Home » Politică » Justiție » Unde se află acum Prințul Paul al României, după ce a fost prins în Paris: „Este cea mai aspră măsură preventivă”

Unde se află acum Prințul Paul al României, după ce a fost prins în Paris: „Este cea mai aspră măsură preventivă”

Manolică Anca / 05.07.2022, 10:42
Unde se află acum Prințul Paul al României, după ce a fost prins în Paris: „Este cea mai aspră măsură preventivă”

Prințul Paul al României a fost dat în urmărire internațională în decembrie 2020, după ce a dispărut fără urmă. El primise trei ani şi patru luni de închisoare, fiind găsit vinovat de fapte de corupţie în dosarul fostei Ferme Regale Băneasa, însă a fugit înainte ca oamenii legii să îl prindă. Unde se află în prezent.

Prințul Paul al României, prins la Paris

Personalitatea regală a fost găsită luni, 27 iunie, la o cafenea din capitala Franței. Aceasta a fost condamnată definitiv în decembrie 2020, la trei ani şi patru luni de închisoare, după ce a fost găsită vinovată de corupţie în dosarul fostei Ferme Regale Băneasa. Dar din acel moment a dispărut fără urmă.

Oamenii legii l-au căutat pe Prințul Paul al României la domiciliul declarat în acte, din Sectorul 2 al Capitalei, însă nu l-au găsit. Astfel, s-a decis punerea lui  în urmărire internațională. Totodată, fiindcă nu a mai putut achita ratele la bancă, soția lui, Prințesa Lia, a fost nevoită să părăsească forțat locuința somptuoasă în care locuia cu fiul lor.

Potrivit România TV, Prințul Paul al României urmează să fie prezentat unei instanţe pentru confirmarea mandatului şi extrădarea în țara noastră.

Capturat în timp ce plasa o comandă la o cafenea

Prințul Paul de România a fost prins pe stradă, în timp ce își comanda o cafea. Se afla în zona Arondismentului 9 din Paris, unde, de cel puțin o lună, frecventa locurile cu cafenele. Imagini apărute în spațiul public îl arată mereu singur și purtând o mască de protecție. Sursele oficiale din poliție mai spun că, atunci când era în cafenea, petrecea foarte mult timp pe telefon.

Acesta s-a dat de gol prin faptul că purta acea mască de protecție în permanență, în condițiile în care restricțiile anti-Covid erau de mult ridicate. O persoană ar fi anunțat poliția deoarece i s-a părut suspect comportamentul lui. RTV susține că prințul ar fi fost spionat de autorități.

Captură Foto RTV
Captură Foto RTV

Paul-Philippe de Hohenzollern a fost arestat provizoriu de procurori, imediat după ce a fost capturat de o unitate specială de urmăriri a Jandarmeriei franceze. Christian Duță, avocat la Baroul Paris, spune că s-a impus cea mai dură măsură împotriva fugarului condamnat definitiv în România.

„Faptul că a fost arestat provizoriu arată că nu au încredere în el că nu va fugi. Urmează să se decidă dacă va fi predat. Sunt la dispoziție 40 de zile”, a spus avocatul de origine română.

Pe toată durata procedurilor, Prințului Paul al României, care deține și cetățenie franceză, poate avea un avocat, iar dacă nu are bani, i se va asigura unul din oficiu. De asemenea, poate avea și un interpret de limbă română, dacă are probleme cu înțelegerea limbii franceze.

Dacă justiția din Franța decide să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său, Prințul Paul va fi adus în țară cu avionul, de o escortă a Poliției Române.

Acuzaţiile în dosarul Ferma Băneasa

În anul 2020, Curtea de Apel Braşov i-a condamnat la închisoare cu executare pe Paul Lambrino (3 ani şi 4 luni pentru cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice), omul de afaceri Remus Truică (7 ani) şi pe cetăţenii israelieni Benjamin Steinmetz (5 ani) şi Tal Silberstein (5 ani).

Conform procurorilor, fiul regelui Carol a revendicat ilegal averea bunicului său, deoarece nu avea recunoscută calitatea de moştenitor. Pe atunci, a solicitat proprietăţi precum Ferma Regală de la Băneasa, care aparţineau Domeniilor Coroanei. Important de subliniat este că acestea nu se aflau în proprietatea Casei regale, ci erau proprietăţi ale Statului român, date în folosinţă Casei regale.

În 2006, Paul Lambrino şi-a vândut drepturile succesorale companiei Reciplia, la conducerea căreia se afla Remus Truică şi controlată de holdingul lui Steinmetz. În cele din urmă, gruparea ar fi reuşit să dobândească terenurile prin corupţie şi protecţie la nivel înalt. Prejudiciul ajunge la aproape 135 de milioane de euro.