Home » Politică » Secretul nebănuit al lui Vladimir Putin. Spionii occidentali încearcă să intre în mintea lui. Care ar fi de fapt planul liderului rus

Secretul nebănuit al lui Vladimir Putin. Spionii occidentali încearcă să intre în mintea lui. Care ar fi de fapt planul liderului rus

Cojocaru Cristian / 21.03.2022, 13:49
Secretul nebănuit al lui Vladimir Putin. Spionii occidentali încearcă să intre în mintea lui. Care ar fi de fapt planul liderului rus

Liderul Rusiei, Vladimir Putin, este prins într-o lume închisă creată chiar de el, după cum cred spionii occidentali, iar acest lucru îi îngrijorează. Află care este secretul nebănuit al lui Vladimir Putin și cum încearcă spionii să intre în mintea liderului de la Kremlin.

Secretul lui Vladimir Putin pe care spionii încearcă să îl afle

Spionii încearcă de ani de zile să pătrundă în mintea lui Vladimir Putin pentru a-i înțelege intențiile acestuia. Cu trupele rusești aparent blocate în Ucraina, necesitatea de a face acest lucru a devenit cu atât mai necesară cu cât încearcă să stabilească cum va reacționa el sub presiune.

Înțelegerea stării sale de spirit va fi vitală pentru a evita escaladarea crizei într-un teritoriu și mai periculos.
Au existat speculații că liderul Rusiei a fost bolnav, dar mulți analiști cred că el a devenit de fapt izolat și închis oricăror opinii alternative.

Izolarea sa a fost evidentă în imaginile întâlnirilor sale, cum ar fi atunci când l-a întâlnit pe președintele Emmanuel Macron, astfel că cei doi s-au aflat la capetele îndepărtate ale unei mese lungi. A fost evident și în întâlnirea lui Putin cu propria sa echipă de securitate națională în ajunul războiului.

Planul militar inițial al lui Putin arăta ca ceva conceput de un ofițer KGB, explică un oficial de informații occidental. A fost creat, spun ei, de o „cabală conspirativă” strânsă, cu accent pe secret. Dar rezultatul a fost un adevărat haos. Comandanții militari ruși nu erau pregătiți și unii soldați au trecut de graniță fără să știe ce fac.

Spionii occidentali, prin surse pe care nu le vor discuta, știau mai multe despre acele planuri decât mulți din interiorul conducerii Rusiei. Dar acum se confruntă cu o nouă provocare: să înțeleagă ce va face liderul Rusiei în continuare, iar acest lucru nu este ușor.

„Provocarea înțelegerii mișcărilor Kremlinului este că Putin este singurul factor de decizie la Moscova”, explică John Sipher, care a condus anterior operațiunile CIA în Rusia.

Și chiar dacă opiniile sale sunt adesea clarificate prin declarații publice, a ști cum va acționa în legătură cu acestea este o provocare dificilă în domeniul informațiilor.

„Este extrem de greu într-un sistem la fel de bine protejat ca Rusia să ai o informație bună cu privire la ceea ce se întâmplă în capul liderului, mai ales când atât de mulți dintre oamenii lui nu știu ce se întâmplă”, a declarat Sir John Sawers, fost șef. a MI6 al Marii Britanii.

secretul vladimir putin
Este luata in considerare si „Teoria Nebunului”

Cercul restrâns al lui Putin

Cercul celor cu care vorbește dl Putin nu a fost niciodată mare, dar când a fost vorba de decizia de a invada Ucraina, s-a restrâns la doar câțiva oameni oameni, cred oficialii serviciilor secrete occidentale, toți acei „adevărați credincioși” care împărtășesc mentalitatea lui Putin și obsesiile acestuia.

Cei care l-au observat spun că liderul rus este condus de dorința de a depăși umilirea percepută a Rusiei în anii 1990, împreună cu convingerea că Occidentul este hotărât să mențină Rusia jos și să-l alunge de la putere. O persoană care l-a întâlnit pe Putin își amintește obsesia sa de a viziona videoclipuri cu Gaddafi din Libia fiind ucis după ce a fost alungat de la putere în 2011.

Când directorului CIA, William Burns, i s-a cerut să evalueze starea psihică a lui Putin, el a spus că „a fost amestecat într-o combinație combustibilă de plângere și ambiție de mulți ani” și a descris opiniile sale ca fiind „întărite” și că el a fost „mult mai izolat” din alte puncte de vedere.

Un psiholog cu expertiză în domeniu a spus că o greșeală a fost să presupunem că, pentru că nu putem înțelege o decizie precum invadarea Ucrainei, încadrăm persoana care a făcut-o drept „nebună”. CIA are o echipă care efectuează „analiza de conducere” a factorilor de decizie străini, bazându-se pe o tradiție care datează din încercările de a-l înțelege pe Hitler. Ei studiază fundalul, relațiile și sănătatea, bazându-se pe inteligența secretă.

În 2014, Angela Merkel i-a spus președintelui Obama că Putin trăiește „în altă lume”. Între timp, când s-a întâlnit recent cu Putin, președintele Macron l-a găsit pe liderul rus „mai rigid, mai izolat” în comparație cu întâlnirile anterioare.

Unii speculează, fără prea multe dovezi, despre o posibilă stare de sănătate sau impactul medicamentelor. Alții indică factori psihologici, cum ar fi sentimentul că timpul său se scurge pentru a-și îndeplini ceea ce el vede ca fiind destinul său în protejarea Rusiei sau restabilirea măreției ei.

Teoria nebunului sau convingerea că nu recurge la rațiune

Liderul rus s-a izolat vizibil de ceilalți în timpul pandemiei de Covid și acest lucru ar fi putut avea și un impact psihologic. Este posibil ca serviciile sale de informații să fi fost reticente înainte de invazie să-i spună ceva ce nu dorea să audă, oferind estimări optime despre cum va decurge o invazie și cum ar fi primite trupele rusești înainte de război.

În această săptămână, un oficial occidental a spus că dl Putin ar putea încă să nu aibă o perspectivă asupra cât de rău merg lucrurile pentru propriile trupe pe care le au serviciile secrete occidentale. Acest lucru duce la îngrijorare cu privire la modul în care ar putea reacționa atunci când se confruntă cu o situație care se înrăutățește pentru Rusia.

Au existat îngrijorări că ar putea folosi arme chimice sau chiar o armă nucleară tactică. Putin însuși poate juca sentimentul că este periculos sau chiar irațional – aceasta este o tactică binecunoscută (numită adesea teoria „nebunului”) în care cineva care are acces la arme nucleare încearcă să-și facă adversarul să dea înapoi, convingând că ar putea fi suficient de nebun încât să le folosească în ciuda potențialului ca toată lumea să moară.