor șefi din Jandarmerie. Decizia a fost însă invalidată de către judecători.

S-a pensionat la 49 de ani

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis cererea de pensionare depusă de fosta şefă a DIICOT Giorgiana Hosu, iar președintele Klaus Iohannis a semnat decretul. La începutul anului 2020, ministrul Justiției de la acea vreme, Cătălin Predoiu, o propunea pe Giorgiana Hosu pentru funcția de procuror-sef al DIICOT, înlocuindu-l pe Felix Badea.

Însă, în noiembrie 2020 ea demisiona din funcție, după ce soțul său, fostul polițist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul București la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul „Carpatica Asig”, pentru infracțiuni de instigare la acces ilegal la un sistem informatic și instigare la folosirea de informații nedestinate publicității.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin pensionare, începând cu data de 01.07.2021, a doamnei Hosu Elena Giorgiana, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (unanimitate)”, se arată în decizia CSM.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, din 2020, Giorgiana Hosu a avut anul trecut un salariu net lunar de circa 4.000 de euro. Așadar, conform legii, ea ar urma să aibă o pensie de aproximativ 5.000 de euro.