Home » Politică » Ludovic Orban – demisie. Ce funcție ar putea să ocupe după ce a demisionat

Ludovic Orban – demisie. Ce funcție ar putea să ocupe după ce a demisionat

Manolică Anca / 08.12.2020, 14:49
Ludovic Orban – demisie. Ce funcție ar putea să ocupe după ce a demisionat

Ludovic Orban – demisie din fruntea Guvernului. Premierul României a anunțat chiar luni, în prima zi după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, că își dă demisia din funcție. Această decizie vine în urma unei discuții pe care a avut-o cu președintele Klaus Iohannis. Despre ce este vorba în această discuție și ce funcție ar urma să ocupe acesta, în continuare.

Ludovic Orban – demisie

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat luni seară că demisionează din fruntea Guvernului, în urma unei discuții neoficiale pe care a purtat-o cu președintele României. Acesta i-a cerut să își asume eșecul de la alegerile parlamentare. Orban a menţionat că a demisionat pentru a facilita negocierile pentru formarea unui nou Guvern, în condiţiile în care USR-PLUS a sugerat că nu va accepta o continuare a guvernării acestuia.

„România are nevoie de un guvern responsabil, care să reprezinte voința cetățenilor și decizia mea de astăzi vreau să arate un lucru foarte clar: nu mă cramponez de funcția de prim-ministru, că negocierile care vor urma trebuie să ducă la un guvern format din forțele de centru dreapta, care vor să utilizeze toate resursele pe care le va avea România”, a declarat Orban.

Ludovic Orban și Klaus Iohannis
Ludovic Orban și Klaus Iohannis

Această demisie a lui Ludovic Orban înseamnă demisia întregului Guvern. Astfel, cabinetul va funcționa interimar pentru următoarele 45 de zile, Guvernul având puteri reduse și putând adopta doar acte administrative. La scurt timpul după depunerea demisiei, președintele României anunța numele noului premierul interimar. Ministrul Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, va îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern.

Ludovic Orban caută susținere în partid

Odată cu această demisie, Ludovic Orban nu va mai fi propunerea de premier pentru noul guvern. Iar acum, se pare că acesta caută susținere în partid pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților, susțin surse din partid.

Ludovic Orban ar fi avut deja discuții cu câțiva lideri apropiați pentru a își asigura susținerea în viitorul Parlament pentru șefia Camerei Deputaților. Această funcție i-a fost propusă și de președintele Klaus Iohannis, în cadrul aceleiași discuții de la Cotroceni.

Totuși, Ludovic Orban va rămâne preşedintele PNL și va negocia în numele PNL pentru formarea majorității parlamentare alături de USR PLUS și UDMR.

Ce spune presa străină despre decizia de demisie a lui Ludovic Orban

Această demise a atras atenția și principalelor agenții de presă internaționale. Acestea scriu că Ludovic Orban și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru, după rezultatele dezamăgitoare de la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.

„După un rezultat mediocru la alegerile legislative, premierul român demisionează. (..) În urma alegerilor legislative în care formația sa politică a înregistrat rezultate dezamăgitoare și după o întâlnire cu șeful statului, Klaus Iohannis, premierul român Ludovic Orban și-a anunțat demisia la televizor”, scrie publicația franceză Le Monde.

Ludovic Orban a demisionat din funcția de premier al României
Ludovic Orban a demisionat din funcția de premier al României

O altă publicație din Franța, Agenţia France-Presse a scris că: „România: Premierul îşi anunţă demisia după un eşec electoral”

„Prim-ministrul centrist al României Ludovic Orban și-a dat demisia luni, semnalând că a renunțat la ideea de a deveni următorul premier, după alegerile de duminică”, titrează Reuters. Această publicație a făcut și o mare gafă. Principala fotografie a articolului ilustrează o fotografie în care apare premierul ungar Viktor Orban.

„Premierul român în exercițiu, Ludovic Orban, și-a anunțat demisia astăzi, în urma eșecului Partidului Liberal (PNL) la alegerile legislative de ieri”, scrie și agenția italiană ANSA. PNL a obținut 25% din voturi, față de  procentul de 29% obținut de Partidul Social Democrat. Cu toate acestea, centrul-dreapta are cele mai mari șanse de a forma un guvern, mai scriu italienii.