Home » Politică » Motivul pentru care Ion Iliescu nu a avut copii. Detalii nebănuite despre fostul președinte al României

Motivul pentru care Ion Iliescu nu a avut copii. Detalii nebănuite despre fostul președinte al României

Bucur Ioana / 09.10.2020, 13:30

S-au cunoscut când aveau 18 ani. Trei ani mai târziu, s-au căsătorit. A fost o nuntă modestă, studențească. Soacra nu l-a vrut pe Ion Iliescu, avea alte planuri pentru fiica ei. Nina i-a fost mereu alături, însă a impus reguli stricte în timpul căsniciei. Acesta este adevăratul motiv pentru care Ion Iliescu nu a avut copii.

Detalii nebănuite despre viața lui Ion Iliescu, fostul președinte al României

 Ion Iliescu este una dintre cele mai controversate și contestate figuri de pe scena politică românească. Însă, departe de ochii publicului, fostul președinte a trăit o poveste de dragoste de admirat. Și-a cunoscut soția când erau încă adolescenți, s-au căsătorit împotriva voinței familiilor și și-au rămas alături în cele mai dificile momente. După aproape 70 de ani de căsnicie, trag linie. Cel mai mare regret al lui Ion Iliescu? Faptul că nu a avut copii.

Nina l-a cunoscut pe Ion Iliescu când aveau doar 18 ani. Trei ani mai târziu, se căsătoreau, împotriva voinței mamei miresei. Mama Ninei Iliescu era nemulțumită de decizia fiicei sale, susținând că era prea tânără pentru căsătorie. O poziție bizară pentru acele timpuri, vorbim, totuși, de anul 1951, când femeile din România se căsătoreau la vârste destul de fragede.

Relația celor doi a înflorit în ce erau la studii, în Moscova. Nunta a fost una simplă, modestă, studențească: „Am mers împreună cu familie, două mame și două mătuși și ne-am căsătorit”.

 „Am avut anii aceia de studenție împreună, la Moscova, asta ne-a consolidat relația afectivă. După terminarea celui de-al doilea an de studenție, pe 21 iulie 1951 ne-am căsătorit, fiind studenți. A fost o nuntă foarte modestă. Pe vremea aceea nu aveam bani și nu ne puteam permite ce se întâmplă acum cu nunțile acestea. Am mers împreună cu familia, două mame și două mătuși și ne-am căsătorit”, povestea Ion Iliescu în urmă cu câțiva ani.

Motivul pentru care Ion Iliescu nu a avut copii. Detalii nebănuite despre fostul președinte al României
Motivul pentru care Ion Iliescu nu a avut copii. Detalii nebănuite despre fostul președinte al României

Motivul pentru care Ion Iliescu nu a avut copii

 Chiar și în perioada în care a fost Prima Doamnă a României, Nina Iliescu a ales să stea departe de atenția publică. Nu a acceptat să dea interviuri, nu participa la evenimente. De fapt, singurele sale apariții publice erau legate de mersul la vot. Mai mult, se pare că soția lui Ion Iliescu a refuzat categoric orice implicare în vizita fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, George W. Bush, în ciuda presiunilor puse asupra sa.

„E o femeie foarte puternică. De la început mi-a spus: eu rămân alături de tine în orice împrejurări, dar să n-ai pretenția că eu să fiu prezentă la probleme de protocol”, a dezvăluit Ion Iliescu despre soția sa.

Nina Iliescu s-a născut pe 4 martie 1930. A fost inginer și cercetător științific în domeniul coroziunii metalelor. Este căsătorită cu Ion Iliescu de aproape șapte decenii, cei doi sărbătorind, în 2021, 70 de ani de la nuntă. Din nefericire, fericirea cuplului a fost umbrită de faptul că nu au putut avea copii. În tinerețe, Nina Iliescu a pierdut trei sarcini. Medicii i-au spus că, din pricina complicațiilor, nu va putea deveni niciodată mamă.

„Ne-am dorit, dar nu a fost să fie…Soția mea a avut trei sarcini toxice, iar după aceea…nu s-a mai putut”, a dezvăluit, într-un interviu din 2011, pentru libertatea.ro, fostu președinte Ion Iliescu.